Electromagnetic Theory Questions and Answers – Types of Polarization

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Polarization”.

1. When the phase angle between the Ex and Ey component is 00 or 1800, the polarisation is
a) Elliptical
b) Circular
c) Linear
d) Perpendicular
View Answer

Answer: c
Explanation: The phase angle between the Ex and Ey component is 00 and 1800 for linearly polarised wave. The wave is assumed to be propagating in the z direction.
advertisement

2. The magnitude of the Ex and Ey components are same in which type of polarisation?
a) Linear
b) Circular
c) Elliptical
d) Perpendicular
View Answer

Answer: b
Explanation: In circular polarisation, the magnitude of the Ex and Ey components are the same. This is a form of the elliptical polarisation in which the major and minor axis are the same.

3. When the Ex and Ey components of a wave are not same, the polarisation will be
a) Linear
b) Elliptical
c) Circular
d) Parallel
View Answer

Answer: b
Explanation: In elliptical polarisation, the magnitude of Ex and Ey components are not same. This is due to the variation in the major and minor axes of the waves representing its magnitude.

4. Identify the polarisation of the wave given, Ex = Exo cos wt and Ey = Eyo sin wt. The phase difference is +900.
a) Left hand circularly polarised
b) Right hand circularly polarised
c) Left hand elliptically polarised
d) Right hand elliptically polarised
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnitude of the Ex and Ey components are not same. Thus it is elliptical polarisation. For +90 phase difference, the polarisation is left handed. In other words, the rotation is in clockwise direction. Thus the polarisation is left hand elliptical.

5. Identify the polarisation of the wave given, Ex = 2 cos wt and Ey = sin wt. The phase difference is -900.
a) Left hand circularly polarised
b) Right hand circularly polarised
c) Left hand elliptically polarised
d) Right hand elliptically polarised
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnitude of the Ex and Ey components are not same. Thus it is elliptical polarisation. For -90 phase difference, the polarisation is right handed. In other words, the rotation is in anti-clockwise direction. Thus the polarisation is right hand elliptical.
advertisement

6. Identify the polarisation of the wave given, Ex = 2 cos wt and Ey = 2 sin wt. The phase difference is +900.
a) Left hand circularly polarised
b) Right hand circularly polarised
c) Left hand elliptically polarised
d) Right hand elliptically polarised
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnitude of the Ex and Ey components are the same. Thus it is circular polarisation. For +90 phase difference, the polarisation is left handed. In other words, the rotation is in clockwise direction. Thus the polarisation is left hand circular.

7. Identify the polarisation of the wave given, Ex = cos wt and Ey = sin wt. The phase difference is -900.
a) Left hand circularly polarised
b) Right hand circularly polarised
c) Left hand elliptically polarised
d) Right hand elliptically polarised
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnitude of the Ex and Ey components are the same. Thus it is circular polarisation. For -90 phase difference, the polarisation is right handed. In other words, the rotation is in anti-clockwise direction. Thus the polarisation is right hand circular.

8. For a non-zero Ex component and zero Ey component, the polarisation is
a) Parallel
b) Perpendicular
c) Elliptical
d) Circular
View Answer

Answer: a
Explanation: When the Ex is non-zero and the Ey is zero, the polarisation is parallel. The parallel polarisation is classified under the linear polarisation type.

9. Identify the polarisation of the wave given that, Ex = 2 cos wt and Ey = cos wt.
a) Elliptical
b) Circular
c) Parallel
d) Linear
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnitude of the Ex and Ey components are not the same. Thus it cannot be circular polarisation. For a phase difference of 0, the polarisation is linear. In other words, the waves are in phase. Thus the polarisation is linear.
advertisement

10. The Snell law is applicable for perpendicular polarisation and the Brewster law is applicable for parallel polarisation. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Snell law is calculated from the oblique incidence media. Thus it is applicable for perpendicular polarisation. The Brewster law is applicable for perpendicular polarisation.

11. When the polarisation of the receiving antenna is unknown, to ensure that it receives atleast half the power, the transmitted wave should be
a) Linearly polarised
b) Elliptically polarised
c) Circularly polarised
d) Normally polarised
View Answer

Answer: c
Explanation: The polarisation of the transmitting and receiving antenna has to be the same. This is the condition for maximum power transfer to occur. This is possible only when the polarisation is circular.

12. Identify the polarisation of the wave given that, Ex = 2 sin wt and Ey = 3 sin wt.
a) Linear
b) Elliptical
c) Circular
d) Parallel
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnitude of the Ex and Ey components are not the same. Thus it cannot be circular polarisation. For a phase difference of 0, the polarisation is linear. In other words, the waves are in phase. Thus the polarisation is linear.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn