Electromagnetic Theory Questions and Answers- Curl

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Curl”.

1. Curl is defined as the angular velocity at every point of the vector field. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Curl is defined as the circulation of a vector per unit area. It is the cross product of the del operator and any vector field. Circulation implies the angular at every point of the vector field. It is obtained by multiplying the component of the vector parallel to the specified closed path at each point along it, by the differential path length and summing the results.
advertisement

2. The curl of curl of a vector is given by,
a) Div(Grad V) – (Del)2V
b) Grad(Div V) – (Del)2V
c) (Del)2V – Div(Grad V)
d) (Del)2V – Grad(Div V)
View Answer

Answer: b
Explanation: Curl (Curl V) = Grad (Div V) – (Del)2V is a standard result of the curl operation.

3. Which of the following theorem use the curl operation?
a) Green’s theorem
b) Gauss Divergence theorem
c) Stoke’s theorem
d) Maxwell equation
View Answer

Answer: c
Explanation: The Stoke’s theorem is given by ∫ A.dl = ∫Curl(A).ds, which uses the curl operation. There can be confusion with Maxwell equation also, but it uses curl in electromagnetics specifically, whereas the Stoke’s theorem uses it in a generalised manner. Thus the best option is Stoke’s theorem.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The curl of a curl of a vector gives a
a) Scalar
b) Vector
c) Zero value
d) Non zero value
View Answer

Answer: b
Explanation: Curl is always defined for vectors only. The curl of a vector is a vector only. The curl of the resultant vector is also a vector only.

5. Find the curl of the vector and state its nature at (1,1,-0.2)
F = 30 i + 2xy j + 5xz2 k
a) √4.01
b) √4.02
c) √4.03
d) √4.04
View Answer

Answer: d
Explanation: Curl F = -5z2 j + 2y k. At (1,1,-0.2), Curl F = -0.2 j + 2 k. |Curl F| = √(-0.22+22) = √4.04.
advertisement

6. Is the vector is irrotational. E = yz i + xz j + xy k
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: a
Explanation: Curl E = i(Dy(xy) – Dz(xz)) – j (Dx(xy) – Dz(yz)) + k(Dx(xz) – Dy(yz)) =
i(x – x) – j(y – y) + k(z – z) = 0
Since the curl is zero, the vector is irrotational or curl-free.

7. Find the curl of A = (y cos ax)i + (y + ex)k
a) 2i – ex j – cos ax k
b) i – ex j – cos ax k
c) 2i – ex j + cos ax k
d) i – ex j + cos ax k
View Answer

Answer: b
Explanation: Curl A = i(Dy(y + ex)) – j (Dx(y + ex) – Dz(y cos ax)) + k(-Dy(y cos ax))
= 1.i – j(ex) – k cos ax = i – ex j – cos ax k.
advertisement

8. Find the curl of the vector A = yz i + 4xy j + y k
a) xi + j + (4y – z)k
b) xi + yj + (z – 4y)k
c) i + j + (4y – z)k
d) i + yj + (4y – z)k
View Answer

Answer: d
Explanation: Curl A = i(Dy(y) – Dz(0)) – j (Dx(0) – Dz(yz)) + k(Dx(4xy) – Dy(yz)) =
i + y j + (4y – z)k.

9. Curl cannot be employed in which one of the following?
a) Directional coupler
b) Magic Tee
c) Isolator and Terminator
d) Waveguides
View Answer

Answer: d
Explanation: In the Directional coupler, Magic Tee, Isolator and Terminator the EM waves travel both in linear and angular motion, which involves curl too. But in waveguides, as the name suggests, only guided propagation occurs (no bending or curl of waves).
advertisement

10. Which of the following Maxwell equations use curl operation?
a) Maxwell 1st and 2nd equation
b) Maxwell 3rd and 4th equation
c) All the four equations
d) None of the equations
View Answer

Answer: a
Explanation: Maxwell 1st equation, Curl (H) = J (Ampere law)
Maxwell 2nd equation, Curl (E) = -D(B)/Dt (Faraday’s law)
Maxwell 3rd equation, Div (D) = Q (Gauss law for electric field)
Maxwell 4th equation, Div (B) = 0(Gauss law for magnetic field)
It is clear that only 1st and 2nd equations use the curl operation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.