Electromagnetic Theory Questions and Answers – Faraday Law, EMF and Lenz Law

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Faraday Law, EMF and Lenz Law”.

1. For time varying currents, the field or waves will be
a) Electrostatic
b) Magneto static
c) Electromagnetic
d) Electrical
View Answer

Answer: c
Explanation: For stationary charges, the field is electrostatic. For steady currents, the field is magneto static. But for time varying currents, the field or waves will be electromagnetic.
advertisement

2. According to Faraday’s law, EMF stands for
a) Electromagnetic field
b) Electromagnetic force
c) Electromagnetic friction
d) Electromotive force
View Answer

Answer: d
Explanation: The force in any closed circuit due to the change in the flux linkage of the circuit is called as electromotive force EMF. This phenomenon is called as Faraday’s law.

3. Calculate the emf when the flux is given by 3sin t + 5cos t
a) 3cos t – 5sin t
b) -3cos t + 5sin t
c) -3sin t – 5cos t
d) 3cos t + 5sin t
View Answer

Answer: b
Explanation: The electromotive force is given by Vemf = -dλ/dt. Thus Vemf = -dλ/dt = -(3cos t – 5sin t) = -3cos t + 5sin t.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The induced voltage will oppose the flux producing it. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Lenz law, the induced voltage acts in such a way that it opposes the flux producing it. This is indicated by a negative sign.

5. Calculate the emf when a coil of 100 turns is subjected to a flux rate of 0.3 tesla/sec.
a) 3
b) 30
c) -30
d) -300
View Answer

Answer: c
Explanation: The induced emf is given by Vemf = -dλ/dt = -Ndψ/dt. Thus emf will be -100 x 0.3 = -30 units.
advertisement

6. Find the displacement current when the flux density is given by t3 at 2 seconds.
a) 3
b) 6
c) 12
d) 27
View Answer

Answer: c
Explanation: The displacement current is given by Jd = dD/dt. Thus Jd = 3t2. At time t = 2, we get Jd = 3(2)2= 12A.

7. Find the force due to a current element of length 2cm and flux density of 12 tesla. The current through the element will be 5A.
a) 1 N
b) 1.2 N
c) 1.4 N
d) 1.6 N
View Answer

Answer: b
Explanation: The force due to a current element is given by F = BI x L. Thus F = 12 x 5 x 0.02 = 1.2 units.
advertisement

8. Which of the following statements is true?
a) E is the cross product of v and B
b) B is the cross product of v and E
c) E is the dot product of v and B
d) B is the dot product of v and E
View Answer

Answer: a
Explanation: The electric field is the cross product of the velocity and the magnetic field intensity. This is given by Lorentz equation.

9. The time varying electric field E is conservative. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The time varying electric field E(t) is not a closed path. Thus the curl will be non-zero. This implies E(t) is not conservative and the statement is false.
advertisement

10. When the conduction current density and displacement current density are same, the dissipation factor will be
a) Zero
b) Minimum
c) Maximum
d) Unity
View Answer

Answer: d
Explanation: Dissipation factor refers to the tangent of loss angle. It is the ratio of conduction current density to displacement current density. When both are same, the loss tangent or the dissipation factor will be unity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.