Drug Biotechnology Questions and Answers – Dosage Form Factors Affecting Drug Absorption – 2

«
»

This set of Drug Biotechnology Questions and Answers for Freshers focuses on “Dosage Form Factors Affecting Drug Absorption – 2”.

1. Which one of the following sentences depicts the function of Disintegrants correctly?
a) These agents help in holding the powders together to form granules
b) These agents overcome the cohesive strength of the tablets and help in dissolution
c) These agents help in the flow of granules and reduce friction between particles
d) Added when the required dosage is inadequate
View Answer

Answer: b
Explanation: Disintegrants are the agents which overcome the cohesive strength and break them when they come in contact with the water. Binders are the agents that help in holding the powders together to form granules. Lubricants help in the flow of granules and reduce friction between particles. Binders are added when required dosage is inadequate.
advertisement

2. A large amount of binders tends to increase the hardness of tablets.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The proportion of binders in any tablet formulation is very critical. Increase in the amount of binders tends to increase the hardness and decrease the disintegration and dissolution rates of the tablet.

3. An example of lubricants will be __________
a) PVP
b) Carbowaxes
c) CMC
d) Tetracycline
View Answer

Answer: b
Explanation: PVP is a binding agent. Carbowaxes is a soluble lubricant. CMC is an example of semisynthetic gums. And Tetracycline is diluent.

4. The deleterious effect of various coatings on drug dissolution is shown in orders below. Which one of them is the correct order?
a) Enteric coat > sugar coat > nonenteric film coat
b) Enteric coat > nonenteric film coat > sugar coat
c) Nonenteric film coat > sugar coat > enteric coat
d) Sugar coat > enteric coat > nonenteric film coat
View Answer

Answer: a
Explanation: The deleterious effect of various coatings on drug dissolution rate is in the following order enteric coat > sugar coat > nonenteric film coat. The dissolution rate of some coatings changes while they age e.g. shellac coated tablets.
advertisement

5. Which of the following will be an example of an organic suspending agent?
a) CMC
b) MC
c) Acacia
d) Carbowaxes
View Answer

Answer: c
Explanation: CMC and MC are examples of semisynthetic gums. Acacia is an example of a vegetable drug that is organic. Carbowaxes is an example of a soluble lubricants.

6. Which one of these is not a mechanism of the working of surfactants?
a) Promote wetting by increasing the effective surface area
b) Helps in the dissolution of drug
c) Better membrane contact of the drug
d) Decrease membrane permeability
View Answer

Answer: d
Explanation: Mechanism involved in the increased absorption of the drug is, promotion of wetting through the increased surface area. These also help in better membrane contact and enhanced membrane permeability.

7. PABA complex is used for the enhancement of ______________
a) Enhanced chelation
b) Enhanced dissolution
c) Enhanced membrane permeability
d) Enhanced lipophilicity
View Answer

Answer: d
Explanation: Complexing agents are used to altering the physiochemical and biopharmaceutical properties of drugs. PABA complex is used to enhance lipophilicity for better membrane permeability.
advertisement

8. The concentration of colorant does not affect the drug solubility.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Low concentration water soluble dye have inhibitory effect on the dissolution Rte OF SEVERAL crystalline drugs. The dye molecules get adsorbed on the crystal faces and inhibit drug dissolution.

9. Suspending agents and some sugars can be used as viscosity imparters.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Suspending agents and some of the sugars can be used to increase the viscosity of the drug. This affects the palatability and the pourability of the solution dosage form. This influence drug absorption ways.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

advertisement

To practice all areas of Drug Biotechnology for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn