Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Electroencephalograph (EEG)

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electroencephalograph (EEG)”.

1. Pulse oximetry is used to measure the oxygen level in blood & heart rate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pulse oximetry is a technology used to measure the oxygen level in your blood and your heart rate. A finger pulse oximeter is equipped with technology to rapidly detect changes in your blood oxygen level.
advertisement

2. How many wavelengths are used by Pulse Oximeter?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Pulse oximetry is based on the concept that arterial oxygen saturation determinations can be made using two wavelengths, provided the measurements are made on the pulsatile part of the waveform.

3. Light passing through finger will be adsorbed by ___________
(i) Skin Pigments
(ii) Tissue
(iii) Arteries
(iv) Veins
a) (i) & (iii)
b) (ii) & (iv)
c) (i) & (ii)
d) (iii) & (iv)
View Answer

Answer: c
Explanation: The two wavelengths assume that only two absorbers are present; namely oxyhaemoglobin (HbO2) and reduced haemoglobin (Hb).Light passing through the ear or finger will be absorbed by skin pigments, tissue, cartilage, bone, arterial blood, venous blood.
advertisement
advertisement

4. How is the blood flow in arteries and arterioles?
a) plug
b) laminar
c) parabolic
d) pulsatile
View Answer

Answer: d
Explanation: Most of the absorbances are fixed and do not change with time. Even blood in the capillaries and veins under steady state metabolic circumstances is constant in composition and flow, at least over short periods of time.Only the blood flow in the arteries and arterioles is pulsatile.

5. Law obeyed by Pulse Oximeter is _______
a) Lambert-Bouguer law
b) Beer ‘s law
c) Beer-Lambert law
d) Lamber-Bouguer, Beer’s and Beer-Lambert Law
View Answer

Answer: d
Explanation: Light passing through the ear or finger will be absorbed by skin pigments, tissue, cartilage, bone, arterial blood, venous blood. The absorbances are additive and obey the Beer-Lambert law. Beer-Lambert is combination of Lambert-Bouguer and Beer’s Law.
advertisement

6. Which oximeter probe is in the picture?
Find the oximeter probe from the given diagram
a) Ear
b) Pulse
c) Skin Reflectance
d) Intravascular
View Answer

Answer: b
Explanation: Components of pulse oximeter Probe.

7. How many LED’s are used in Pulse oximeter probe?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: This has two LEDs (light emitting diodes), one that transmits infrared light at a wavelength of approximately 940 nm and the other transmitting light at approximately 660 nm.
advertisement

8. Oxygen saturation is estimated by _________
a) ratio (R) of pulse-added red absorbance at 660 nm to the pulse-added infrared absorbances at 940 nm
b) ratio (R) of pulse-added red absorbance at 940 nm to the pulse-added infrared absorbances at 660 nm
c) ratio (R) of pulse-added red absorbance at 330 nm to the pulse-added infrared absorbances at 940 nm
d) ratio (R) of pulse-added red absorbance at 940 nm to the pulse-added infrared absorbances at 330 nm
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxygen saturation is estimated from the ratio (R) of pulse-added red absorbance at 660 nm to the pulse-added infrared absorbances at 940 nm.

9. What gets affected by lower saturation?
a) blood flow
b) translucency
c) accuracy
d) low atmospheric pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: An accuracy of 1% or better has been reported for the saturation range of above 80% for most transmission type pulse oximeters. Usually, the accuracy is less at lower saturation because of non-linear effects of absorption.
advertisement

10. What factors has no significant influence on the measurement?
a) skin pigmentation
b) thickness
c) tissue
d) skin pigmentation, thickness and tissue
View Answer

Answer: d
Explanation: The instrument can be empirically calibrated. Subject variability (skin pigmentation, thickness, tissue, sensor location, etc.) has no significant influence on the measurement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter