Electromagnetic Theory Questions and Answers – Magnetostatic Properties

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetostatic Properties”.

1. The magnetostatics highly relies on which property?
a) Resistance
b) Capacitance
c) Inductance
d) Moment
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnetostatics highly relies on the inductance of the magnetic materials, which decides its behavior in the influence of magnetic field.
advertisement

2. The inductance is the measure of
a) Electric charges stored by the material
b) Emf generated by energising the coil
c) Magnetic field stored by the material
d) Magnetization of dipoles
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductance is a property of an electric conductor/coil which measures the amount of emf generated by passing current through the coil.

3. Find the total flux in a coil of magnetic flux density 12 units and area 7 units.
a) 0.84
b) 0.96
c) 8.4
d) 9.6
View Answer

Answer: a
Explanation: The total flux in a coil is defined by φ = BA, where B = 12 and A = 0.07. On substituting these values, we get φ = 12 x 0.07 = 0.84 units.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the energy of a coil of inductance 18mH and current passing through it 1.25A.(in 10-3 order)
a) 14.06
b) 61
c) 46.1
d) 28.12
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic energy possessed by a coil is given by E = 0.5 x LI2. Put L = 18 x 10-3 and I = 1.25, thus we get E = 0.5 x 18 x 10-3 x 1.252 = 14.06 x 10-3 units.

5. Using Maxwell equation which of the following cannot be calculated directly?
a) B
b) D
c) A
d) H
View Answer

Answer: c
Explanation: The Maxwell equations can be used to compute E,H,D,B and J directly. It is not possible to find the magnetic vector potential A directly.
advertisement

6. Which of the following relation will hold good?
a) D = μ H
b) B = ε E
c) E = ε D
d) B = μ H
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnetic flux density is the product the permeability and the magnetic field intensity. This statement is always true for any material (permeability).

7. The permeability and permittivity of air or free space is unity. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The permeability and permittivity of free space or air is always unity. This implies that the air is always ready to store electric or magnetic charges subjected to it.
advertisement

8. Choose the best relation.
a) A = -Div(V)
b) V = Curl(A)
c) H = -Grad(V)
d) V = Div(E)
View Answer

Answer: c
Explanation: For any magnetic field, the magnetic field intensity will be the negative gradient of the potential of the field. This is given by H = -Grad(V).

9. Find the magnetic field when the magnetic vector potential is a unit vector.
a) 1
b) -1
c) 0
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that H = -Grad(V), where is a unit vector. The gradient of a constant/unit vector will be zero. Thus the magnetic field intensity will be zero.
advertisement

10. Find the force experienced by an electromagnetic wave in a conductor?
a) Electrostatic force
b) Magneto static force
c) Electro motive force
d) Lorentz force
View Answer

Answer: d
Explanation: The electromagnetic wave experiences Lorentz force which is the combination of the electrostatic force and magneto static force. It is given by F = QE + Q(V X B).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.