Electromagnetic Theory Questions and Answers – Maxwell Law 1

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Maxwell Law 1”.

1. The first Maxwell law is based on which law?
a) Ampere law
b) Faraday law
c) Lenz law
d) Faraday and Lenz law
View Answer

Answer: d
Explanation: The first Maxwell equation states that Curl(E) = -dB/dt. It is based on the emf concept. Thus it is derived from the Faraday and Lenz law.
advertisement

2. The benefit of Maxwell equation is that
a) Any parameter can be calculated
b) Antenna can be designed
c) Polarisation of the wave can be calculated
d) Transmission line constants can be found
View Answer

Answer: a
Explanation: The Maxwell equation relates the parameters E, D, H, B. When one parameter is known the other parameters can be easily calculated. In other words, it is used to relate an electric field parameter with its equivalent magnetic field.

3. The correct sequence to find H, when D is given is
a) D-E-B-H
b) D-B-E-H
c) It cannot be computed from the data given
d) D-H
View Answer

Answer: a
Explanation: There is no direct relation between D and H, so the option D-H is not possible. Using the formula D = εE, the parameter E can be computed from D. By Maxwell equation, Curl(E) = -dB/dt, the parameter B can be calculated. Using the formula B = μH, the parameter H can be calculated. Thus the sequence is D-E-B-H.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The curl of the electric field intensity is
a) Conservative
b) Rotational
c) Divergent
d) Static
View Answer

Answer: b
Explanation: The curl of electric field intensity is Curl(E). From Maxwell law, the curl of E is a non-zero value. Thus E will be rotational.

5. Which of the following identities is always zero for static fields?
a) Grad(Curl V)
b) Curl(Div V)
c) Div(Grad V)
d) Curl(Grad V)
View Answer

Answer: d
Explanation: The curl of gradient of a vector is always zero. This is because the gradient of V is E and the curl of E is zero for static fields.
advertisement

6. Find the Maxwell first law value for the electric field intensity is given by A sin wt az
a) 0
b) 1
c) -1
d) A
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of Maxwell first equation is Curl(E). The curl of E is zero. Thus for the given field, the value of Maxwell equation is zero. Thus the field is irrotational.

7. Find the electric field applied on a system with electrons having a velocity 5m/s subjected to a magnetic flux of 3.6 units.
a) 15
b) 18
c) 1.38
d) 0.72
View Answer

Answer: b
Explanation: The electric field intensity is the product of the velocity and the magnetic flux density. Thus E = v x B, on substituting v = 5 and B = 3.6, we get E = 5 x 3.6 = 18 units.
advertisement

8. Which of the following relations holds good?
a) Bq = ILE
b) E = ILBq
c) Eq = ILB
d) B = ILEq
View Answer

Answer: c
Explanation: The force of a electrostatic field in given by F = Eq. The force on a conductor is given by F = BIL. In the case when a charge exists on a conductor, both the forces can be equated. Thus Eq = BIL is true.

9. When the Maxwell equation is expressed in frequency domain, then which substitution is possible?
a) d/dt = w/j
b) d/dt = j/w
c) d/dt = jw
d) Expression in frequency domain is not possible
View Answer

Answer: c
Explanation: The conversion of time to frequency domain in Maxwell equation is given by the Fourier Transform. Differentiation in time gives jw in frequency domain. Thus d/dt = jw in frequency domain.
advertisement

10. Calculate the emf of a material having a flux linkage of 2t2 at time t = 1second.
a) 2
b) 4
c) 8
d) 16
View Answer

Answer: b
Explanation: The emf of a material is given by Vemf = -dλ/dt. On substituting λ = 2t2, the emf is 4t. At t = 1 sec, the emf will be 4 units.

11. Calculate the emf of a material having flux density 5sin t in an area of 0.5 units.
a) 2.5 sin t
b) -2.5 cos t
c) -5 sin t
d) 5 cos t
View Answer

Answer: d
Explanation: The emf can be written as Vemf = -d(∫B.ds)/dt. It can be written as Vemf = -B= -5sin t, since the integration and differentiation gets cancelled.

12. To find D from B, sequence followed will be
a) B-E-D
b) B-H-D
c) E-H-D
d) E-B-D
View Answer

Answer: a
Explanation: Using Maxwell equation, from B we can calculate E by Curl(E) = -dB /dt. From E, D can be calculated by D = εE. Thus the sequence is B->E->D.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.