Drug Biotechnology Questions and Answers – Drug Addiction and Abuse – NSAIDs – 1

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drug Addiction and Abuse – NSAIDs – 1”.

1. Which hormone is a major contributor to the symptoms of inflammation?
a) Histamine
b) Serotonin
c) Bradykinin
d) Leukotrienes
View Answer

Answer: c
Explanation: Bradykinin major contributors to symptoms of inflammation. Leukotrienes increase vascular permeability and iincrease mobilization of endogenous mediators of inflammation. Prostaglandins promote edema and leukocyte infiltration and increase vascular permeability, enhance pain producing properties of bradykinin.
advertisement

2. Which of the following promotes edema?
a) Histamine
b) Serotonin
c) Bradykinin
d) Prostaglandins
View Answer

Answer: d
Explanation: Prostaglandins promote edema and leukocyte infiltration and increase vascular permeability, enhance pain producing properties of bradykinin. Bradykinin major contributors to symptoms of inflammation. Leukotrienes increase vascular permeability and iincrease mobilization of endogenous mediators of inflammation.

3. Which hormone is a major contributor for pain during inflammation reaction?
a) Histamine
b) Serotonin
c) Bradykinin
d) Leukotrienes
View Answer

Answer: c
Explanation: Bradykinin major contributors to symptoms of inflammation it is the main cause behind pain. Leukotrienes increase vascular permeability and iincrease mobilization of endogenous mediators of inflammation. Prostaglandins increase the vascular permeability, enhance pain producing properties of bradykinin.

4. Which hormone is a major contributor to chemotaxis while inflammation reaction?
a) Histamine
b) Serotonin
c) Prostaglandins
d) Leukotrienes
View Answer

Answer: c
Explanation: Prostaglandins released during inflammation reaction promote edema, causes chemotaxis, leukocyte infiltration and increase vascular permeability, enhance pain producing properties of bradykinin. Bradykinin major contributors to symptoms of inflammation. Leukotrienes increase vascular permeability and increase mobilization of endogenous mediators of inflammation.

5. Which hormone is a major contributor for increasing vascular permeability during inflammation?
a) Histamine
b) Serotonin
c) Bradykinin
d) Leukotrienes
View Answer

Answer: a
Explanation: Leukotrienes increase vascular permeability and increase mobilization of endogenous mediators of inflammation. Bradykinin major contributors to symptoms of inflammation. Prostaglandins promote edema and leukocyte infiltration and increase vascular permeability, enhance pain producing properties of bradykinin.
advertisement

6. Which hormone is a major contributor to vasodilation during inflammation reaction?
a) Histamine
b) Serotonin
c) Bradykinin
d) Leukotrienes
View Answer

Answer: c
Explanation: Bradykinin major contributors to symptoms of inflammation, it helps to increase the vasodilation during inflammation reaction. Leukotrienes increase vascular permeability and increase mobilization of endogenous mediators of inflammation. Prostaglandins promote edema and leukocyte infiltration and increase vascular permeability, enhance pain producing properties of bradykinin.

7. Why the redness can be seen during inflammation?
a) Local blood vessel dilation
b) Influx of plasma proteins, phagocytic cells into the tissue spaces
c) Release of enzymes
d) Increased of tissue pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: The redness and heat is due to the local blood vessel dilation. The swelling is due to the influx of plasma proteins and phagocytic cells into the tissue spaces. And the pain is due to the local release of enzymes and increased tissue pressure. These are the four signs of inflammation which can be seen in a human body.

8. Why the Heat can be seen during inflammation?
a) Local blood vessel dilation
b) Influx of plasma proteins, phagocytic cells into the tissue spaces
c) Release of enzymes
d) Increased of tissue pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: Redness, swelling, heating, paining these signs are common during any inflammation reaction. The swelling is due to the influx of plasma proteins and phagocytic cells into the tissue spaces. The redness and heat is due to the local blood vessel dilation. And the pain is due to local release of enzymes and increased tissue pressure.

9. Why the swelling can be seen during inflammation?
a) Local blood vessel dilation
b) Influx of plasma proteins, phagocytic cells into the tissue spaces
c) Release of enzymes
d) Increased of tissue pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: The swelling is due to the influx of plasma proteins and phagocytic cells into the tissue spaces. And the pain is due to local release of enzymes and increased tissue pressure. The redness and heat is due to the local blood vessel dilation. Redness, swelling, heating, paining these signs are common during any inflammation reaction.
advertisement

10. Why the pain can be felt during inflammation?
a) Local blood vessel dilation
b) Influx of plasma proteins
c) Release of enzymes and increased of tissue pressure
d) Influx of phagocytic cells
View Answer

Answer: c
Explanation: The pain is due to local release of enzymes and increased tissue pressure. Bradykinin is the most important pain mediator in an inflammation reaction. The redness and heat is due to the local blood vessel dilation. The swelling is due to the influx of plasma proteins and phagocytic cells into the tissue spaces. These are the four signs of inflammation which can be seen in a human body.

11. Which of the following drug is an indole derivative?
a) ASA
b) Ibuprofen
c) Phenylbutazone
d) Indomethacin
View Answer

Answer: d
Explanation: Anti-inflammatory drugs are of five kinds and these are salicylates, phenylpropionic acids, pyrazalone derivatives, indole derivatives and disease modifying drugs. Example of indole derivative drugs are indomethacine. ASA comes under salicylates. phenylpropionic acids e.g., ibuprofen, ketoprofen, pyrazalone derivatives e.g., phenylbutazone, disease modifying drugs: e.g. chloroquine.

12. Which of the following drug is a Phenylpropionic acid derivative?
a) ASA
b) Ibuprofen
c) Phenylbutazone
d) Indomethacin
View Answer

Answer: b
Explanation: Examples of phenylpropionic acid derivative is ibuprofen, ketoprofen. Salicylates are such as ASA, pyrazalone derivatives e.g., phenylbutazone, indole derivatives e.g., indomethacin, disease modifying drugs: e.g. chloroquine.

13. Which of the following is an example of salicylates?
a) ASA
b) Ibuprofen
c) Phenylbutazone
d) Indomethacin
View Answer

Answer: a
Explanation: Anti-inflammatory drugs are of five kinds and these are salicylates, phenylpropionic acids, pyrazalone derivatives, indole derivatives and disease modifying drugs. Salicylates e.g., ASA, phenylpropionic acids e.g., ibuprofen, ketoprofen, pyrazalone derivatives e.g., phenylbutazone, indole derivatives e.g., indomethacin, disease modifying drugs: e.g. chloroquine.
advertisement

14. Inflammatory response is an abnormal defense mechanism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The inflammatory response is a normal defense mechanism. But the side effects are undesirable. Normal inflammatory response has an on/off switch. When a bee stings those inflammatory reactions are desirable since these helps us to heal faster. In chronic inflammation something has gone wrong with the off switch. Therefore we need drugs to control the inflammatory reaction.

15. Inflammatory switch does not have an off switch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The inflammatory response is a normal (desirable) defense mechanism but the side effects are undesirable. Normal inflammatory response has an on/off switch. In chronic inflammation something has gone wrong with the off switch such as that in arthritis. Our immune system tends to attack our own cells. Therefore we need drugs to control the inflammatory reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn