Electromagnetic Theory Questions and Answers – Magnetic Field Intensity

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetic Field Intensity”.

1. The H quantity is analogous to which component in the following?
a) B
b) D
c) E
d) V
View Answer

Answer: c
Explanation: The H quantity refers to magnetic field intensity in the magnetic field. This is analogous to the electric field intensity E in the electric field.
advertisement

2. The magnetic flux density is directly proportional to the magnetic field intensity. State True/False.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field intensity is directly proportional to the magnetic field intensity for a particular material (Permeability). It is given by B = μH.

3. Ampere law states that,
a) Divergence of H is same as the flux
b) Curl of D is same as the current
c) Divergence of E is zero
d) Curl of H is same as the current density
View Answer

Answer: d
Explanation: Ampere circuital law or Ampere law states that the closed integral of the magnetic field intensity is same as the current enclosed by it. It is given by Curl(H) = J.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Given the magnetic field is 2.4 units. Find the flux density in air(in 10-6 order).
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that B = μH. On substituting μ = 4π x 10-7 and H = 2.4, we get B = 4π x 10-7 x 2.4 = 3 x 10-6 units.

5. Find the electric field when the magnetic field is given by 2sin t in air.
a) 8π x 10-7 cos t
b) 4π x 10-7 sin t
c) -8π x 10-7 cos t
d) -4π x 10-7 sin t
View Answer

Answer: a
Explanation: Given H = 2sin t. We get B = μH = 4π x 10-7 x 2sin t = 8πx10-7sin t.
To get E, integrate B with respect to time, we get 8πx10-7cos t.
advertisement

6. Find the height of an infinitely long conductor from point P which is carrying current of 6.28A and field intensity is 0.5 units.
a) 0.5
b) 2
c) 6.28
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnetic field intensity of an infinitely long conductor is given by H = I/2πh. Put I = 6.28 and H = 0.5, we get h = 1/0.5 = 2 units.

7. Find the magnetic field intensity due to a solenoid of length 12cm having 30 turns and current of 1.5A.
a) 250
b) 325
c) 175
d) 375
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnetic field intensity of a solenoid is given by H = NI/L = 30 X 1.5/0.12 = 375 units.
advertisement

8. Find the magnetic field intensity at the radius of 6cm of a coaxial cable with inner and outer radii are 1.5cm and 4cm respectively. The current flowing is 2A.
a) 2.73
b) 3.5
c) 0
d) 1.25
View Answer

Answer: c
Explanation: The inner radius is 1.5cm and the outer radius is 4cm. It is clear that the magnetic field intensity needs to be calculated outside of the conductor ie, r>4cm. This will lead to zero, since H outside the conductor will be zero.

9. Find the magnetic field intensity of a toroid of turns 40 and radius 20cm. The current carried by the toroid be 3.25A.
a) 103.45
b) 102
c) 105.7
d) 171
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field intensity of a toroid is given by H = NI/2πrm. Put N = 40, I = 3.25 and rm = 0.2, we get H = 40 x 3.25/2π x 0.2 = 103.45 units.
advertisement

10. The magnetic field intensity of an infinite sheet of charge with charge density 36.5 units in air will be
a) 18.25
b) 11.25
c) 73
d) 1/36.5
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field intensity of an infinite sheet of charge is given by H = 0.5 K, for the point above the sheet and –0.5 K, for the point below the sheet. Here k is the charge density. Thus H = 0.5 x 36.5 = 18.25 units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.