Electromagnetic Theory Questions and Answers – Reflection and Transmission Coefficients

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reflection and Transmission Coefficients”.

1. The reflection coefficient of a wave with transmission coefficient 0.35 is
a) 1.35
b) 0.65
c) 0.35
d) 0.7
View Answer

Answer: b
Explanation: The reflection coefficient is the reverse of the transmission coefficient. Thus T + R = 1. On substituting for T = 0.35, the reflection coefficient R will be 1 – 0.35 = 0.65 (no unit).
advertisement

2. The incident wave amplitude is 24 units. Find the reflected wave amplitude if the reflection coefficient is 0.6.
a) 14.4
b) 16.6
c) 13.3
d) 11.1
View Answer

Answer: a
Explanation: The reflection coefficient is the ratio of the reflected amplitude to the incident amplitude. Thus R = Er/Ei. On substituting for Ei = 24 and R = 0.6, we get Er = R Ei = 0.6 X 24 = 14.4 units.

3. Find the reflection coefficient of the wave passing through two media having intrinsic impedances of 4 and 9 respectively.
a) 0.5
b) 1
c) 0.38
d) 0.1
View Answer

Answer: c
Explanation: The reflection coefficient in terms of intrinsic impedances is given by R = η2 – η1/η2 + η1. On substituting for η1 = 4 and η2 = 9, we get R = 9 – 4/9 + 4 = 5/13 = 0.38.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The reflection coefficient of a wave travelling through two media having permittivities 4 and 9 respectively is
a) 0
b) 0.5
c) 0.25
d) 0.2
View Answer

Answer: d
Explanation: The reflection coefficient in terms of permittivity is given by R = √ε2 – √ε1/√ε2 + √ε1. On substituting for ε1 = 4 and ε2 = 9, we get R = 3 – 2/3 + 2 = 1/5 = 0.2.

5. Calculate the transmission coefficient, when the incident and transmitted amplitudes are 10 and 7 respectively.
a) 17
b) 3
c) 10/7
d) 0.7
View Answer

Answer: d
Explanation: The transmission coefficient is defined as the ratio of the transmitted amplitude to the incident amplitude. Thus T = Et/Ei. On substituting for Ei = 10 and Et = 7, we get T = 7/10 = 0.7.
advertisement

6. The transmission coefficient in a wave travelling through two media having intrinsic impedances of 5.5 and 1.33 is
a) 0.389
b) 0.55
c) 0.133
d) 0.42
View Answer

Answer: a
Explanation: The transmission coefficient is terms of the intrinsic impedance is given by T = 2η2/η1 + η2. On substituting for η1 = 5.5 and η2 = 1.33, we get T = 2 x 1.33/1.33 + 5.5 = 2.66/6.83 = 0.389.

7. The transmission coefficient in a wave travelling through two media having permittivities 4 and 1 is
a) 1/4
b) 3/2
c) 3/4
d) 2/3
View Answer

Answer: d
Explanation: The transmission coefficient in terms of the permittivity is given by T= 2√ε2/√ε1 + √ε2. On substituting for ε1 = 4 and ε2 = 1, we get T= 2(1)/1 + 2 = 2/3.
advertisement

8. The reflection coefficient of a transmission line having characteristic and load impedances as 50 and 30 ohm respectively is
a) 1/4
b) 1/8
c) 1/2
d) 3/4
View Answer

Answer: a
Explanation: The reflection coefficient of a transmission line is given by, R = ZL – Zo/ZL + Zo, where ZL and Zo is the load and characteristic impedances respectively. On substituting ZL = 30 and Zo = 50, the reflection coefficient R = 50 – 30/50 + 30 = 20/80 = 1/4.

9. In matched line, the transmission coefficient is
a) 0
b) 1
c) -1
d) Infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: In matched line, the maximum power is transferred from transmitter to receiver. Such reflection coefficient will be zero and transmission coefficient is unity.
advertisement

10. Find the power reflected in a transmission line, when the reflection coefficient and input power are 0.45 and 18V respectively.
a) 3.645
b) 6.453
c) 4.563
d) 5.463
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of the reflected to incident amplitudes gives the reflection. Similarly, the ratio of reflected to incident power gives square of the reflection coefficient. Thus Prefl = R2Pinc. On substituting for R = 0.45 and Pinc = 18, we get Prefl = 0.452 x 18 = 3.645 units.

11. The transmitted power in a transmission line, when the reflection coefficient and the incident power are 0.6 and 24V respectively, is
a) 15.36
b) 51.63
c) 15.63
d) 51.36
View Answer

Answer: a
Explanation: The transmitted power in terms of the reflection coefficient and the incident power is Ptr = (1-R2)Pinc, where R = 0.6 and Pinc = 24, from the given data. Thus Ptr = (1- 0.62) x 24 = 15.36 units.

12. The reflection coefficient of a short circuit transmission line is -1. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For a short circuit line, the losses are maximum due to heavy current flow. This leads to less transmission and more attenuation. Thus the reflection coefficient is negative. R = -1 for short circuit lines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.