Electromagnetic Theory Questions and Answers – Vector Properties

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Vector Properties”.

1. The del operator is called as
a) Gradient
b) Curl
c) Divergence
d) Vector differential operator
View Answer

Answer: d
Explanation: The Del operator is used to replace the differential terms, thus called vector differential operator in electromagnetics.
advertisement

2. The relation between vector potential and field strength is given by
a) Gradient
b) Divergence
c) Curl
d) Del operator
View Answer

Answer: a
Explanation: The vector potential and field is given by, E = -Del (V).

3. The Laplacian operator is actually
a) Grad(Div V)
b) Div(Grad V)
c) Curl(Div V)
d) Div(Curl V)
View Answer

Answer: b
Explanation: The Laplacian operator is the divergence of gradient of a vector, which is also called del2V operator.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The divergence of curl of a vector is zero. State True or False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The curl of a vector is the circular flow of flux. The divergence of circular flow is considered to be zero.

5. The curl of gradient of a vector is non-zero. State True or False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The differential flow of flux in a vector is a vector. The curl of this quantity will be zero.
advertisement

6. Identify the correct vector identity.
a) i . i = j . j = k . k = 0
b) i X j = j X k = k X i = 1
c) Div (u X v) = v . Curl(u) – u . Curl(v)
d) i . j = j . k = k . i = 1
View Answer

Answer: c
Explanation: By standard proof, Div (u X v) = v . Curl(u) – u . Curl (v).

7. A vector is said to be solenoidal when its
a) Divergence is zero
b) Divergence is unity
c) Curl is zero
d) Curl is unity
View Answer

Answer: a
Explanation: When the divergence of a vector is zero, it is said to be solenoidal /divergent-free.
advertisement

8. The magnetic field intensity is said to be
a) Divergent
b) Curl free
c) Solenoidal
d) Rotational
View Answer

Answer: c
Explanation: By Maxwell’s equation, the magnetic field intensity is solenoidal due to the absence of magnetic monopoles.

9. A field has zero divergence and it has curls. The field is said to be
a) Divergent, rotational
b) Solenoidal, rotational
c) Solenoidal, irrotational
d) Divergent, irrotational
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the path is not divergent, it is solenoidal and the path has curl, thus rotational.
advertisement

10. When a vector is irrotational, which condition holds good?
a) Stoke’s theorem gives non-zero value
b) Stoke’s theorem gives zero value
c) Divergence theorem is invalid
d) Divergence theorem is valid
View Answer

Answer: b
Explanation: Stoke’ theorem is given by, ∫ A.dl = ∫ (Curl A). ds, when curl is zero(irrotational), the theorem gives zero value.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.