Drug Biotechnology Questions and Answers – Pharmacotherapy of Peptic Ulcer – 1

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pharmacotherapy of Peptic Ulcer – 1”.

1. What is the function of somatostatin?
a) Inhibits histamine and gastrin-releasing cells
b) Activates histamine and gastrin realising cells
c) Inhibits H+ secretion
d) Ensures H+ secretion
View Answer

Answer: a
Explanation: Somatostatin releasing cells inhibits the histamine and gastrin releasing cells and thus regulates the secretion. Vagus nerve provides a signal which stimulates histamine releasing cells i.e. enterochromaffin cells. Acetylcholine works on acetylcholine receptors and leads to H+ ions release. Gastrin releasing cells release gastrin which further aid the process.
advertisement

2. Which of the following receptor is closed by drug during a peptic ulcer?
a) H1
b) H2
c) Proton pump
d) H2 and proton pump
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four different kinds of antiulcer agent. There are a reduction of gastric acid secretion, neutralization of gastric acid by antacids, ulcer protectives and anti H, pyloric drugs. Under reduction of gastric acid secretion H2 antihistamines, Proton pump inhibitors, anticholinergics, prostaglandin analogues are there.

3. Which of the following drugs are H2 antihistamine?
a) Cimetidine
b) Omeprazole
c) Pirenzepine
d) Misoprostol
View Answer

Answer: a
Explanation: H2 receptor blockage antihistamine function by reducing gastric acid secretion. H2 antihistamines are cimetidine, ranitidine, famotidine. Proton pump inhibitor will be omeprazole. Anticholinergics are Pirenzepine and prostaglandin analogues are misoprostol. Neutralization of gastric acid by antacids are by sodium carbonate.
advertisement
advertisement

4. Which of the following drugs is Proton pump inhibitor?
a) Cimetidine
b) Omeprazole
c) Pirenzepine
d) Misoprostol
View Answer

Answer: b
Explanation: H2 receptor blockage antihistamine function by reducing gastric acid secretion. H2 antihistamines are cimetidine. Proton pump inhibitor will be omeprazole, lansoprazole, pantoprazole. These drugs goes and binds to the proton pumps thus inhibiting further release of any protons to produce acids.

5. Which of the following drugs are Anticholinergics?
a) Cimetidine
b) Omeprazole
c) Pirenzepine
d) Misoprostol
View Answer

Answer: c
Explanation: Anticholinergics are Pirenzepine and prostaglandin analogues are misoprostol. H2 antihistamines are cimetidine. Proton pump inhibitor will be omeprazole. Neutralization of gastric acid by antacids are by sodium carbonate, magnesium hydroxide, etc. Ulcer protectives are such as sucralfate, Colloidal Bismuth Subricate.
advertisement

6. Which of the following drugs is antacid?
a) Cimetidine
b) Omeprazole
c) Mg hydroxide
d) Misoprostol
View Answer

Answer: c
Explanation: Neutralization of gastric acid by antacids are by sodium carbonate, magnesium hydroxide, etc. Ulcer protectives are such as sucralfate, Colloidal Bismuth Subricate. Anti H. pyloric drugs are amoxicillin, tinidazole, and tetracycline.H2 antihistamines are cimetidine. Proton pump inhibitor will be omeprazol. Prostaglandin analogues are misoprostol.

7. Which of the following drugs are ulcer protectives?
a) Cimetidine
b) Omeprazole
c) Sucralfate
d) Misoprostol
View Answer

Answer: c
Explanation: Ulcer protectives are such as sucralfate, Colloidal Bismuth Subricate. These drugs have the tendency to bind to damaged proteins. Thus they binds to the corroded area of the stomach forms a layer and helps preventing further damage. Neutralization of gastric acid by antacids are by sodium carbonate, magnesium hydroxide, etc.
advertisement

8. Which of the following drugs is Anti-H. pyloric?
a) Cimetidine
b) Omeprazole
c) Amoxicillin
d) Misoprostol
View Answer

Answer: c
Explanation: Anti H. pyloric drugs are amoxicillin, tinidazole, and tetracycline. These are range of antibiotics which are used to kill the microbes residing in our stomach. Neutralization of gastric acid by antacids are by sodium carbonate, magnesium hydroxide, etc. Ulcer protectives are such as sucralfate, Colloidal Bismuth Subricate. H2 antihistamines are cimetidine. Proton pump inhibitor will be omeprazole. Prostaglandin analogues are misoprostol.

