Drug Biotechnology Questions and Answers – Drugs Absorption – Limitations of pH Partition Hypothesis

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drugs Absorption – Limitations of pH Partition Hypothesis”.

1. Which one of these options is not one of the limitations of pH-partition theory?
a) Presence if virtual membrane pH
b) Absorption of ionized drugs
c) Influence of GI surface area
d) Dissolution rate
View Answer

Answer: d
Explanation: Some of the deviations of the pH-partition hypothesis are the presence of virtual membrane, absorption of the ionized drug, the influence of GI surface area and residence time, Presence of aqueous unstirred diffusion layer.
advertisement

2. A microclimate pH, different from the luminal pH exists at the membrane surface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As shown in experiments, pH absorption curves are less steep and shift to left for basic drug and shift to the right for an acidic drug. This led to the hypothesis that a virtual pH also called a microclimate pH exists at the membrane surface.

3. According to the pH-partition theory which form of the drug gets absorbed mostly?
a) Hydrated form
b) Aggregated form
c) Ionised
d) Unionised
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the pH-partition theory, a unionized form of a drug gets absorbed mostly. Ionized drugs have low lipid solubility and poor permeability.

4. What helps the ionized drug molecules to pass through the cell membrane passively?
a) Different pH
b) Polar group
c) Large lipophilic group
d) Hydration
View Answer

Answer: c
Explanation: Ionised drugs if attached with a large lipophilic group in their structure. This helps them in getting absorbed passively e.g. morphine derivatives.
advertisement

5. Acidic drugs are best absorbed through the stomach and basic drugs are best absorbed through the intestine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the pH-partition theory, Acidic drugs are best absorbed through the stomach where the pH is low and basic drugs are best absorbed through the intestine where the pH is high. In this condition, the molecules will be unionized and this helps them to get absorbed better.

6. What could be the reason that irrespective of pH any drug gets absorbed mostly from the intestine?
a) More surface area
b) Long residence time
c) Large surface area and long residence time
d) Large surface area, long residence time, basic pH
View Answer

Answer: c
Explanation: Experiments showed that irrespective of the GI pH and the degree of ionization, most of the acidic and basic drugs are more rapidly absorbed from the intestine. The 1st reason because of large surface area and second reason due to high residence time.

7. What will be in the place of ‘?’ in the given picture?
drug-biotechnology-questions-answers-limitations-ph-partition-hypothesis-q7
a) Plasma layer
b) Aqueous unstirred diffusion layer
c) Lipid membrane
d) Blood vessel
View Answer

Answer: b
Explanation: The luminal fluid is not in direct contact with the membrane. There stands a barrier called as the aqueous unstirred diffusion layer which is interposed between the bulk fluid and the lipoidal membrane.
advertisement

8. Drug having a small partition coefficient can rapidly penetrate the lipid membrane but diffusion through the unstirred water layer is a rate-limiting step.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Drugs having a large partition coefficient can rapidly penetrate the lipid membrane but diffusion through the unstirred water layer is a rate-limiting step. This applies particularly to high molecular weight fatty acids and bile acids.

9. What are the major stability problems which result in poor bioavailability of any orally administered drugs?
a) Acidic degradation
b) Degradation by salivary amylase
c) Degradation of the drug in inactive form
d) Interaction with the excipients and degradation in an inactive form
View Answer

Answer: d
Explanation: A drug for oral use may destabilize either during its shelf life or in the GIT. Thus giving up to two major destabilizing problems that give rise to bioavailability problems are degradation of the drug in inactive form and interaction with one or more different components of the formulation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn