Pharmaceutical Biotechnology Questions and Answers – Biotechnology Regulatory Issues – Intellectual Property Right (IPR) and Protection (IPP)

«

This set of Basic Pharmaceutical Biotechnology Questions and Answers focuses on “Biotechnology Regulatory Issues – Intellectual Property Right (IPR) and Protection (IPP)”.

1. Which is not a type of intellectual property?
a) Trade secrets
b) Trademarks
c) Home loans
d) Copyrights
View Answer

Answer: c
Explanation: These rights give permission for a company or a person or a group of people to use their own plans, ideas, inventions, production procedure, or other intangible assets without the worry of competition, at least for a specific period of time.
advertisement

2. In which article is intellectual property rights outlined?
a) Article 15
b) Article 27
c) Article 13
d) Article 20
View Answer

Answer: b
Explanation: Article 27 deals with Human rights. It is the Universal Declaration of Human rights. Hence intellectual property rights also fall under this segment. This says that patents will be available for any sort of invention, product, processes, etc.

3. How long does intellectual property last? (after the death of the author)
a) 10 yrs
b) 30 yrs
c) 60 yrs
d) 70 yrs
View Answer

Answer: d
Explanation: After the death of the author the intellectual property will last for 70 years. Till then he will be receiving money from the people using, buying, or doing any kind of business with his invention.

4. Which of the following can you copyright?
a) Literary work
b) Ideas
c) Choreographic work
d) Fashion
View Answer

Answer: a
Explanation: A literary work can be copyright. Once copy write is achieved no other person will be able to copy it. If anyone does so he/ she will be sued.

5. Which of the following identifies as a trademark?
a) Name, symbol
b) Symbol, logo
c) Logo, name
d) Name, symbol, logo
View Answer

Answer: d
Explanation: The name, symbol, and logo help customers to identify products quickly and prevents duplicity. All the names, symbol, logo are trademarks of a certain manufacturer, company. It enables the customer to know which brand the product belongs to.
advertisement

6. Which is a negative aspect of the trademark?
a) Consumers are able to identify products quickly
b) Monopoly power
c) Brand extension
d) Distinguishes duplicates
View Answer

Answer: c
Explanation: Issue of umbrella branding also can be called as brand extension where a company uses a trademark made famous by the sale of one product to enter into another market. For example, Reliance entering retail marketing, entertainment industry, communication, restaurants, etc.

7. What is the subject matter of a patent?
a) Art
b) Invention
c) Goods
d) Ideas
View Answer

Answer: b
Explanation: Patent should always be an invention. It should not be a discovery. A patent can be given to research, new machine, the procedure of manufacturing, poems, art, etc. It should not be a new discovery like fire.

8. Where is the headquarters of WIPO?
a) Geneva, Switzerland
b) London, UK
c) Delhi, India
d) Stockholm, Sweden
View Answer

Answer: a
Explanation: Switzerland is a country which always had a policy of neutrality and non-involvement in international affairs. As the second largest city in the country, Geneva provides a good infrastructure for an international organization.

9. Which of the following is (are) included in Geographical indications of Good?
a) Handicraft
b) Foodstuff and handicrafts
c) Manufactured and foodstuff
d) Handicraft, foodstuff, and manufactures
View Answer

Answer: d
Explanation: Geographical indications of good will have things which are made in that place for several years. Thus that place will hold the geographical indication of that stuff. For example, goa has a geographical indication for its indigenous alcohol beverages production.
advertisement

10. Design does not include _________
a) Features of shape
b) Composition of lines or colours
c) Mode or principle of construction
d) Principle of colours
View Answer

Answer: c
Explanation: The design should be the artists’ own creation. It should not be any principle which already exists. Or any new discovery with the mixing of colours.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice basic questions and answers on all areas of Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn