Electromagnetic Theory Questions and Answers – Position and Distance Vectors

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Position and Distance Vectors”.

1. The distance vector is obtained in
a) Cartesian coordinate system
b) Spherical coordinate system
c) Circular coordinate system
d) Space coordinate system
View Answer

Answer: d
Explanation: Vector formed by connecting two points in space is distance vector. Thus, it is obtained in space coordinate system.
advertisement

2. The divergence of distance vector is
a) 0
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The distance vector of any coordinates is generally, r = xi + yj + zk. The divergence of r is 1 + 1 + 1 = 3.

3. Find a vector normal to a plane consisting of points p1(0,1,0), p2(1,0,1) and p3(0,0,1)
a) –j – k
b) –i – j
c) –i – k
d) –i – j – k
View Answer

Answer: a
Explanation: Distance vector from p1 and p2 is a = i – j + k. Distance vector from p1 and p3 is b = –j + k. The vector normal to these points is a X b = -j – k.
advertisement
advertisement

4. The unit vector to the points p1(0,1,0), p2(1,0,1), p3(0,0,1) is
a) (-j – k)/1.414
b) (-i – k)/1.414
c) (-i – j)/1.414
d) (-i – j – k)/1.414
View Answer

Answer: a
Explanation: The cross product of p1, p2, p3 is a X b = -j – k and its magnitude is 1.414. The unit normal vector is given by, (-j –
k)/1.414.

5. The polar form of Cartesian coordinates is
a) Circular coordinates
b) Spherical coordinates
c) Cartesian coordinates
d) Space coordinates
View Answer

Answer: a
Explanation: The radius in the polar coordinates is the Pythagorean triplet-(r,x,y).Thus it is the circular coordinates.
advertisement

6. The work-electric field relation is given by
a) Volume integral
b) Surface integral
c) Line integral
d) Relation impossible
View Answer

Answer: c
Explanation: The work done is given by, W = -Q ∫E dl. Thus it is line integral.

7. The distance vector can be used to compute which of the following?
a) Dot product
b) Cross product
c) Unit normal vector
d) Area
View Answer

Answer: c
Explanation: The distance vector is the distance between two points on space, thus the unit normal vector is computed using the distance vector.
advertisement

8. Distance and position vectors rely on field strength. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Position or distance of a vector is dependent on the field strength.

9. Find the projection of A on B. Given A = 10j + 3k and B = 4j + 5k.
a) 6
b) 6.25
c) 6.5
d) 6.75
View Answer

Answer: b
Explanation: Projection of A on B = (A . B)/|B|. Thus the answer is 40/6.4= 6.25.
advertisement

10. The vector product of two vectors is given by area of the parallelogram. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The vector product of two vectors is A X B = AB sin θ. n, where n is the unit normal vector to the plane given by A and B. Their magnitude is given by |A X B|, which is the area of parallelogram.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.