Electromagnetic Theory Questions and Answers – Transverse Magnetic Waves(TM)

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transverse Magnetic Waves”.

1. In transverse magnetic waves, which of the following is true?
a) E is parallel to H
b) H is parallel to wave direction
c) H is transverse to wave direction
d) E is transverse to H
View Answer

Answer: c
Explanation: In transverse magnetic waves, the magnetic field strength is transverse to the wave direction. They are also called E waves.
advertisement

2. The dominant mode in the TM waves is
a) TM01
b) TM10
c) TM20
d) TM11
View Answer

Answer: d
Explanation: The modes TM10, TM01 and TM20 does not exist in any waveguide. The TM11 mode is the dominant mode in the waveguide.

3. The modes in a waveguide having a V number of 20 is
a) 400
b) 200
c) 100
d) 40
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of modes in a waveguide is given by m = V2/2. On substituting for V = 20, we get m = 400/2 = 200 modes.
advertisement
advertisement

4. The v number of a waveguide having 120 modes is
a) 15.5
b) 18
c) 24
d) 12
View Answer

Answer: a
Explanation: The number of modes in a waveguide is given by m = V2/2. On substituting for m = 120, we get V = √(2 x 120) = 15.5.

5. The intrinsic impedance of a TM wave will be
a) Greater than 377 ohm
b) Equal to 377 ohm
c) Lesser than 377 ohm
d) Does not exist
View Answer

Answer: c
Explanation: The intrinsic impedance of the transverse magnetic wave is given by ηTM = η √(1-(fc/f)2). Here the term √(1-(fc/f)2) is always lesser than unity. Thus the intrinsic impedance of the TM wave is lesser than 377 ohms.
advertisement

6. The modes TMmo and TMon are called
a) Generate modes
b) Degenerate modes
c) Dominant modes
d) Evanescent modes
View Answer

Answer: d
Explanation: The modes TMmo and TMon does not exist. These modes are said to be evanescent mode.

7. Two modes with same cut off frequency are said to be
a) Generate modes
b) Dominant modes
c) Degenerate modes
d) Regenerate modes
View Answer

Answer: c
Explanation: Two modes with same cut off frequency are called as degenerate modes. These modes have same field distribution.
advertisement

8. Does the mode TM30 exists?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: b
Explanation: Modes in the format of TMmo and TMon does not exist. The given mode is in the form of TMmo, which is does not exist. It is an evanescent mode.

9. The boundary between the Fresnel and Fraunhofer zones having a length of 12 units and a wavelength of 3 units is
a) 96
b) 48
c) 192
d) 36
View Answer

Answer: a
Explanation: The Fresnel- Fraunhofer boundary is related by the wavelength as R = 2L2/λ. On substituting for L = 12 and λ = 3, we get R = 2 x 122/3 = 96 units.
advertisement

10. The reflection coefficient, when a resonant cavity is placed between the waveguide is
a) 0
b) 1
c) -1
d) Infinite
View Answer

Answer: b
Explanation: When the waveguide is shorted by conducting plates, the reflection coefficient will be unity. This will lead to the occurrence of standing waves.

11. The distance between two terminated plates is given by the
a) Guided wavelength
b) 2(guided wavelength)
c) Guided wavelength/2
d) (Guided wavelength)/4
View Answer

Answer: c
Explanation: The distance between the terminating plates is given by Vmin = λg/2, where λg is the guided wavelength.

12. Find the guided wavelength if the distance between the two conducting plates in the waveguide is 2 cm.
a) 4cm
b) 2cm
c) 1cm
d) 0.5cm
View Answer

Answer: a
Explanation: The distance between the terminating plates is given by Vmin = λg/2, where λg is the guided wavelength. On substituting for Vmin = 2cm, we get λg = 2Vmin = 2 x 0.02 = 4cm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter