Electromagnetic Theory Questions and Answers – Loss Tangent

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Loss Tangent”.

1. The loss tangent refers to the
a) Power due to propagation in conductor to that in dielectric
b) Power loss
c) Current loss
d) Charge loss
View Answer

Answer: a
Explanation: The loss tangent is the tangent angle formed by the plot of conduction current density vs displacement current density. It is the ratio of Jc by Jd. It represents the loss of power due to propagation in a dielectric, when compared to that in a conductor.
advertisement

2. Calculate the conduction current density when the resistivity of a material with an electric field of 5 units is 4.5 units.
a) 22.5
b) 4.5/5
c) 5/4.5
d) 9.5
View Answer

Answer: c
Explanation: The conduction current density is the product of the conductivity and the electric field. The resistivity is the reciprocal of the conductivity. Thus the required formula is Jc = σ E = E/ρ = 5/4.5 units.

3. At high frequencies, which parameter is significant?
a) Conduction current
b) Displacement current
c) Attenuation constant
d) Phase constant
View Answer

Answer: b
Explanation: The conduction current occurs in metals and is independent of the frequency. The attenuation and phase constant highly depend on the varying frequency. The displacement current occurs due to dielectrics and is significant only at very high frequencies.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the loss tangent of a material with conduction current density of 5 units and displacement current density of 10 units.
a) 2
b) 0.5
c) 5
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: The loss tangent is the ratio of Jc by Jd. On substituting for Jc = 5 and Jd = 10, the loss tangent, tan δ = 5/10 = 0.5. It is to be noted that it is tangent angle, so that the maxima and minima lies between 1 and -1 respectively.

5. The loss tangent is also referred to as
a) Attenuation
b) Propagation
c) Dissipation factor
d) Polarization
View Answer

Answer: c
Explanation: The loss tangent is the measure of the loss of power due to propagation in a dielectric, when compared to that in a conductor. Hence it is also referred to as dissipation factor.
advertisement

6. The loss tangent of a wave propagation with an intrinsic angle of 20 degree is
a) Tan 20
b) Tan 40
c) Tan 60
d) Tan 80
View Answer

Answer: b
Explanation: The angle of the loss tangent δ is twice the intrinsic angle θn. Thus tan δ = tan 2θn = tan 2(20) = tan 40.

7. The expression for the loss tangent is given by
a) σ/ωε
b) ωε/σ
c) σ/ω
d) ω/ε
View Answer

Answer: a
Explanation: The conduction current density is Jc = σ E and the displacement current density is Jd = jωεE. Its magnitude will be ωεE. Thus the loss tangent tan δ = Jc /Jd = σ/ωε is the required expression.
advertisement

8. Find the loss angle in degrees when the loss tangent is 1.
a) 0
b) 30
c) 45
d) 90
View Answer

Answer: c
Explanation: The loss tangent is tan δ, where δ is the loss angle. Given that loss tangent tan δ = 1. Thus we get δ = tan-1(1) = 450.

9. The complex permittivity is given by 2-j. Find the loss tangent.
a) 1/2
b) -1/2
c) 2
d) -2
View Answer

Answer: a
Explanation: The loss tangent for a given complex permittivity of ε = ε’ – jε’’ is given by tan δ = ε’’/ ε’. Thus the loss tangent is 1/2.
advertisement

10. The intrinsic angle of the wave with a loss angle of 60 is
a) 120
b) 60
c) 90
d) 30
View Answer

Answer: d
Explanation: The angle of the loss tangent δ is twice the intrinsic angle θn. Thus tan δ = tan 2θn. We get θn = δ/2 = 60/2 = 30 degrees.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.