Electromagnetic Theory Questions and Answers – Gauss Divergence Theorem

«
»

This set of Electromagnetic Theory Questions and Answers for Freshers focuses on “Gauss Divergence Theorem”.

1. Gauss theorem uses which of the following operations?
a) Gradient
b) Curl
c) Divergence
d) Laplacian
View Answer

Answer: c
Explanation: The Gauss divergence theorem uses divergence operator to convert surface to volume integral. It is used to calculate the volume of the function enclosing the region given.
advertisement

2. Evaluate the surface integral ∫∫ (3x i + 2y j). dS, where S is the sphere given by x2 + y2 + z2 = 9.
a) 120π
b) 180π
c) 240π
d) 300π
View Answer

Answer: b
Explanation: We could parameterise surface and find surface integral, but it is wise to use divergence theorem to get faster results. The divergence theorem is given by ∫∫ F.dS = ∫∫∫ Div (F).dV
Div (3x i + 2y j) = 3 + 2 = 5. Now the volume integral will be ∫∫∫ 5.dV, where dV is the volume of the sphere 4πr3/3 and r = 3units.Thus we get 180π.

3. The Gauss divergence theorem converts
a) line to surface integral
b) line to volume integral
c) surface to line integral
d) surface to volume integral
View Answer

Answer: d
Explanation: The divergence theorem for a function F is given by ∫∫ F.dS = ∫∫∫ Div (F).dV. Thus it converts surface to volume integral.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The divergence theorem for a surface consisting of a sphere is computed in which coordinate system?
a) Cartesian
b) Cylindrical
c) Spherical
d) Depends on the function
View Answer

Answer: d
Explanation: Seeing the surface as sphere, we would immediately choose spherical system, but it is wrong. The divergence operation is performed in that coordinate system in which the function belongs to. It is independent of the surface region.

5. Find the Gauss value for a position vector in Cartesian system from the origin to one unit in three dimensions.
a) 0
b) 3
c) -3
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The position vector in Cartesian system is given by R = x i + y j + z k. Div(R) = 1 + 1 + 1 = 3. By divergence theorem, ∫∫∫3.dV, where V is a cube with x = 0->1, y = 0->1 and z = 0->1. On integrating, we get 3 units.
advertisement

6. The divergence theorem value for the function x2 + y2 + z2 at a distance of one unit from the origin is
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: Div (F) = 2x + 2y + 2z. The triple integral of the divergence of the function is ∫∫∫(2x + 2y + 2z)dx dy dz, where x = 0->1, y = 0->1 and z = 0->1. On integrating, we get 3 units.

7. If a function is described by F = (3x + z, y2 − sin x2z, xz + yex5), then the divergence theorem value in the region 0<x<1, 0<y<3 and 0<z<2 will be
a) 13
b) 26
c) 39
d) 51
View Answer

Answer: c
Explanation: Div (F) = 3 + 2y + x. By divergence theorem, the triple integral of Div F in the region is ∫∫∫ (3 + 2y + x) dx dy dz. On integrating from x = 0->1, y = 0->3 and z = 0->2, we get 39 units.
advertisement

8. Find the divergence theorem value for the function given by (ez, sin x, y2)
a) 1
b) 0
c) -1
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the divergence of the function is zero, the triple integral leads to zero. The Gauss theorem gives zero value.

9. For a function given by F = 4x i + 7y j +z k, the divergence theorem evaluates to which of the values given, if the surface considered is a cone of radius 1/2π m and height 4π2 m.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Div (F) = 4 + 7 + 1 = 12. The divergence theorem gives ∫∫∫(12).dV, where dV is the volume of the cone πr3h/3, where r = 1/2π m and h = 4π2 m. On substituting the radius and height in the triple integral, we get 2 units.
advertisement

10. Divergence theorem computes to zero for a solenoidal function. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The divergence theorem is given by, ∫∫ F.dS = ∫∫∫ Div (F).dV, for a function F. If the function is solenoidal, its divergence will be zero. Thus the theorem computes to zero.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.