Electromagnetic Theory Questions and Answers – Volume Integral

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Volume Integral”.

1. The divergence theorem converts
a) Line to surface integral
b) Surface to volume integral
c) Volume to line integral
d) Surface to line integral
View Answer

Answer: b
Explanation: The divergence theorem is given by, ∫∫ D.ds = ∫∫∫ Div (D) dv. It is clear that it converts surface (double) integral to volume(triple) integral.
advertisement

2. The triple integral is used to compute volume. State True/False
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The triple integral, as the name suggests integrates the function/quantity three times. This gives volume which is the product of three independent quantities.

3. The volume integral is three dimensional. State True/False
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Volume integral integrates the independent quantities by three times. Thus it is said to be three dimensional integral or triple integral.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the charged enclosed by a sphere of charge density ρ and radius a.
a) ρ (4πa2)
b) ρ(4πa3/3)
c) ρ(2πa2)
d) ρ(2πa3/3)
View Answer

Answer: b
Explanation: The charge enclosed by the sphere is Q = ∫∫∫ ρ dv.
Where, dv = r2 sin θ dr dθ dφ and on integrating with r = 0->a, φ = 0->2π and θ = 0->π, we get Q = ρ(4πa3/3).

5. Evaluate Gauss law for D = 5r2/4 i in spherical coordinates with r = 4m and θ = π/2 as volume integral.
a) 600
b) 588.9
c) 577.8
d) 599.7
View Answer

Answer: b
Explanation: ∫∫ D.ds = ∫∫∫ Div (D) dv, where RHS needs to be computed.
The divergence of D given is, Div(D) = 5r and dv = r2 sin θ dr dθ dφ. On integrating, r = 0->4, φ = 0->2π and θ = 0->π/4, we get Q = 588.9.
advertisement

6. Compute divergence theorem for D = 5r2/4 i in spherical coordinates between r = 1 and r = 2 in volume integral.
a) 80 π
b) 5 π
c) 75 π
d) 85 π
View Answer

Answer: c
Explanation: D.ds = ∫∫∫ Div (D) dv, where RHS needs to be computed.
The divergence of D given is, Div(D) = 5r and dv = r2 sin θ dr dθ dφ. On integrating, r = 1->2, φ = 0->2π and θ = 0->π, we get Q = 75 π.

7. Compute the Gauss law for D = 10ρ3/4 i, in cylindrical coordinates with ρ = 4m, z = 0 and z = 5, hence find charge using volume integral.
a) 6100 π
b) 6200 π
c) 6300 π
d) 6400 π
View Answer

Answer: d
Explanation: Q = D.ds = ∫∫∫ Div (D) dv, where RHS needs to be computed.
The divergence of D given is, Div(D) = 10 ρ2 and dv = ρ dρ dφ dz. On integrating, ρ = 0->4, φ = 0->2π and z = 0->5, we get Q = 6400 π.
advertisement

8. Using volume integral, which quantity can be calculated?
a) area of cube
b) area of cuboid
c) volume of cube
d) distance of vector
View Answer

Answer: c
Explanation: The volume integral gives the volume of a vector in a region. Thus volume of a cube can be computed.

9. Compute the charge enclosed by a cube of 2m each edge centered at the origin and with the edges parallel to the axes. Given D = 10y3/3 j.
a) 20
b) 70/3
c) 80/3
d) 30
View Answer

Answer: c
Explanation: Div(D) = 10y2
∫∫∫Div (D) dv = ∫∫∫ 10y2 dx dy dz. On integrating, x = -1->1, y = -1->1 and z = -1->1, we get Q = 80/3.
advertisement

10. Find the value of divergence theorem for the field D = 2xy i + x2 j for the rectangular parallelepiped given by x = 0 and 1, y = 0 and 2, z = 0 and 3.
a) 10
b) 12
c) 14
d) 16
View Answer

Answer: b
Explanation: Div (D) = 2y
∫∫∫Div (D) dv = ∫∫∫ 2y dx dy dz. On integrating, x = 0->1, y = 0->2 and z = 0->3, we get Q = 12.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.