Drug Biotechnology Questions and Answers – Plasma Protein Drug Binding

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plasma Protein Drug Binding”.

1. Which one of the following bonds is not generally a bond through which a drug will bind in our body?
a) Hydrogen bond
b) Hydrophobic bond
c) Ionic bond
d) Covalent bond
View Answer

Answer: d
Explanation: Covalent bonds are strong bonds. Drugs always bind through weak chemical bonds such as that of the hydrogen bond, hydrophobic bond, ionic bond, and van der Waal’s forces. These are reversible processes. Irreversible bonding i.e. covalent bonding arises the issue of toxicity or carcinogenicity.
advertisement

2. Binding of drugs falls into 2 components those are _______________
a) Binding of drugs to blood components and to extravascular tissue
b) Binding of drugs to blood components and to other cells
c) Binding of drugs to cells and blood cells
d) Binding of drugs to blood components to bones and cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Binding of a drug is being categorized into 2 classes, 1st is the binding of a drug to blood components such as those of plasma protein and blood cells. 2nd is the binding of a drug to extravascular tissue, fats, bones.

3. Which one of the following is the correct order of the drugs binding to various plasma protein?
a) Albumin > alpha-1 acid glycoprotein > globulins > lipoproteins
b) Albumin > globulins > lipoproteins > alpha-1 acid glycoprotein
c) Albumin > alpha-1 acid glycoprotein > lipoproteins > globulins
d) Albumin > lipoproteins > globulins > alpha-1 acid glycoprotein
View Answer

Answer: c
Explanation: The binding of the drug to the plasma protein is reversible. The extent of the binding is in the following order albumin > alpha-1 acid glycoprotein > lipoproteins > globulins. Drugs of all types, varieties can easily bind to the Human serum albumin.

4. Which vitamin molecules will bind to alpha 2 globulin?
a) Vitamin b complexes
b) Vitamin a and vitamin b
c) Vitamin A, D, E, K
d) Steroids bind to alpha 2 globulin, not vitamin
View Answer

Answer: c
Explanation: Vitamin A, D, E, K are the vitamins that are fat soluble proteins. Thus these are the vitamins and also cupric ions which bind to alpha 2 globulin.

5. What is the molecular weight of human serum albumin?
a) 5000 Dalton
b) 65,000 Dalton
c) 60,000 Dalton
d) 75,000 Dalton
View Answer

Answer: b
Explanation: The human serum albumin is the most abundant protein in the human body. The molecular weight of HSA id 65,000Dalton. It has a large drug binding capacity. It can bind to several compounds with a variety of structure.
advertisement

6. HSA comes under which protein family?
a) Globulin
b) Receptor
c) Enzymes
d) Catalyst
View Answer

Answer: b
Explanation: The human serum albumin is the most abundant protein in the human body. It has a large drug binding capacity. It can bind to several compounds with a variety of structure. There are 4 different drugs binding site in HSA. It is of globulin family.

7. What is the name of the drug binding site I of HSA?
a) Tamoxifen binding site
b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
View Answer

Answer: d
Explanation: In the structure of HSA there 4 main binding sites for drugs. The site I am called as the warfarin and azapropazone binding site. In this region, a large number of drugs can bind. For example several NSAIDs, phenytoin, sodium valproate, bilirubin.

8. Which one of the below does not belong to the 4 classes of lipoprotein?
a) Chylomicrons
b) Very low-density lipoproteins
c) High-density lipoprotein
d) Fatty acids
View Answer

Answer: d
Explanation: Lipoproteins are classified into 4 classes. The classes are chylomicrons, very low-density lipoproteins (VLDL), low-density lipoproteins (LDL), high-density lipoproteins (HDL).

9. Which of the given drugs bind to Α1 globulin?
a) Steroidal drugs
b) Vitamins A, D, E, K
c) Ferrous ions
d) Carotenoids
View Answer

Answer: a
Explanation: Several plasma globulins were identified and named as Α1, Α2, Β1, Β2, γ globulins. Α1 globulin bind to steroidal drugs. For example cortisone, prednisone, thyroxine, cyanocobalamin. It is also known as transcortin.
advertisement

10. What is the name of the drug binding site IV of HSA?
a) Tamoxifen binding site
b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
View Answer

Answer: a
Explanation: In the structure of HSA there 4 main binding sites for drugs. The 4th drug binding site name is Tamoxifen binding site.

11. Acidic drugs like imipramine, lidocaine bind to alpha 1 Acid Glycoprotein.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Alpha 1 Acid Glycoprotein is also called as orsomucoid. It has a molecular weight of 44,000 and a plasma concentration of range 0.04-0.1%. It binds basic drugs like imipramine, lidocaine, quinidine, etc.

12. Which of the given drugs bind to Β2 globulin?
a) Steroidal drugs
b) Vitamins A, D, E, K
c) Ferrous ions
d) Carotenoids
View Answer

Answer: d
Explanation: Several plasma globulins were identified and named as Α1, Α2, Β1, Β2, γ globulins. Β2 globulin binds to carotenoids.

13. What is the name of the drug binding site III of HSA?
a) Tamoxifen binding site
b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
View Answer

Answer: b
Explanation: In the structure of HSA there 4 main binding sites for drugs. The 3rd drug binding site name is Digitoxin binding site.
advertisement

14. Which drugs bind to RBC membrane?
a) Pentobarbital
b) Acetazolamide
c) Imipramine
d) Phenytoin
View Answer

Answer: c
Explanation: The red blood cell comprises of 3 components each can bind to different kind of drugs. Haemoglobin, Carbonic anhydrase, and cell membrane. The cell membrane is reported to bind with chlorpromazine and imipramine.

15. What is the name of the drug binding site II of HSA?
a) Tamoxifen binding site
b) Digitoxin binding site
c) Diazepam binding site
d) Warfarin and azapropazone binding site
View Answer

Answer: c
Explanation: In the structure of HSA there 4 main binding sites for drugs. The 2nd drug binding site is Diazepam binding site. Drugs that binds to this site includes benzodiazepines, medium chain fatty acids, cloxacillin, probenecid, tryptophan, ketoprofen, ibuprofen, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn