Electromagnetic Theory Questions and Answers – Resistances and Capacitances

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Resistance and Capacitance”.

1. Find the resistivity of a material having resistance 20kohm, area 2 units and length of 12m.
a) 6666.6
b) 3333.3
c) 1200
d) 2000
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance of a material is given by R = ρL/A. To get ρ, put R = 20 x 103, A = 2 and L = 12. We get ρ = 3333.3 units.
advertisement

2. A resistor value of colour code orange violet orange will be
a) 37 kohm
b) 37 Mohm
c) 48 kohm
d) 48 Mohm
View Answer

Answer: a
Explanation: Orange refers to number 3. Violet refers to number 7. The third colour code orange refers to 103. Thus the resistor value will be 37 kilo ohm.

3. A infinite resistance is considered as a/an
a) Closed path(short circuit)
b) Open path
c) Not defined
d) Ammeter with zero reading
View Answer

Answer:b
Explanation: When there exists infinite resistance in a path, the current flowing will ideally be zero. This is possible only for an open path/circuit.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the time constant in a series R-L circuit when the resistance is 4 ohm and the inductance is 2 H.
a) 0.25
b) 0.2
c) 2
d) 0.5
View Answer

Answer: d
Explanation: The time constant for an R-L series circuit will be τ = L/R. Put R = 4 and L = 2. We get τ = 2/4 = 0.5 second.

5. Find the time constant for a R-C circuit for resistance R = 24 kohm and C = 16 microfarad.
a) 1.5 millisecond
b) 0.6 nanosecond
c) 384 millisecond
d) 384 microsecond
View Answer

Answer: c
Explanation: The time constant for R-C circuit is τ = RC. Put R = 24 kilo ohm and C = 16 micro farad. We get τ = 24 x 103 x 16 x 10-6 = 0.384 = 384 millisecond.
advertisement

6. Find the capacitance when charge is 20 C has a voltage of 1.2V.
a) 32.67
b) 16.67
c) 6.67
d) 12.33
View Answer

Answer: b
Explanation: Capacitance is related to Q and V as C = Q/V. Put C = 20C and V = 1.2V, we get Q = 20/1.2 = 16.67 farad.

7. Calculate the capacitance of two parallel plates of area 2 units separated by a distance of 0.2m in air(in picofarad)
a) 8.84
b) 88.4
c) 884.1
d) 0.884
View Answer

Answer: b
Explanation: Capacitance is given by, C = εo A/d. Put A = 2, d = 0.2, εo = 8.854 x 10-12, we get C = 8.841 x 10-11 = 88. 41 pF.
advertisement

8. Compute the capacitance between two concentric shells of inner radius 2m and the outer radius is infinitely large.
a) 0.111 nF
b) 0.222 nF
c) 4.5 nF
d) 5.4 nF
View Answer

Answer: b
Explanation: The concentric shell with infinite outer radius is considered to be an isolated sphere. The capacitance C = 4πε/(1/a – 1/b). If b->∞, then C = 4πεa. Put a = 2m, we get C = 4π x 8.854 x 10-12 x 2 = 0.222 nF.

9. The capacitance of a material refers to
a) Ability of the material to store magnetic field
b) Ability of the material to store electromagnetic field
c) Ability of the material to store electric field
d) Potential between two charged plates
View Answer

Answer: c
Explanation: The capacitance of a material is a measure of the ability of the material to store electric field. It is the ratio of charge stored to the voltage across the parallel plates.
advertisement

10. A cable of core radius 1.25cm and impregnated paper insulation of thickness 2.13cm and relative permittivity 3.5. Compute the capacitance of the cable/km(in nF)
a) 195.7
b) 179.5
c) 157.9
d) 197.5
View Answer

Answer: a
Explanation: Capacitance between coaxial cylinders of inner radius 1.25cm and outer radius 1.25 + 2.13 = 3.38cm will be C = 2πεL/ ln(b/a). Put b = 3.38, a = 1.25 and L = 1000m, we get C = 1.957 x 10-7 = 195.7 nF.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.