Engineering Mechanics Questions and Answers – Dot Product and Cross Product – 2

«
»

This set of Engineering Mechanics Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Dot Product and Cross Product – 2”.

1. What is the dot product of two vectors which are having a magnitude equal to unity and are making an angle of 45°?
a) 0.707
b) -0.707
c) 1.414
d) -1.414
View Answer

Answer: a
Explanation: The dot product of two vectors having the angle between them equal to 45° will have the product of the vector’s magnitude. As the vectors are of unit magnitude, their product will be unity. Thus the magnitude factor would be cosine function at 45 °.

2. Mathematically, for two vectors A and B of any magnitude, the cross product of both, i.e. AxB = given by:
a) |A||B|sinØ
b) |A||B|
c) |A||B|cosØ
d) |A||B|sin(180°+Ø)
View Answer

Answer: a
Explanation: The cross product of two vectors gives a vector which is perpendicular to both of the vectors. And the mathematic equation for the same is given by |A||B|sinØ. And the dot product of the same by any of the other two vectors will give the answer zero, as perpendicular.

3. Commutative law is valid for the cross product of two vectors. (Commutative law: PxQ = QxP; for two vectors P and Q)
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: This statement is wrong. It is not possible unless we apply a negative sign to the RHS of the equation. That is PxQ = -(QxP). It is because, if you curl your wrist from one vector towards another vector, the thumb projected will give the direction of the cross product. Thus if you reverse the direction, a negative sign is necessary.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which among the following is the distributive law for the cross product of three vectors?
a) Px(Q+S) = (PxQ) + (PxS)
b) Px(QxS) = (PxQ) + (PxS)
c) Px(QxS) = (PxQ) x (PxS)
d) Px(Q+S) = (PxQ) + (QxS)
View Answer

Answer: a
Explanation: The distributive law works just like the simple multiplication of the constant before the brackets. That is in the equation Px(Q+S) = (PxQ) + (PxS), P is crossed by Q and S both. This is simple as, if we first add the two vectors and then do the cross product or we first do the cross product and the do the sum.

5. Which statement is true? (For three vectors P, Q and R)
a) Associative law for cross product: (PxQ)xS = Px(QxS)
b) Associative law for cross product: (PxQ)xS ≠ Px(QxS)
c) Associative law for cross product: (PxQ)xS > Px(QxS)
d) Associative law for cross product: (PxQ)xS < Px(QxS)
View Answer

Answer: b
Explanation: The associative law is defined in the cross product of three vectors. This property is though valid for the dot product. But for the cross product, it is not true. It is because, in the dot product the final result is the scalar quantity, but in a cross product it is the direction too. Thus the answer.
Take Engineering Mechanics Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Which of the following is true?
a) i x i =1
b) j x i = -j
c) k x j = -i
d) k x k = 1
View Answer

Answer: c
Explanation: As the mathematic equation for the cross product is having a cosine function in it, in which the angle used in the function is the angle between the vectors. Thus the cross product will be zero if the angle between them is 90.

7. Which of them is not correct?
a) j x j = 0
b) j x k = i
c) j x i = k
d) j x i = -k
View Answer

Answer: c
Explanation: As asked, the one which is not correct is the third one. The product is containing the cosine function, and the angle which is going to be inserted in the function is the angle between the vectors. Thus if the angle is 90, then the cross will be zero.
advertisement

8. The ___________ forces do not cause the rotation.
a) Non-concurrent
b) Concurrent
c) Parallel
d) Non-Parallel
View Answer

Answer: b
Explanation: The concurrent forces are the which are somewhere touching the axis of rotation. If any of the force is touching that axis, that force is not considered or is insufficient to cause a rotation. If a force is concurrent then the perpendicular distance of the force from the line of an axis is zero, thus no rotation. As we know rotation is caused by a moment.

9. The tendency of a force to rotate the body is called the moment of the force.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The moment of the force about an axis or a point gives the measure of the tendency of the force. It is the cause of the body’s rotation, about that point or at that axis. Thus, the tendency of a force to rotate the body is called the moment of the force.
advertisement

10. The moment is the cross product of which two vectors?
a) Force and Radius vectors
b) Radius and Force vectors
c) Force and Radius scalars
d) Radius and Force scalars
View Answer

Answer: b
Explanation: The cross product needs to take in the proper sequence. If not taken then the answer is just the opposite of the true answer. That’s why, the answer is not the Force and Radius vectors, but the Radius and Force vectors. Because the moment has its direction, as many of the cross products have, and thus precaution needs to be taken.

11. What is Varigon’s Theorem? (M = Moment, F= Force vector, R= Radius vector)
a) M = R x F (F = F1 + F2 + F3 + … vectorially adding all the forces)
b) |A||B|sinØ
c) AxB)xS ≠ Px(QxS)
d) Px(Q+S) = (PxQ) + (PxS)
View Answer

Answer: a
Explanation: For many vectors acting on the body, Varigon’s Theorem is defined as M = R x F (F = F1 + F2 + F3 + … vectorially adding all the forces). This is just the giving the cross product of individual force and radius vectors and thus the sum is the total moment produced.

12. What is the mixed triple product of three vectors?
a) S.(PxQ)
b) Sx(PxQ)
c) S.(P.Q)
d) Sx(P.Q)
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the scalar expression. It is the dot product of the vector to the vector, which is the result of the cross vector product of two vectors. And if two vectors are held together in the equation by a dot “.”, then the answer which you get is the scalar quantity.

13. What is the angle made by the vector shown in the figure, with the z-axis?
Find the angle made by the vector shown in the figure, with the z-axis
a) 45°
b) 60°
c) 30°
d) 90°
View Answer

Answer: c
Explanation: The question is the tricky one, just the imagination of the viewer is to be enhanced. But is one needs to go with the calculation, one can go and the answer would be 30°. Or simply it is 90° – 60° = 30°.

14. What is the dot product of the components of the force vector shown in the figure, i.e. the dot product of the z-axis component and the y-axis component of the force?

Find dot product of force vector for dot product of z-axis & y-axis of the force

a) 0
b) 200cos60°
c) 200sin45°
d) 200cos30°
View Answer

Answer: a
Explanation: The dot product of any two vectors is having the cosine function in it. It is being multiplied by the product of the magnitudes of the vectors. So if the angle is 90°, then the value of cosine function would be zero, thus 0. And the value of the sine angle is 1, thus the result.

15. What is the magnitude of the resultant vector’s unit vector? (Resultant vector of the two vectors shown in the figure below)

Find the magnitude of the resultant vector’s unit vector in given diagram

a) 1N
b) 225N
c) 110N
d) 55N
View Answer

Answer: a
Explanation: The question asked is asking for the magnitude of the unit vector of the resultant vector, thus the answer is 1. Whether the magnitude of the vector is any quantity, but the unit vector will have the magnitude equal to unity. And the direction given by the unit vector will be in the same direction as that of the vector.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Mechanics.

To practice all areas of Engineering Mechanics for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.