Electromagnetic Theory Questions and Answers- Short and Open Circuit Lines

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Short and Open Circuit Lines”.

1. The open circuit impedance of the transmission line is given by
a) ZOC = j Zo tan βl
b) ZOC = – j Zo tan βl
c) ZOC = j Zo cot βl
d) ZOC = -j Zo cot βl
View Answer

Answer: d
Explanation: The open circuit in a transmission line refers to the load side open circuited. In this case, the load impedance will be infinite. Thus the transmission line equation will be ZOC = -j Zo cot βl.
advertisement

2. The short circuit impedance of the transmission line is given by
a) ZSC = j Zo tan βl
b) ZSC = -j Zo tan βl
c) ZSC = j Zo cot βl
d) ZSC = -j Zo cot βl
View Answer

Answer: a
Explanation: The short circuit in a transmission line refers to the load side shorted. In this case, the load impedance will be zero. Thus the transmission line equation will be ZSC = j Zo tan βl.

3. In a shorted line, the reflection coefficient will be
a) 0
b) 1
c) -1
d) ∞
View Answer

Answer: c
Explanation: The shorted line will absorb more power than any other line. Thus the reflection coefficient is considered to be negative.
advertisement
advertisement

4. The open circuit line will have a reflection coefficient of
a) 0
b) 1
c) -1
d) ∞
View Answer

Answer: b
Explanation: An open circuit line has infinite output impedance. Any wave incident at the output will be completely reflected. Thus the reflection coefficient is unity.

5. The standing wave ratio in short and open circuit transmission lines will be
a) 0
b) -1
c) 1
d) ∞
View Answer

Answer: d
Explanation: The reflection coefficient is 1 and -1 in open and shorted lines respectively. This value of reflection coefficient will yield infinite standing wave ratio.
advertisement

6. The characteristic impedance of a line having open and short impedances of 20 and 5 respectively is
a) 20
b) 100
c) 25
d) 10
View Answer

Answer: d
Explanation: The characteristic impedance is the geometric mean of the short and open circuit impedance. It is given by Zo2 = Zsc Zoc. On substituting Zoc = 20 and Zsc = 5, we get Zo2 = 20 X 5 = 100. Thus Zo = 10 ohm.

7. The short circuit impedance is given by 18 ohm and the characteristic impedance is 50 ohm. Find the open circuit impedance.
a) 138.8
b) 188.3
c) 388.1
d) 838.1
View Answer

Answer: a
Explanation: The relation between characteristic impedance, open and short impedance is given by Zo2 = Zsc Zoc. For the given values Zo = 50 and Zsc = 18, we get Zoc = 502/18 = 138.8 units.
advertisement

8. For maximum power transfer theorem to be applied to the transmission line, the reflection coefficient has to be
a) 1
b) -1
c) 0
d) ∞
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum power transfer between the load and source is possible, only when both are matched. This will lead to no reflections. Thus the reflection coefficient will be zero.

9. Find the transmission coefficient of a 75 ohm line with load impedance of 40 ohm.
a) 0.69
b) 0.96
c) 0.31
d) 0.13
View Answer

Answer: a
Explanation: The transmission coefficient in terms of the load impedance is given by T = ZL/Z0. On substituting for ZL = 40 and Zo = 75, we get T = 40/75 = 0.69.
advertisement

10. The standing waves for open circuit voltage and short circuit current are the same. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The open circuit voltage and short circuit current will be same for a transmission line. The phase difference is λ/8.

11. The standing waves for open circuit current and short circuit voltage are the same. State true/false.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The open circuit current and short circuit voltage will be same for a transmission line. The phase difference is λ/8.

12. The standing wave ratio for the maximum power transfer in a transmission line is
a) 1:2
b) 2:1
c) -1:1
d) 1:1
View Answer

Answer: d
Explanation: The load and the source has to be matched for maximum power transfer. This is indicated by the ratio of 1:1.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.