Drug Biotechnology Questions and Answers – Pharmacotherapy of Peptic Ulcer – 2

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Pharmacotherapy of Peptic Ulcer – 2”.

1. Which enzyme of H. pyloric helps it to grow in the acidic medium of the stomach?
a) Urease
b) Amylase
c) Protease
d) Acid Hydrolases
View Answer

Answer: a
Explanation: H. pylori primarily colonize in the antrum of the stomach it resides mainly within the gastric mucus. H. pylori have a high activity of the enzyme urease which enables it to colonize in the stomach. Infection can spread through fecal route. Infection thought to occur between parents and young children.
advertisement

2. How to diagnose infection by H. pylori?
a) Histology and culture
b) Antibody test
c) Urease CLO test
d) Antibody test, Urease CLO test, Histology and culture
View Answer

Answer: d
Explanation: The majority of cases of peptic ulcer disease are related to H. pylori. The diagnosis of H. pylori infection must be confirmed prior to initiation of therapy. The methods can be histology and culture, antibody test, urease CLO test. H. pylori have a high activity of the enzyme urease which enables it to colonize in the stomach. Infection can spread through fecal route. Infection thought to occur between parents and young children.

3. Which cells are also known as chief cells?
a) Parietal cells
b) Mucous neck cells
c) Peptic cells
d) Superficial epithelial cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Peptic cells in the stomach lining is also known as a chief cell. The stomach lining has parietal cells that secrete acid, Goblet cells, mucous neck cells, superficial epithelial cells. All these cells can be found in the body and fundus of the stomach.
advertisement
advertisement

4. How neuronal regulation of gastric acid is done?
a) Acetylcholine
b) Gastrin
c) Histamine
d) CNS
View Answer

Answer: a
Explanation: Neuronal control is done by secretion of acetylcholine by the cholinergic neuron. Hormonal control of gastric acid is done by gastrin. Paracrine control of gastric acid is done by histamine secreted by enterochromaffin-like cells.

5. How hormonal regulation of gastric acid is done?
a) Acetylcholine
b) Gastrin
c) Histamine
d) CNS
View Answer

Answer: b
Explanation: Neuronal control is done by secretion of acetylcholine by the cholinergic neuron. Hormonal control of gastric acid is done by gastrin. Paracrine control of gastric acid is done by histamine secreted by enterochromaffin-like cells.
advertisement

6. Which will be the correct option for the marked place?
drug-biotechnology-multiple-choice-questions-answers-q7
a) Acetylcholine
b) Gastrin
c) Histamine
d) Hydrogen ions
View Answer

Answer: a
Explanation: Cholinergic neuron secretes acetylcholine that through circulation goes and bind to the muscarinic receptor in the parietal cell secrete acid into the gastric lumen. Enterochromaffin-like cells secrete histamine which again goes and binds to the H2 receptor and through the cAMP pathway helps the parietal cell to secrete acid. Gastrin secreted by Antral G cell is the hormonal control of acid secretion by the parietal cell. Gastrin, Histamine, and acetylcholine switch on the proton pump thus pumping H+ ions to produce acid in the gastric lumen.

7. Which will be the correct option for the marked place?
drug-biotechnology-questions-answers-pharmacotherapy-peptic-ulcer-2-q8
a) Mucous cells
b) Parietal cells
c) Enterochromaffine like cells
d) Antral G cell
View Answer

Answer: b
Explanation: Cholinergic neuron secretes acetylcholine that through circulation goes and bind to the muscarinic receptor in the parietal cell secrete acid into the gastric lumen. Enterochromaffine like cells secrete histamine which again go and bind to the H2 receptor and through the cAMP pathway helps the parietal cell to secrete acid.
advertisement

8. Which will be the correct option for the marked place?
drug-biotechnology-questions-answers-pharmacotherapy-peptic-ulcer-2-q9
a) Acetylcholine
b) Gastrin
c) Histamine
d) Acid
View Answer

Answer: d
Explanation: Enterochromaffine like cells secrete histamine which again go and bind to the H2 receptor and through the cAMP pathway helps the parietal cell to secrete acid. Gastrin secreted by Antral G cell is the hormonal control of acid secretion by parietal cell. Acid in our stomach is secreted by the parietal cells. Mucous is secreted by the goblet cells.

9. Which will be the correct option for the marked place?
drug-biotechnology-questions-answers-pharmacotherapy-peptic-ulcer-2-q10
a) Acetylcholine
b) Gastrin
c) Histamine
d) Hydrogen ions
View Answer

Answer: b
Explanation: Gastrin secreted by Antral G cell is the hormonal control of acid secretion by parietal cell. Gastrin, Histamine and acetylcholine switch on the proton pump thus pumping H+ ions to produce acid in the gastric lumen. Acid in our stomach is secreted by the parietal cells. Mucous is secreted by the goblet cells.
advertisement

10. Which will be the correct option for the marked place?
drug-biotechnology-questions-answers-pharmacotherapy-peptic-ulcer-2-q11
a) Mucous cells
b) Red blood cell
c) Enterochromaffine like cells
d) Antral G cell
View Answer

Answer: c
Explanation: Enterochromaffine like cells secrete histamine which through circulation again go and bind to the H2 receptor and through the cAMP pathway helps the parietal cell to secrete acid. Gastrin secreted by Antral G cell is the hormonal control of acid secretion by parietal cell.

11. Which will be the correct option for the marked place?
drug-biotechnology-questions-answers-pharmacotherapy-peptic-ulcer-2-q12
a) Acetylcholine
b) Gastrin
c) Histamine
d) Hydrogen ions
View Answer

Answer: c
Explanation: Cholinergic neuron secretes acetylcholine that bind to the muscarinic receptor in the parietal cell secrete acid into the gastric lumen. Enterochromaffine like cells secrete histamine which again bind to the H2 receptor and through the cAMP pathway helps the parietal cell to secrete acid. Gastrin secreted by Antral G cell is the hormonal control of acid secretion by parietal cell.

12. Which will be the correct option for the marked place?
drug-biotechnology-questions-answers-pharmacotherapy-peptic-ulcer-2-q13
a) Mucous cells
b) Red blood cell
c) Enterochromaffine like cells
d) Antral G cell
View Answer

Answer: d
Explanation: Cholinergic neuron secretes acetylcholine that through circulation goes and bind to the muscarinic receptor in the parietal cell secrete acid into the gastric lumen. Enterochromaffine like cells secrete histamine which again go and bind to the H2 receptor and through the cAMP pathway helps the parietal cell to secrete acid. Gastrin secreted by Antral G cell is the hormonal control of acid secretion by parietal cell. Gastrin, Histamine and acetylcholine switch on the proton pump thus pumping H+ ions to produce acid in the gastric lumen.

13. Inhibition of H+, K+-ATPase blocks both basal and stimulated acid secretion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: H+, K+-ATPase is located in the apical membrane of the oxyntic cell along the secretory canaliculi. The pump requires large amounts of energy that is supplied by intracellular ATP that is why inhibition of H+, K+-ATPase blocks both basal and stimulated acid secretion.

14. Cimetidine is an H1 receptor antagonist.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cimetidine is an H2 receptor antagonist thus used in the treatment of peptic ulcer. It inhibits basal acid secretion of the stomach including nocturnal secretion. It is readily absorbed after oral administration and has a brief duration of action from 4-8 hr.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter