Electromagnetic Theory Questions and Answers – Electric Dipole

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electric Dipole”.

1. Choose the best definition of a dipole.
a) A pair of equal and like charges located at the origin
b) A pair of unequal and like charges located at the origin
c) A pair of equal and unlike charges separated by a small distance
d) A pair of unequal and unlike charges separated by a small distance
View Answer

Answer: c
Explanation: An electric dipole generally refers to two equal and unlike (opposite signs) charges separated by a small distance. It can be anywhere, not necessarily at origin.
advertisement

2. The potential due to a dipole at a point P from it is the
a) Sum of potentials at the charges
b) Difference of potentials at the charges
c) Multiplication of potentials at the charges
d) Ratio of potentials at the charges
View Answer

Answer: b
Explanation: The total potential at the point P due to the dipole is given by the difference of the potentials of the individual charges.
V = V1 + (-V2), since both the charges are unlike. Thus V = V1 – V2.

3. Calculate the dipole moment of a dipole with equal charges 2C and -2C separated by a distance of 2cm.
a) 0.02
b) 0.04
c) 0.06
d) 0.08
View Answer

Answer: b
Explanation: The dipole moment of charge 2C and distance 2cm will be,
M = Q x d. Thus, M = 2 x 0.02 = 0.04 C-m.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Find the angle at which the potential due a dipole is measured, when the distance from one charge is 12cm and that due to other is 11cm, separated to each other by a distance of 2cm.
a) 15
b) 30
c) 45
d) 60
View Answer

Answer: d
Explanation: Here, the two charges are separated by d = 2cm.
The distance from one charge (say Q1) will be R1 = 11cm. The distance from another charge (say Q2) will be R2 = 12cm. If R1 and R2 is assumed to be parallel, then R2 – R1 = d cos θ. We get 1 = 2cos θ and cos θ = 0.5. Then θ =
cos-1(0.5) = 60.

5. Find the potential due the dipole when the angle subtended by the two charges at the point P is perpendicular.
a) 0
b) Unity
c) ∞
d) -∞
View Answer

Answer: a
Explanation: The potential due the dipole is given by, V = m cos θ/(4πεr2). When the angle becomes perpendicular (θ = 90). The potential becomes zero since cos 90 will become zero.
advertisement

6. For two charges 3C and -3C separated by 1cm and are located at distances 5cm and 7cm respectively from the point P, then the distance between their midpoint and the point P will be
a) 5.91
b) 12.6
c) 2
d) 9
View Answer

Answer: a
Explanation: For a distant point P, the R1 and R2 will approximately be equal.
R1 = R2 = r, where r is the distance between P and the midpoint of the two charges. Thus they are in geometric progression, R1R2=r2
Now, r2 = 5 x 7 = 35. We get r = 5.91cm.

7. Calculate the distance between two charges of 4C forming a dipole, with a dipole moment of 6 units.
a) 1
b) 1.5
c) 2
d) 2.5
View Answer

Answer: b
Explanation: The dipole moment is given by, M = Q x d. To get d, we rearrange the formula d = M/Q = 6/4 = 1.5units.
advertisement

8. The potential due to the dipole on the midpoint of the two charges will be
a) 0
b) Unity
c) ∞
d) -∞
View Answer

Answer: c
Explanation: The potential due a dipole at a point P will be V = m cos θ/(4πεr2).
Now it is given that potential on the midpoint, which means P is on midpoint, then the distance from midpoint and P will be zero. When r = 0 is put in the above equation, we get V = ∞. This shows that the potential of a dipole at its midpoint will be maximum/infinity.

9. Dipoles in any electric field undergo
a) Magnetism
b) Electromagnetism
c) Magnetisation
d) Polarisation
View Answer

Answer: d
Explanation: Dipoles in any pure electric field will undergo polarisation. It is the process of alignment of dipole moments in accordance with the electric field applied.
advertisement

10. Dipole moments are used to calculate the
a) Electric field intensity
b) Polarisation patterns
c) Strength of the dipole in the field
d) Susceptibility
View Answer

Answer: b
Explanation: Dipole moment implicates the strength of the dipole in the electric field. They are then used to compute the polarisation patterns based on the applied field. Once the polarisation is determined we can find its susceptibility. Though all options seem to be correct, the apt answer is to calculate polarisation, provided applied field is known.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.