Pharmaceutical Biotechnology Questions and Answers – Biosensor Variants

«
»

This set of Pharmaceutical Biotechnology Problems focuses on “Biosensor Variants”.

1. Which of the following is false for a biosensor?
a) Self-contained integrated device
b) Capable of providing specific information
c) Uses a biological recognition
d) Don’t connect to a transduction element
View Answer

Answer: d
Explanation: A biosensor is an integrated device which is capable of providing quantitative analytical information using a biological recognition element. This element will be in direct contact with a transduction element. An enzyme electrode is a biosensor. It’s a sensor that integrates a biological element with a transducer such that it can produce an electronic signal.
advertisement

2. Who is the father of Biosensor?
a) Robert hook
b) Thomas Alva Edison
c) Professor Leland C Clark Jnr
d) Einstein
View Answer

Answer: c
Explanation: The father of biosensor is Professor Leland C Clark Jnr. The first report on the immobilization of proteins adsorption of invertase on activated charcoal was in the year 1916. The first glass pH electrode was invented in 1922. Clerk in 1956 published his paper on the oxygen electrode.

3. Which of the statement for a biosensor is false?
a) The linearity of the sensor should be ‘high’
b) Value of the electrode response per substrate concentration should be low
c) Chemicals Interference must be minimized for obtaining the correct result
d) Response time should be low
View Answer

Answer: b
Explanation: Linearity of the sensor should be ‘high’ for the detection of high substrate concentration. The sensitivity should be high to detect the substrate concentration. Selectivity should be high so that chemicals interference is minimized for obtaining the correct result.
advertisement
advertisement

4. Which of the following defines an analyte?
a) Any molecule may be protein, toxin, antigen, etc
b) The concentration of the molecule
c) The component which should not be detected
d) The component which gives background noise
View Answer

Answer: a
Explanation: Analyte is a molecule of protein, toxin, peptide, vitamin sugar, metal ion, etc. The sample or the analyte can be delivered as a solution. Detection or recognition is how specifically they recognize the analyte. Signal tells us a positive or negative result.

5. In a pregnancy kit, which molecule does the kit actually test for?
a) Baby’s urine test
b) Blood test
c) HCG test
d) Amniotic fluid test
View Answer

Answer: c
Explanation: HCG or human chorionic gonadotropin is a hormone which is released during pregnancy. It is the only hormone which is detectable only in pregnant women. Even the presence of a very minute amount of HCG will give a positive result for the pregnancy.
advertisement

6. Which of the following is a characteristic of calorimetric biosensors?
a) Detects the change in light adsorption
b) Detects the photon out for luminescent
c) Detects the movement of electrons between electrodes
d) Detects the angle at which electrons are emitted
View Answer

Answer: a
Explanation: Calorimetric biosensors measure the changes in the colour. It measures the changes in light absorption. Many enzymes catalysed reactions are exothermic. The change in temperature can also be detected by the transducer.

7. Which of the following is a characteristic of photometric biosensors?
a) Detects the change in light adsorption
b) Detects the photon out for luminescent
c) Detects the movement of electrons between electrodes
d) Detects the angle at which electrons are emitted
View Answer

Answer: b
Explanation: Photon output for a luminescent or fluorescent process can be detected with photomultiplier tubes or photodiode systems. The light produced can be detected photometrically by use if high voltage photomultiplier tubes.
advertisement

8. Which of the following is a characteristic of electrochemical biosensors?
a) Detects the change in light adsorption
b) Detects the photon out for luminescent
c) Detects the movement of electrons between electrodes
d) Detects the angle at which electrons are emitted
View Answer

Answer: c
Explanation: For a given applied current, electrochemical biosensors study the movement of the electrons in redox reactions detected when a potential is applied between two electrodes. Thus, these biosensors can detect the change of the electron flow due to any reaction,

9. Which of the following is a characteristic of piezoelectric biosensors?
a) Detects the change in light adsorption
b) Detects the photon out for luminescent
c) Detects the movement of electrons between electrodes
d) Detects the angle at which electrons are emitted
View Answer

Answer: d
Explanation: Piezo-electric devices uses gold to detect the specific angles of the emitted electron waves. When the substance is emitted to the laser light it will emit electron waves. These waves vibrate under the influence of an electric field.
advertisement

10. Which of the following is a characteristic of DNA biosensors?
a) Detects the change in light adsorption
b) Detects the photon out for luminescent
c) Detects the movement of electrons between electrodes
d) Formation of DNA recognition layer
View Answer

Answer: d
Explanation: Steps involved in electrochemical DNA hybridization biosensors, Formation of the DNA recognition layer, actual hybridization event, the transformation of the hybridization event into an electrical signal. Types of DNA biosensors are electrodes, chips, crystals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Pharmaceutical Biotechnology Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter