Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Delivery Models in Telemedicine

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Assessment Questions and Answers focuses on “Delivery Models in Telemedicine”.

1. ___________ is the interruption or interference with normal physiological and developmental processes or structures.
a) Pathophysiology
b) Societal Limitation
c) Functional Limitation
d) Modality-Specific
View Answer

Answer: a
Explanation: Modality-Specific is a task that is specific to a single sense or movement pattern. Interruption or interference with normal physiological and developmental processes or structures is called Pathophysiology. A functional limitation is a restriction or lack of ability to perform an action in the manner or within the range consistent with the purpose of an organ or organ system.
advertisement

2. A task that is specific to a single sense or movement pattern is called _________ in a rehabilitation engineering perspective.
a) Functional Limitation
b) Modality-Specific
c) Societal Limitation
d) Pathophysiology
View Answer

Answer: b
Explanation: Interruption or interference with normal physiological and developmental processes or structures is called Pathophysiology. A task that is specific to a single sense or movement pattern is called Modality- Specific. A functional limitation is a restriction or lack of ability to perform an action in the manner or within the range consistent with the purpose of an organ or organ system.

3. _______________ is not a passive transducer.
a) Doppler effect transducer
b) IR sensor
c) Strain gauge
d) Ultrasonic transducer
View Answer

Answer: c
Explanation: Strain gauge transducer is an active transducer. Its working principle is based on change in resistance. Ultrasonic transducers need power to operate. So do the IR sensors and doppler effect transducers.

4. _________ is called the Aesthetics of appearance.
a) lymphosis
b) cosmesis
c) orthosis
d) homeostasis
View Answer

Answer: b
Explanation: Orthosis is a modality-specific appliance that aids the performance of a function or movement by augmenting or assisting the residual capabilities of that function or movement. Aesthetics of appearance is called cosmesis.

5. Which of the following filter is used to amplify frequency above a certain value?
a) band stop filter
b) low pass filter
c) band pass filter
d) high pass filter
View Answer

Answer: d
Explanation: Low pass filter amplifies signals below a certain frequency. High pass filter amplifies signal above a certain frequency. Band pass filter amplifies frequencies within a certain band. Band stop filter amplifies all the frequencies except those in a certain band.
advertisement

6. From the options given below, select the one that best describes: Transcutaneous.
a) passing to the heart
b) passing to the bones
c) passing to the skin
d) passing to the lungs
View Answer

Answer: c
Explanation: This term generally used with the type of surgical instrument to be used. It is also used to describe the interaction of rehabilitation devices. Transcutaneous means passing to the skin.

7. _____________ is not a soft tissue.
a) ligament
b) bone
c) tendons
d) skin
View Answer

Answer: b
Explanation: Biological soft tissues are nonlinear, anisotropic, fibrous composites, and a detailed description of their behavior is the subject of active research. Hard tissue, mineralized tissue, and calcified tissue are often used as synonyms for bone when describing the structure and properties of bone or tooth. One can separate these tissues based on their mode of loading: cartilage is generally loaded in compression; tendons and ligaments are loaded in tension, and muscles generate active tension.

8. Which is the correct characteristic of Blood vessels?
a) Soft tissue
b) Connective and soft tissue
c) Connective and hard tissue
d) Hard tissue
View Answer

Answer: d
Explanation: Hard tissue is correct which says blood is soft and connective tissue. Soft tissues include tendon, ligament, blood vessels etc. Hard tissues include bones.

9. Muscles are the reservoir for calcium and phosphorus, essential minerals for various cellular activities which happen throughout the human body.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is False. Muscles are not the reservoir for calcium and phosphorus, essential minerals for various cellular activities which happen throughout the human body. Bones serve as a reservoir for calcium and phosphorus, essential minerals for various cellular activities that occur throughout the body. The composition of bone depends on a large number of factors: the species, which bone, the location from which the sample is taken, and the age, sex, and type of bone tissue, for example, woven, cancellous, cortical.
advertisement

10. Bones are living tissues.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is True. Bones are living tissues. hey also are responsible for the production of blood cells and act a mineral reservoir in the body. They keep growing. They also play the role of protection of internal soft organs like the brain is protected by skull and lungs and heart by the rib cage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn