Electromagnetic Theory Questions and Answers – Maxwell Law in Time Varying Fields

«
»

This set of Electromagnetic Theory online quiz focuses on “Maxwell Law in Time Varying Fields”.

1. Find the curl of E when B is given as 15t.
a) 15
b) -15
c) 7.5
d) -7.5
View Answer

Answer: b
Explanation: From Maxwell first law, we get Curl of E as the negative derivative of B with respect to time. Thus Curl(E) = -dB/dt. On substituting B= 15t and differentiating, Curl(E) = -15 units.
advertisement

2. The charge build up in a capacitor is due to
a) Conduction current density
b) Displacement current density
c) Polarisation
d) Magnetization
View Answer

Answer: b
Explanation: The capacitor consists of a dielectric placed between two conducting plates, subjected to a field. The current due to a dielectric is always due to the displacement current density.

3. The surface integral of which parameter is zero?
a) E
b) D
c) B
d) H
View Answer

Answer: c
Explanation: The divergence of the magnetic flux density is always zero. By Stokes theorem, the surface integral of B is same as the volume integral of the divergence of B. Thus the surface integral of B is also zero.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Harmonic electromagnetic fields refer to fields varying sinusoidally with respect to time. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Fields that varying sinusoidally with respect to time are called as harmonic fields. An example for harmonic fields is A sin wt.

5. When electric potential is null, then the electric field intensity will be
a) 0
b) 1
c) dA/dt
d) –dA/dt
View Answer

Answer: d
Explanation: The electric field intensity is given by E = -Grad(V)- dA/dt, where V is the electric potential and A is the magnetic vector potential. When V is zero, then E = -dA/dt.
advertisement

6. The gradient of the magnetic vector potential can be expressed as
a) –με dV/dt
b) +με dE/dt
c) –με dA/dt
d) +με dB/dt
View Answer

Answer: a
Explanation: The gradient of A is the ratio of the negative gradient of electric potential to the speed of light c. We can write c = 1/√(με). Thus grad(A) = -με dV/dt is the required expression.

7. Find the time constant of a capacitor with capacitance of 2 microfarad having an internal resistance of 4 megaohm.
a) 2
b) 0.5
c) 8
d) 0.25
View Answer

Answer: c
Explanation: The time constant of capacitor is given by T = RC, where R = 4×106 and C = 2×10-6. Thus T = 4×106 x2x10-6 = 8 seconds.
advertisement

8. Which components exist in an electromagnetic wave?
a) Only E
b) Only H
c) Both E and H
d) Neither E or H
View Answer

Answer: c
Explanation: In an electromagnetic wave, the electric and magnetic components coexist. They propagate perpendicular to each other and to the direction of propagation in space.

9. The propagation of the electromagnetic waves can be illustrated by
a) Faraday law
b) Ampere law
c) Flemming rule
d) Coulomb law
View Answer

Answer: c
Explanation: By Flemming’s rule, when the thumb and the middle finger represent the inputs (say current and field respectively), then the fore finger represents the output (force, in this case). The EM propagation can be illustrated by this rule.
advertisement

10. Which one of the following laws will not contribute to the Maxwell’s equations?
a) Gauss law
b) Faraday law
c) Ampere law
d) Curie Weiss law
View Answer

Answer: d
Explanation: The Gauss law, Faraday law and the Ampere law are directly used to find the parameters E, H, D, B. Thus it contributes to the Maxwell equations. The Curie Weiss law pertains to the property of any magnetic material. Thus it is not related to the Maxwell equation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.