Drug Biotechnology Questions and Answers – Drugs Distribution – Volume

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drugs Distribution – Volume”.

1. In equation X=Vd C, what does Vd denotes?
a) Density
b) Volume of blood
c) Volume of body
d) The volume of the body fluid in which the drug is getting dissolved
View Answer

Answer: d
Explanation: Concentration of drug in plasma C is directly proportional to the amount of drug in body X. The proportionality constant Vd has the unit of volume and is also called the apparent volume of distribution. It is the volume of the body fluid into which a drug is dissolved.
advertisement

2. The amount of drug in the body is directly proportional to the concentration of the drug in plasma.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Concentration of drug in plasma C is directly proportional to the amount of drug in body X. The proportionality constant Vd has the unit of volume and is also called the apparent volume of distribution. It is the volume of the body fluid into which a drug is dissolved.

3. The body water has 3 distinct compartments. Which one of these is not one of the compartments?
a) Vascular fluid
b) Intracellular fluid
c) Extracellular fluid
d) Between the tissue layers
View Answer

Answer: d
Explanation: The body water has 3 distinct compartments. The name of the compartments is vascular fluid/ blood, extracellular fluid (excluding plasma), intracellular fluid (excluding blood cells).
advertisement
advertisement

4. How can you determine the extracellular fluid volume?
a) Evans blue
b) Na+
c) D20
d) Tritiated water
View Answer

Answer: b
Explanation: ECF volume can be determined by substances which can easily penetrate the capillary membrane and distribute to the whole ECF but will not cross the membrane for e.g. Na+, Cl, Br, SCN, SO42-.

5. How a patient’s plasma volume can be determined?
a) Evans blue
b) Na+
c) D20
d) Tritiated water
View Answer

Answer: a
Explanation: The plasma volume can be determined by the use of high molecular weight dyes or substances which can easily get bind to plasma albumin. E.g. dyes like Evans blue, indocyanine green, I-131 albumin.
advertisement

6. The total body water volume can be determined by using high molecular weight dyes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The plasma volume can be determined by the use of high molecular weight dyes or substances which can easily get bind to plasma albumin. Total body water can be determined by heavy water or tritiated water and lipid soluble substances like antipyrine.

7. How will you determine the intracellular fluid volume?
a) Evans blue
b) Na+
c) Difference between total body water and ECF volume
d) Tritiated water
View Answer

Answer: c
Explanation: The intracellular fluid volume can be determined by finding out the difference between the TBW and the ECF volume. The intracellular fluid volume is approximately 27 litres.
advertisement

8. What will be the apparent volume of distribution of warfarin?
a) The apparent volume of distribution is less than the true volume of distribution
b) The apparent volume of distribution is more than the true volume of distribution
c) The apparent volume of distribution is equal to the true volume of distribution
d) Warfarin is not a medicine
View Answer

Answer: a
Explanation: Drugs which bind to plasma protein or other blood components such as that of warfarin, their apparent volume of distribution is less than the true volume of distribution. The volume of distribution of these drugs lies between blood volume and total body water volume.

9. What will bet the apparent volume of distribution of drugs which binds selectively to extravascular tissues?
a) The apparent volume of distribution is less than the true volume of distribution
b) The apparent volume of distribution is more than the true volume of distribution
c) The apparent volume of distribution is equal to the true volume of distribution
d) The apparent volume of distribution is equal to the volume of extravascular tissues
View Answer

Answer: b
Explanation: Drugs which binds selectively to extravascular tissues have an apparent volume of distribution is more than the true volume of distribution. The volume of distribution of these drugs is always greater than 42 litres or total body water volume. For example, chloroquine has volume distribution of approximately 15,000 litres.
advertisement

10. Factors altering the binding of the drug to the blood increases the volume of distribution of the drug and the factors that influence drug binding to the extravascular component decreases the volume of distribution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Factors altering the binding of the drug to the blood increases the volume of distribution of the drug and the factors that influence drug binding to the extravascular component decreases the volume of distribution. Other factors that influence the volume of distribution are changes in tissue perfusion, permeability, changes in physicochemical characteristics of the drug.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter