Drug Biotechnology Questions and Answers – Controlled Release Medication – Indian Drug Regulations

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Controlled Release Medication – Indian Drug Regulations”.

1. Which of the following is a law passed by the Indian Government in 1919?
a) The poisons Act
b) The Poisonous Act
c) The Non-poisonous Act
d) The Non-poisons Act
View Answer

Answer: a
Explanation: To control the production of cheaper and inferior drugs by some of the Indian Companies to compete with the imported drugs due to the increasing demand of cheap medicine the Government of India passed the Poisons Drug Act in 1919 and Dangerous Drugs Act in 1930.
advertisement

2. Which of the following is a law passed by the Indian Government in 1930?
a) The Dangerous Drugs Act
b) The Danger in the drug Act
c) The Non-dangerous drug act
d) The Non-Danger in drug Act
View Answer

Answer: a
Explanation: To control the production of cheaper and inferior drugs by some of the Indian Companies to compete with the imported drugs due to the increasing demand of cheap medicine the Government of India passed the Dangerous Drugs Act in 1930.

3. Which committee in India has the responsibility of looking after the drug and inquiry about its manufacture procedure?
a) Drug Enquiring committee
b) Drug Enquiry committee
c) Enquiring the Drug Manufacturing committee
d) Drug Enquiry of the produced Drug committee
View Answer

Answer: b
Explanation: The Indian government appointed a Drug Enquiry Committee in 1931. The committee’s recommendations are a creation of a drug control machinery at the center will all its branches in all the provinces. The establishment of well-equipped Central Drugs Laboratory with competent staff.
advertisement
advertisement

4. Which one of the following law was passed in 1931 by the Indian Government?
a) The poisons Act
b) Drug Enquiring committee
c) The Drugs and Cosmetics Act
d) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
View Answer

Answer: b
Explanation: Drug enquiring committee was established in 1931. The drugs and cosmetics rules were passed in 1945, it regulates the manufacturing, export, distribution, sale and clinical research of drugs and cosmetics in India. The narcotic drugs and psychotropic substances act was passed in 1985.

5. Which one of the following law was passed in 1985 by the Indian Government?
a) The poisons Act
b) Drug Enquiring committee
c) The Drugs and Cosmetics Act
d) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
View Answer

Answer: d
Explanation: Drug enquiring committee was established in 1931. The drugs and cosmetics rules were passed in 1945, it regulates the manufacturing, export and clinical research of drugs and cosmetics in India. The narcotic drugs and psychotropic substances act was passed in 1985 by repealing the Dangerous Drugs Act, 1930 and Opium Act, 1887.
advertisement

6. Which one of the following law was passed in 1945 by the Indian Government?
a) The poisons Act
b) Drug Enquiring committee
c) The Drugs and Cosmetics Rules
d) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
View Answer

Answer: c
Explanation: Drug enquiring committee was established in 1931. The drugs and cosmetics rules were passed in 1945, it regulates the manufacturing, export and clinical research of drugs and cosmetics in India. The narcotic drugs and psychotropic substances act were passed in 1985.

7. Which one of the following law was passed in 1948 by the Indian Government?
a) The poisons Act
b) Pharmacy Act
c) The Drugs and Cosmetics Rules
d) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
View Answer

Answer: b
Explanation: The pharmacy Act was passed in 1948 by the Indian Government. Medicinal and Toil preparation act was passed in 1955. Drug enquiring committee was established in 1931. The drugs and cosmetics rules were passed in 1945. The narcotic drugs and psychotropic substances act was passed in 1985.
advertisement

8. Which one of the following law was passed in 1954 by the Indian Government?
a) The poisons Act
b) Drug and Magic Remedies Act
c) The Drugs and Cosmetics Rules
d) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
View Answer

Answer: b
Explanation: Drug and Magic Remedies Act was passed in 1954. It prohibits the advertising for remedies which has magic properties, qualities. For example, any drug which advertises intake of which will lead to having a male baby rather than female will be deemed under this act. The drugs and cosmetics rules were passed in 1945. The narcotic drugs and psychotropic substances act was passed in 1985.

9. Which one of the following law was passed in 1955 by the Indian Government?
a) Medicinal and Toilet Preparations Act
b) Drug Enquiring committee
c) The Drugs and Cosmetics Rules
d) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
View Answer

Answer: a
Explanation: Medicinal and Toil preparation act was passed in 1955. Drug enquiring committee was established in 1931. The drugs and cosmetics rules were passed in 1945. The narcotic drugs and psychotropic substances act were passed in 1985.
advertisement

10. Which one of the following order was passed in 1955 by the Indian Government?
a) Drugs order
b) Drug Enquiring committee
c) The Drugs and Cosmetics Rules
d) The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act
View Answer

Answer: a
Explanation: Drugs order Act was passed in 1955 under the Essential commodities act. This order was passed to control any increase in the price of drugs since it is an important product for human beings and India having a large number of BPL population this law was passed to protect them from any hike in price.

11. If a drug is colored or coated to conceal the damage in it, under which category of drugs shall it come?
a) Misbranded drugs
b) Spurious drugs
c) Adulterated drugs
d) Impure Drugs
View Answer

Answer: a
Explanation: A drug shall be deemed to be misbranded drugs if he is colored, coated, powdered, packed in such a way that its damage is being concealed. If the drug is made to appear better or greater therapeutic value than it is original if it is not labeled in the prescribed manner if anything on the label is a false claim will be deemed to be a misbranded drug.

12. If a drug has filthy or decomposed substances in its composition, which type of drug this will be?
a) Misbranded drugs
b) Spurious drugs
c) Adulterated drugs
d) Impure Drugs
View Answer

Answer: c
Explanation: If a drug consists of any filthy, putrid, decomposed substances it will be deemed to be adulterated drugs. If the container is composed either whole or a part of it, by any dangerous or deleterious substance which may render the contents injurious to health. If the drugs bear any other coloring rather than which is written on the cover if it contains harmful toxic substance it will be deemed under adulterated drugs.

13. If the container of the drug has any poisonous and deleterious substances, which type of drug this will be?
a) Misbranded drugs
b) Spurious drugs
c) Adulterated drugs
d) Impure Drugs
View Answer

Answer: c
Explanation: A drug shall be deemed to adulterated drugs if the container is composed either whole or a part of it, by any dangerous or deleterious substance which may render the contents injurious to health. If the drugs bear any other coloring rather than which is written on the cover if it contains harmful toxic substance it will be deemed under adulterated drugs.

14. A drug shall be _____________ if it has imported under a name which belongs to another drug.
a) Misbranded drug
b) Spurious drug
c) Adulterated drug
d) Impure drug
View Answer

Answer: b
Explanation: A drug shall be deemed to the spurious drug if is imported under some different names rather than the registered one or mimicking any other different drug, an imitation of or is a substitute for another drug or resembles another drug such that it can deceive and bear upon its label the name of another drug. Such drugs are manufactured in small scale industries with very low-quality components and are sold by the name and the cost of branded drugs.

15. A drug shall be _____________ if it is an imitation or substitute of another drug.
a) Misbranded drugs
b) Spurious drugs
c) Adulterated drugs
d) Impure Drugs
View Answer

Answer: b
Explanation: A drug shall be deemed to the spurious drug if it is an imitation of or is a substitute for another drug or resembles another drug such that it can deceive and bear upon its label the name of another drug. Such drugs are manufactured in small scale industries with very low-quality components and are sold by the name and the cost of branded drugs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter