Electromagnetic Theory Questions and Answers – Types of Waveguides

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Waveguides”.

1. The phenomenon employed in the waveguide operation is
a) Reflection
b) Refraction
c) Total internal reflection
d) Adsorption
View Answer

Answer: c
Explanation: The waveguides use total internal reflection phenomenon to transmit the waves passing through it. Thus the acceptance angle and critical angle are important for effective transmission.
advertisement

2. The dominant mode in waveguide is the mode which has
a) Highest frequency
b) Highest wavelength
c) Lowest phase constant
d) Highest attenuation
View Answer

Answer: b
Explanation: The dominant mode is the mode which has the minimum frequency or maximum wavelength available for propagation of the waves.

3. The modes are calculated from which parameter?
a) Frequency
b) Wavelength
c) Phase constant
d) V number
View Answer

Answer: d
Explanation: The modes are calculated from the V number of the waveguides. It is given by M= V2/2.
advertisement
advertisement

4. The circular waveguides use which function in the frequency calculation?
a) Laplace function
b) Schottky function
c) Bessel function
d) Transfer function
View Answer

Answer: c
Explanation: The circular or cylindrical waveguides use the Bessel function for the frequency calculation of a particular mode.

5. The scattering parameters are used to indicate the
a) Permittivity and permeability
b) Electric and magnetic field intensities
c) Reflection and transmission coefficients
d) Frequency and wavelength
View Answer

Answer: c
Explanation: The scattering matrix consists of the transmission coefficients in the main diagonal and the reflection coefficients in the opposite diagonal.
advertisement

6. Which of the following two parameter models cannot be used to represent a transmission line?
a) H parameter model
b) T parameter model
c) ABCD parameter model
d) S parameter model
View Answer

Answer: a
Explanation: The T, ABCD and S parameter models are used in the transmission line modelling. The h parameter is not used for the same.

7. For the matched line, the parameters S12 and S21 are
a) 1
b) 0
c) -1
d) ∞
View Answer

Answer: b
Explanation: The parameters S12 and S21 are the reflection coefficients. For a matched line, the reflection coefficients are zero. Thus the parameters S12 and S21 are also zero.
advertisement

8. The waveguides are materials with characteristics of
a) Low bulk resistivity
b) High bulk resistivity
c) High conductivity
d) Low conductivity
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, the waveguides are made of materials with low bulk resistivity like brass, copper, silver etc. But if the interior walls are properly plated, it is possible with poor conductivity materials too. It is even possible to make plastic waveguides.

9. The parameters S11 and S22 indicate the transmission coefficients. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a scattering matrix, the parameters S11 and S22 indicate the transmission coefficients and the parameters S21 and S12 indicate the reflection coefficients.
advertisement

10. The waveguides increase the transmission of the electromagnetic waves. State true/false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The waveguides aid in effective transmission of the electromagnetic power from the source antenna to the destination antenna.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.