9. Which of the following is a mucoprotective drug?
a) Cimetidine
b) Omeprazole
c) Sucralfate
d) Misoprostol
View Answer

Answer: c
Explanation: Ulcer protectives also known as mucoprotective drugs have a natural tendency to get bind with damaged proteins. Such drugs binds with the corroded part of our stomach due to ulcer and form a protective layer around it. Drugs such as sucralfate, Colloidal Bismuth Subricate are mucoprotective drugs. Anti H. pyloric drugs are amoxicillin, tinidazole, and tetracycline.
advertisement

10. What is GERD?
a) When the lower esophagus sphincter does not open
b) When the lower esophagus sphincter is not at all present
c) When the acid from the stomach flows back to the oesophagus
d) When acid in the stomach is not produced in a sufficient amount
View Answer

Answer: c
Explanation: GERD or Gastro-Oesophageal Reflux Disease is when acid and pepsin from the stomach flows backward up into the esophagus often called heartburn. Gastric juice contains both acid and pepsin. Acid is believed to be the most injurious component of the refluxed liquid. Pepsin and bile may also damage the epithelial lining of the esophagus but their role is less clear than that of acid.

11. What are the causes of GERD?
a) Overproduction of acid
b) Overproduction of acid and over relaxation of lower esophageal sphincter
c) Over relaxation of the lower esophageal sphincter
d) When acid in the stomach is not produced in a sufficient amount
View Answer

Answer: b
Explanation: GERD or Gastro Oesophageal Reflux Disease is when acid and pepsin from the stomach flows backward up into the esophagus often called heartburn. Gastric juice contains both acid and pepsin. It can happen due to overproduction of acid/pepsin or over the relaxation of Lower Esophageal Sphincter.

12. How can you understand that a patient has a Barrett’s Esophagus?
a) When the esophagus starts getting thinner
b) When the oesophagus is no more having the peristaltic movement
c) When upper oesophagus gets lined by red coloured tissue
d) When lower oesophagus gets lined by red coloured tissue
View Answer

Answer: d
Explanation: GERD or Gastro Oesophageal Reflux Disease has many severe complications such as severe chest pains, bleeding or a pre-malignant change in the lining of the esophagus called Barrett’s esophagus – can result in adenocarcinoma. Barret’s esophagus causes histological changes in the cells lining esophagus associated with adenocarcinoma of the esophagus.

13. Which of the following correctly defines a peptic ulcer?
a) When the esophagus starts getting thinner
b) A benign lesion of gastric mucosa
c) When upper oesophagus gets lined by red coloured tissue
d) When lower oesophagus gets lined by red coloured tissue
View Answer

Answer: b
Explanation: A benign lesion of gastric or duodenal mucosa occurring at a site where the mucosal epithelium is exposed to acid and pepsin. It can be caused by excess acid production or an intrinsic defect in the mucosal defence barrier. High levels of acid production, weakness in the mucosal layer, abnormal non protective mucus production.

14. Increase of acid production or decrease of bicarbonate can give a peptic ulcer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Peptic ulcer disease affects all age groups can occur in children, although rare, duodenal ulcers tend to occur first at around the age 25 and continue until the age of 75. Gastric ulcers peak in people between the ages of 55 and 65. Men have twice the risk as women do. High levels of acid production, weakness in the mucosal layer, abnormal non-productive mucus production. Increase Acid Production and/or Decrease in Bicarbonate and PG Production.

15. Most ulcers are due to the result of H. pylori.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Most ulcers are the result of infection with H. pylori. Not all of those infected with H. pylori develop ulcers. H. pylori may result in a weakening of the mucosal defence systems, allowing for the development of ulcer subsequent to acid/pepsin aggression.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter