Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Writing System

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Writing System”.

1. For faithful reproduction of the input signal linearity over the required range of signal, amplitudes must be satisfied by the individual parts of the system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For faithful reproduction of the input signal, three basic conditions must be satisfied by the individual parts of the system. These requirements are linearity over the required range of signal amplitudes and an adequate passband for the frequencies involved without producing any phase shift between the input and recorded signal.
advertisement

2. CRO stands for _______
a) Common Ray Oscilloscope
b) Cathode Ray Oscilloscope
c) Cathode Ray Oscillator
d) Common Ray Oscillator
View Answer

Answer: b
Explanation: Cathode ray oscilloscopes are widely used for the display of waveforms encountered in the medical field. These waveforms can be recorded from the CRO screen by running a photographic film through a recording camera fixed in front of the screen. Recorders are either of the single channel type or of the type which record several channels simultaneously.

3. Which of the following is not a passive transducer?
a) Strain gauge
b) Ultrasonic transducer
c) IR sensor
d) Doppler effect transducer
View Answer

Answer: a
Explanation: Strain gauge transducer is an active transducer. Its working principle is based on a change in resistance. Ultrasonic transducers need power to operate. So do the IR sensors and doppler effect transducers.
advertisement
advertisement

4. _____________ refers to the degree of repeatability of a measurant.
a) accuracy
b) precision
c) resolution
d) sensitivity.
View Answer

Answer: b
Explanation: Precision refers to the degree of repeatability of a measurant. Accuracy describes the algebraic difference between the indicated value and the true or theoretical value of the measurand. Resolution is the ability of the transducer or sensor to see small differences in reading.

5. ____________ filter amplifies signals below a certain frequency.
a) band stop filter
b) high pass filter
c) band pass filter
d) low pass filter
View Answer

Answer: d
Explanation: Low pass filter amplifies signals below a certain frequency. Band pass filter amplifies frequencies with in a certain band. Band stop filter amplifies all the frequencies except those in a certain band. High pass filter amplifies signal above a certain frequency.
advertisement

6. Which of the following filter amplifies frequencies with a certain band?
a) band pass filter
b) band stop filter
c) low pass filter
d) high pass filter
View Answer

Answer: a
Explanation: Band pass filter amplifies frequencies within a certain band. Band stop filter amplifies all the frequencies except those in a certain band. High pass filter amplifies signal above a certain frequency. Low pass filter amplifies signals below a certain frequency.

7. AAMI stands for ____________________
a) American Association of Medical Instrumentation
b) Association for the Advancement of Medical Instrumentation
c) Association of American Medical Instrumentation
d) American Association of Measurement Instruments
View Answer

Answer: b
Explanation: Association for the Advancement of Medical Instrumentation, USA is an association for propelling the advancement, and protected and powerful utilization of restorative innovation established in 1965 by Robert D. Corridor, Jr. what’s more, Robert J. Allen, President and Vice President individually of Tech/Reps, Inc. AAMI is an intentional association, and in spite of the fact that its suggested practices and gauges once in a while reverberate other social insurance rules, consistency with these models isn’t really required by administrative associations that review medicinal services offices.
advertisement

8. A wavelet transform is almost always implemented as a bank of filters that decompose a signal into multiple signal bands.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is true. A wavelet transform is almost always implemented as a bank of filters that decompose a signal into multiple signal bands. Wavelets are a relatively new signal processing method. Thus, one of the biggest advantages of using the wavelet transform is that signal features can be easily extracted. In many cases, a wavelet transform outperforms the conventional FFT when it comes to feature extraction and noise reduction. predictable, and software simulations can exactly reflect product performance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

advertisement

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter