Electromagnetic Theory Questions and Answers – Transients

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transients”.

1. The resonant circuit in a waveguide refers to the
a) Tank circuit
b) RC circuit
c) Bridge circuit
d) Attenuator circuit
View Answer

Answer: a
Explanation: The resonant circuit refers to the tank circuit. It is parallel combination of an inductor and a capacitor.
advertisement

2. When a waveguide is terminated, the mode of the guided termination will be
a) zero
b) non-zero
c) infinite
d) does not exist
View Answer

Answer: b
Explanation: A waveguide mode with a guided termination is represented by TEmnp and TMmnp. Here m and n are the orders of the waveguide and p is the order of the resonant cavity. It is always a non-zero value.

3. The cut off frequency of a waveguide with resonant cavity is given by
a) V√((m/a)2 + (n/b)2 + (p/d)2)/2
b) V√((m/a)2 + (n/b)2 + (p/d)2)
c) 2V√((m/a)2 + (n/b)2 + (p/d)2)
d) V√((m/a) + (n/b) + (p/d))/2
View Answer

Answer: a
Explanation: The cut off frequency of the waveguide of dimensions a x b with the resonant cavity of dimension d is given by fc = √((m/a)2 + (n/b)2 + (p/d)2)/2. Here m and n are the orders of the waveguide, p is the order of the cavity and v is the velocity.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The power of a wave in a transmission line, when the current and the resistance are 5A and 120 ohm respectively is
a) 3000
b) 4000
c) 2000
d) 1500
View Answer

Answer: a
Explanation: The power of a line is given by P = I2R. On substituting for I = 5 and R = 120, we get P = 52 x 120 = 3000 units.

5. The power of a wave having a magnetic field intensity of 2.5 units is
a) 1.17 kilo watt
b) 1.17 mega watt
c) 1.17 watt
d) 11.7 watt
View Answer

Answer: a
Explanation: The power of a wave is given by P = 0.5 η H2, where η is the intrinsic impedance and H is the magnetic field intensity. On substituting for η = 377 and H = 2.5, we get P = 0.5 x 377 x 2.52 = 1.17 kilo watts.
advertisement

6. The power of a wave having an electric field strength of 12.8 units is
a) 0.217
b) 0.721
c) 0.127
d) 0.172
View Answer

Answer: a
Explanation: The power of a wave is given by P = 0.5 E2/η, where E is the electric field intensity and η is the intrinsic impedance. On substituting for E = 12.8 and η = 377, we get P = 0.5 x 12.82/377 = 0.217 units.

7. The form or mode of propagation is determined by which factors?
a) Type of excitation device
b) Location of excitation device
c) Type and location of the excitation device
d) Waveguide characteristics
View Answer

Answer: c
Explanation: The form and the mode of propagation of the wave in a waveguide is determined by the type and location of the excitation device.
advertisement

8. The phase of the wave after the installation of the guided terminations will be
a) 0
b) 45
c) 90
d) 180
View Answer

Answer: a
Explanation: Using a guided termination, the guides serves as a reflector. If the distance between the exciter and the wall is properly adjusted, the transmitted and the reflected wave will be in phase.

9. The exciter of the waveguide in a transmission line is the
a) Transmitter
b) Receiver
c) Transponder
d) Antenna
View Answer

Answer: d
Explanation: The waveguide is usually excited by the antenna rod. The reflection depends on the phase of excitation and the antenna current.
advertisement

10. A waveguide imitates which type of filter characteristics?
a) Low pass filter
b) High pass filter
c) Band pass filter
d) Band reject filter
View Answer

Answer: b
Explanation: A waveguide passes only high frequency waves (in GHz range) and attenuates low frequencies. This is the characteristic of a high pass filter.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.