Drug Biotechnology Questions and Answers – Drugs Absorption – Dosage Forms Nature and Type

«
»

This set of Drug Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drugs Absorption – Dosage Forms Nature and Type”.

1. Which of the following will be the slowest step in tablet drug absorption?
a) Tablet disintegration to granules
b) Granules disintegration to fine particles
c) Fine particles dissolution
d) Dissolution absorbed into the blood
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate at which drug will be getting absorbed from the drug from the blood depends upon the drug formulation. In the case of a tablet, the disintegration of the tablet into smaller particles will be the slowest step.
advertisement

2. Aging of dosage form affects drug release.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aging of drugs affects drug release. It happens mostly with shellac coated drugs. Experiments showed that shellac coated tablets stored for 2 years have a 60% decrease in their plasma level.

3. Which form of the drug has the highest bioavailability?
a) Coated tablets
b) Solutions
c) Tablets
d) Emulsions
View Answer

Answer: b
Explanation: Solutions are readily available. Thus having the highest bioavailability. Tablets take time to disintegrate. The order of decreasing bioavailability will be, solutions > emulsions > suspensions > capsules > tablets > coated tablets > enteric coated tablets>sustained released products.
advertisement
advertisement

4. Why emulsion dosage form for lipophilic drugs proved better?
a) Easy manufacturing
b) The higher stability of the drug in emulsion form
c) Presented a large surface area of oil to the GIT for the absorption of the drug
d) Fast clearance from the plasma
View Answer

Answer: c
Explanation: Emulsion dosage form is superior to suspensions in administering the lipophilic drug into the body. This is because the emulsion dosage form provides a large surface area of oil to the GIT for the absorption of the drug.

5. Which is the major rate-limiting step in the absorption of a drug from suspension dosage?
a) Tablet disintegration to granules
b) Granules disintegration to fine particles
c) Fine particles dissolution
d) Dissolution absorbed into the blood
View Answer

Answer: c
Explanation: The step of drug dissolution is generally rapid due to the large surface area of the particles. Factors which are essential in drug dissolution from the suspension are particle size, polymorphism, wettability, etc.
advertisement

6. Which coating is thin and dissolve rapidly?
a) Sugar coating
b) Film coating
c) Enteric coating
d) Sealing coating
View Answer

Answer: b
Explanation: Film coating is thin and dissolves rapidly and thus don’t affect drug absorption. Sugar coat is tough and takes a longer time than film coating to dissolve.

7. Which option describes the function of the enteric coated drug?
a) Tough dissolves slowly
b) Thin dissolves completely
c) Dissolves only in alkaline pH of the intestine
d) Shellac coating
View Answer

Answer: c
Explanation: The enteric coated tablet only dissolves in the alkaline environment of the intestine. It may take 2-4hrs for the enteric coated tablet to empty form the stomach to the intestine.
advertisement

8. Hydrophobic drug with fine particle size in capsule results in a decreasing porosity of powder bed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydrophobic drug with fine particle size in capsule results in a decreasing porosity of the powder to the fluids outside. Thus it decreases the penetrability of the solvent into the powder. This results in clumping of the particles.

9. Viscous fluids and oils are administered in hard gelatin capsules.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Powders and granules are administered in hard gelatin capsules. And viscous fluids and oils are administered in soft elastic shells.
advertisement

10. From the below options which will be the most widely used form of dosage?
a) Emulsion
b) Solutions
c) Tablets
d) Powders
View Answer

Answer: c
Explanation: Tablets are the most widely used dosage form. Because of their convenience of usage, cost-effective. Powders are less used because of a quantity of dosage is the major problem. Solutions and suspension, storage and shelf life is a major problem.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Drug and Pharmaceutical Biotechnology.

To practice all areas of Drug and Pharmaceutical Biotechnology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter