Drug Biotechnology Questions and Answers – Controlled Release Medication – Prescription Writing – 1

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Controlled Release Medication – Prescription Writing – 1”.

1. What does the symbol Rx mean?
a) To take
b) Should date
c) How to take
d) What to take
View Answer

Answer: a
Explanation: The Rx symbol means to take. It is written above of all the prescription meaning to take these medicines. It is a Greek symbol meaning to take.
advertisement

2. The prescription should be clear enough to read.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is essential that the prescription is legible i.e. clear enough to read by the patients and by the shopkeepers. It is not allowed to scribble something in the prescription. It should be written in a perfect manner with all the information about the illness and the medicine.

3. Computer generated prescription is not acceptable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is essential that the prescription is legible i.e. clear enough to read by the patients and by the shopkeepers. Most prescriptions in General Practice are now computer generated. Recently this has been introduced for some prescriptions written in hospital i.e. those written together with an electronic discharge summary.
advertisement
advertisement

4. Which one should be written on the top of a prescription?
a) Patient name
b) Patient address
c) Patient father’s name
d) Patient illness
View Answer

Answer: a
Explanation: The name of the patient must be the 1st thing written on a prescription followed by an address and the MCI registration number of a doctor. All three things must be clearly written on the prescription form. There is no need for a patient’s parent’s name. The illness should be described well.

5. What does the A on a prescription mean?
a) Adult
b) Under 16 years
c) Under 6 years of age
d) Script for oral contraceptive
View Answer

Answer: a
Explanation: The A on the top of a prescription means adult. O means script for an oral contraceptive. J means the patient is under 16 years of age. Y means the prescription belongs to the patient under 6 years of age. All these must be carefully represented on a prescription. If not the age must be written on the prescription.
advertisement

6. What does the O on a prescription mean?
a) Adult
b) Under 16 years
c) Under 6 years of age
d) Script for oral contraceptive
View Answer

Answer: d
Explanation: O means script for an oral contraceptive. The A on the top of a prescription means adult. J means the patient is under 16 years of age. Y means the prescription belongs to the patient under 6 years of age. All these must be carefully represented on a prescription. If not, the age must be written on the prescription.

7. What does the J on a prescription mean?
a) Adult
b) Under 16 years
c) Under 6 years of age
d) Script for oral contraceptive
View Answer

Answer: b
Explanation: J means the patient is under 16 years of age. The A on the top of a prescription means adult. O means script for an oral contraceptive. Y means the prescription belongs to the patient under 6 years of age. All these must be carefully represented on a prescription. If not the age must be written on the prescription.
advertisement

8. What does the Y on a prescription mean?
a) Adult
b) Under 16 years
c) Under 6 years of age
d) Script for oral contraceptive
View Answer

Answer: c
Explanation: Y means the prescription belongs to the patient under 6 years of age. J means the patient is under 16 years of age. The A on the top of a prescription means adult. O means script for an oral contraceptive. All these must be carefully represented on a prescription. If not, the age must be written on the prescription.

9. The 1st part of a prescription contain the name of medicines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A prescription has 3 parts. The 1st part contains the name of the medicine, formulation which is to be taken, strength of the medicine that is to be taken. The 2nd part has the instructions that go on the label. And 3rd part tells the quantity to be dispensed.
advertisement

10. The 1st part of the prescription will be having all the below-written information except ____________
a) How to take the medicines
b) Rx
c) Name of medicine
d) Type of administration
View Answer

Answer: a
Explanation: A prescription has 3 parts. The 1st part contains the name of the medicine, formulation which is to be taken, strength of the medicine that is to be taken. For example, if the prescription is for amoxicillin the 1st part will be Rx Amoxicillin caps 500 mg. The 2nd part has the instructions that go on the label. And 3rd part tells the quantity to be dispensed.

11. Which of the following information should be on the 1st part of the prescription?
a) Name of medicine
b) How to take the medicine
c) Quantity to be dispensed
d) Signature of the doctor.
View Answer

Answer: a
Explanation: A prescription has 3 parts. The 1st part contains the name of the medicine, formulation which is to be taken, strength of the medicine that is to be taken. For example, if the prescription is for amoxicillin the 1st part will be Rx or recipe Amoxicillin caps 500 mg. in the 2nd part more details of how to take the medicine will be given.

12. Which of the following information should be on the 2nd part of the prescription?
a) Name of medicine
b) How to take the medicine
c) Quantity to be dispensed
d) Signature of the doctor.
View Answer

Answer: b
Explanation: The 2nd part of the prescription is the instructions that go on the label. It begins with the Sig which is the short of Signa which means a mark or write. For example, if any doctor is prescribing amoxicillin it may be written as Sig: i.t.i.p.o that means twice a day orally.

13. Which of the following information should be on the 3rd part of the prescription?
a) Name of medicine
b) How to take the medicine
c) Quantity to be dispensed
d) Signature of the doctor.
View Answer

Answer: c
Explanation: The 3rd part of the prescription specifies the quantity to be dispersed. That is the dosage should be taken for how many days. Traditionally starts with M or Mitte. For example, M: 1 week’s supply. The largest quantity of dispensed is 3 months’ supply and for oral contraceptive which is 6 months’ supply.

14. Which one of the following should be there on a prescription to make it a legal one?
a) Name of medicine
b) How to take the medicine
c) Quantity to be dispensed
d) Signature of the doctor.
View Answer

Answer: d
Explanation: A prescription is not legal unless it is signed and dated by the doctor himself. This prescription one patient should or grant and shopkeepers should not allow them to buy medicines without a signed prescription.

15. What does the abbreviation o.d? means on a prescription?
a) Name of medicine
b) How to take the medicine
c) Quantity to be dispensed
d) Once daily
View Answer

Answer: d
Explanation: The abbreviations for o.d. is once a day, t.d.s. means twice a day, b.i.d. means twice a day, q.i.d. means for times a day. These abbreviations are used by a doctor on a prescription such that with short writing a lot of information can be put together.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter