Drug Biotechnology Questions and Answers – Dosage Form Factors Affecting Drug Absorption – 1

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dosage Form Factors Affecting Drug Absorption – 1”.

1. Which form of drug formulation has disintegration time?
a) Injections
b) Syrups
c) Capsules and Tablets
d) Only tablets
View Answer

Answer: c
Explanation: Disintegration time is of importance in the case of solid dosage forms like tablets and capsules. Disintegration time is the time taken by the capsule to disintegrate into smaller particles.
advertisement

2. Which tablets have longer Disintegration time?
a) Single coated tablets
b) Uncoated tablets
c) Sugar-coated tablets
d) Capsules
View Answer

Answer: c
Explanation: Disintegration time is the time taken by the capsule to disintegrate into smaller particles. Enteric coated tablets are coated to protect the drug from the acidic environment of the stomach. Sugar coated ones have long DT.

3. Disintegration time is directly proportional to the amount of binder present in the tablet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Disintegration of a tablet is directly proportional to the amount of binder present and the compression force i.e. the hardness of the tablet. A hard tablet with a large amount of binder has a long DT.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a form of excipients?
a) Paracetamol
b) Disintegrants
c) Lubricants
d) Binders
View Answer

Answer: a
Explanation: Paracetamol is a drug name. It is the active ingredient. Excipients are all the other additional materials that help in drug formulation e.g. binders, lubricants, disintegrants, buffer, etc.

5. Which of the following is not a limitation granulation?
a) Formation of crystal bridge by the presence of liquid
b) The liquid may act as a medium for affecting chemical reactions such as hydrolysis
c) Increase the cost due to more additional processing
d) The drying step may harm the thermolabile drugs
View Answer

Answer: c
Explanation: limitation of wet granulation method is Formation of Crystal Bridge by the presence of liquid, the liquid may act as a medium for affecting chemical reactions such as hydrolysis, and the drying step may harm the thermolabile drugs.
advertisement

6. The agglomerative phase of the communication method grinds the drug in a ball mill for a long time to affect spontaneous agglomeration. But results showed tablets produced are softer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Agglomerative phase of communication is a recent process which involves grinding the drug in a ball mill for a long time to affect spontaneous agglomeration. The tablets so produced were stronger and showed rapid dissolution in comparison to tablets made by other methods.

7. Which of these is not a characteristic of tablet formulation by Agglomerative phase of the communication process?
a) Tablets are stronger
b) Usage of more binding agent
c) Rapid dissolution
d) Increase in internal surface area of the granules
View Answer

Answer: b
Explanation: Agglomerative phase of communication is a recent process which involves grinding the drug in a ball mill for a long time to affect spontaneous agglomeration. The tablets so produced were stronger and showed rapid dissolution in comparison to tablets made by another method. It gave an increased internal surface area of the granules prepared by APOC method.
advertisement

8. What does the graph of Rate of Drug dissolution v/s Compression force with this type of curve interpret?

a) Tight binding of the molecules in drug
b) Deformation of the drug particles into smaller particles
c) The influence of compression force on the dissolution rate is difficult
d) Both tight bonding and deformation of the drug molecules
View Answer

Answer: a
Explanation: Tight bonding due to high compression force. This increases the density if the drug molecules per area increasing the hardness, decreasing porosity and also decreases the permeability of the solvent into the drug. This results in the given graph.

9. What does the graph of Rate of Drug dissolution v/s Compression force with this type of curve interpret?

a) Tight binding of the molecules in drug
b) Deformation of the drug particles into smaller particles
c) The influence of compression force on the dissolution rate is difficult
d) Both tight bonding and deformation of the drug molecules
View Answer

Answer: d
Explanation: This type of curve is seen when both tight bondings of the drug occur along with high compression forces which causes deformation. Deformation can be crushing or fracture of the drug particles into smaller particles.
advertisement

10. Capsules with bigger particles and intense packing have poor drug release and dissolution rate due to an increase in the pore size.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Compression force while the making of tablet and packing density (capsule packing) can inhibit or promote dissolution. Capsules with fine particles and intense packing have poor drug release and dissolution due to a decrease in the pore size between the molecules. Thus giving them poor penetrability into the GI fluids.

11. Which one of them is not a common form of excipients of drug manufacturing?
a) Diluents
b) Binders
c) Sweeteners
d) Essential oils
View Answer

Answer: d
Explanation: Excipients are added to ensure stability, shelf life, functionalibility, uniform composition, etc. Some of the common excipients are diluents, granulating agents, binders, buffers, sweeteners, lubricants, disintegrants, coatings, emulsifier, colorants, complexing agents, surfactants, etc.

12. Vehicles are the solvent system for the liquefied drug. Which one of them is not an example of a kind of vehicle?
a) Aqueous vehicle
b) Non-aqueous water-miscible vehicles
c) Non-aqueous water immiscible vehicles
d) A salt solution of the drug
View Answer

Answer: d
Explanation: Vehicle is the solvent system for a liquid oral drug. There are 3 types of solvent drug, aqueous vehicle consisting of water, syrup, etc. Non-aqueous water-miscible vehicles consisting of propylene glycol, glycerol, sorbitol, etc. Nonaqueous water immiscible vehicles consisting of vegetable oils.

13. Which one of the following will be an example of organic diluents?
a) Starch
b) Dicalcium phosphate
c) Tetracycline
d) Tween 80
View Answer

Answer: a
Explanation: Tween 80 is a solubilizer. Dicalcium phosphate and tetracycline are inorganic diluents. Starch is organic diluents. Diluents are added to tablets if the required dosage is inadequate to produce necessary bulk.

14. What is the function of a granulating agent in drug formulation?
a) Promote cohesive compacts
b) Added if the required dosage is inadequate so that necessary bulk can be produced
c) Tablets can disintegrate easily
d) Used as solubilizer
View Answer

Answer: a
Explanation: Binders and granulating agents are used to hold powders together to form compact tablets. They help in the formation of granules and promote cohesive compacts for compressible materials. It ensures that the tablet remains intact after compression.

15. What is the full form of PVP and what is its function in drug formation?
a) Polyvinyl propylene, diluent
b) Polyvinyl pyrrolidine, solubilizing agent
c) Polyvinyl propylene, buffering agent
d) Polyvinyl pyrrolidine, Binding agent
View Answer

Answer: d
Explanation: Binding agents are used to holding the powders together to form bigger granules. This helps to ensure the tablet remains intact. PVP is polyvinyl pyrrolidine used as a binding agent in pharmaceutical industries.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter