Electromagnetic Theory Questions and Answers – Properties of Waveguides

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties of Waveguides”.

1. The waveguide is employed in the transmission lines, when operated at the range of
a) Hz
b) KHz
c) MHz
d) GHz
View Answer

Answer: d
Explanation: Waveguides are employed for effective transmission, when the lines carry electromagnetic waves in the GHz range.
advertisement

2. The cut off frequency for a waveguide to operate is
a) 3 MHz
b) 3 GHz
c) 6 MHz
d) 6 GHz
View Answer

Answer: d
Explanation: The cut off frequency of the waveguide is 6 GHz. This is the frequency at which the waveguide will start to operate.

3. In rectangular waveguides, the dimensions a and b represent the
a) Broad wall dimensions
b) Broad wall and side wall dimension respectively
c) Side wall and broad wall dimension respectively
d) Side wall dimensions
View Answer

Answer: b
Explanation: In rectangular waveguide, the a parameter is the broad wall dimension of the waveguide and the b parameter is the side wall dimension of the waveguide. Always, a > b in a waveguide.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The Bessel function is denoted by
a) Jn(ha)
b) Jm(ha)
c) Jn(hb)
d) Jm(hb)
View Answer

Answer: a
Explanation: The Bessel function is used in the circular waveguides. Normally Jn(ha) = 0. Here n is the order of the Bessel function.

5. In a waveguide, always which condition holds good?
a) phase velocity = c
b) phase velocity greater than c
c) phase velocity lesser than c
d) group velocity = c
View Answer

Answer: b
Explanation: In air medium, the phase velocity is assumed to be the speed of light. For waveguides, the phase velocity is always greater than the speed of the light.
advertisement

6. The group wavelength is greater than the wavelength at any point. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a waveguide, the phase velocity is greater than the velocity of light. Thus the group velocity will be less. This implies the group wavelength will be greater than the wavelength at any point.

7. Find the group wavelength of a wave, given that the group phase constant is 6.28 units.
a) 2
b) 3.14
c) 6.28
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: The group wavelength is given by λg = 2π/βg, where βg is the group wavelength of the wave. On substituting for βg = 6.28, we get group wavelength as unity.
advertisement

8. The phase velocity of a wave with frequency of 15 radian/sec and group phase constant of 2 units is
a) 30
b) 15
c) 7.5
d) 2/15
View Answer

Answer: c
Explanation: The phase velocity of a wave is given by Vp = ω/βg. on substituting for ω = 15 and βg = 2, we get phase velocity as 15/2 = 7.5 units.

9. The modes in a material having a V number of 20 is
a) 20
b) 400
c) 200
d) 100
View Answer

Answer: c
Explanation: The relation between the modes and the V number is given by m = v2/2. Given that v = 20, we get m = 202/2 = 200 modes.
advertisement

10. The number of modes is given as 50, find the V number.
a) 5
b) 10
c) 50
d) 2500
View Answer

Answer: b
Explanation: The relation between the modes and the V number is given by m = v2/2. Given that m = 50, we get v2 = 2 x 50 = 100. The V number is 10.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.