Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Biotelemetry Application on Wimax Networks

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Problems focuses on “Biotelemetry Application on Wimax Networks”.

1. ________________ records the electrical activity of heart.
a) ECG(Electrocardiograph)
b) PCG(Phonocardiograph)
c) VCG(Vectorcardiograph)
d) EEG
View Answer

Answer: a
Explanation: Electrical signals from the heart characteristically precede the normal mechanical function and monitoring of these signals has great clinical significance.The electrocardiograph (ECG) is an instrument, which records the electrical activity of the heart.
advertisement

2. Which of the following material used in limb surface electrode?
a) german silver
b) platinum
c) gold
d) copper
View Answer

Answer: a
Explanation: The most common type of electrode most routinely used for recording ECG are rectangular or circular surface limb electrodes. They are applied to the surface of the body with electrode jelly. The material used in them are German silver, nickel silver or nickel plated steel.

3. Which of the following reason is responsible for the Welsh cup electrodes to record the electrical signal of the heart?
a) low contact impedance
b) zero contact impedance
c) high contact impedance
d) negligible contact impedance
View Answer

Answer: c
Explanation: It has a high contact impedance as only the rim of the electrode is in contact with the skin. Welsh cup electrodes or suction electrodes is a metallic cup shaped electrode which is used for recording ECG from various positions from the chest. It is commonly used to record the unipolar chest leads.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Among the following, which has CMRR is of an order of 100-120 dB?
a) VCG
b) ECG
c) PCG
d) EEG
View Answer

Answer: b
Explanation: CMRR of the order of 100–120 dB with 5 kW unbalance in the leads is a desirable feature of ECG machines. In addition to this, under specially adverse circumstances, it becomes necessary to include a notch filter tuned to 50 Hz to reject hum due to power mains.

5. In floating electrodes metal electrode make direct contact with the skin.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The electrode consists of a light weighted metalled screen or plate held away from the subject by a flat washer which is connected to the skin. In floating electrode the metal electrode does not make direct contact with the skin. Floating electrodes can be recharged, i.e. the jelly in the electrodes can be replenished if desired.
Take Biomedical Instrumentation Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. __________ is considered to be the primary pacemaker of the heart.
a) bundle of his
b) sino-atrial node
c) purkinje fibres
d) atrio-ventricular node
View Answer

Answer: b
Explanation: Located in the top right atrium near the entry of the vena cava, are a group of cells known as the sion-atrial node (SA node) that initiates the heart activity. Because of this is also considered as the primary pacemaker of the heart. The SA node is 25 to 30 mm in length and 2 to 5 mm in thickness.

7. Which is the correct location of Atrio ventricular node?
a) upper part of the heart wall between the two atrial
b) lower part of the heart wall above the two atrial
c) upper part of the heart wall above the two atrial
d) lower part of the heart wall between the two atrial
View Answer

Answer: d
Explanation: The AV node delays the spread of excitation for about 0.12s, due to the presence of a fibrous barrier of non-excitable cells that effectively prevent its propagation from continuing beyond the limits of stria. The AV node is located in the lower part of the wall between the two atria.
advertisement

8. Which of the following option is correct regarding the Buffer Amplifier?
a) low impedance signals to high impedance signals
b) high impedance signals to low impedance signals
c) ac impedance signals to dc impedance signals
d) dc impedance signals to ac impedance signals
View Answer

Answer: b
Explanation: A buffer amplifies is essentially an impedance converter, that converts high impedance signals to low impedance signals. Noise is typically generated from motion artefacts and power line interference. A common solution used to suppress noise in dry electrode signals is a buffer amplifier.

9. Preamplifier is used ________
a) For Amplification
b) For Stabilizing effect
c) For Modifying effects
d) For Reducing effect
View Answer

Answer: b
Explanation: The preamplifier is usually a three or four stage differential amplifier having a sufficiently large negative current feedback, from the end stage to the first stage, which gives a stabilizing effect.
advertisement

10. ______________ is a wireless ECG acquiring system.
a) limb electrodes
b) smart pad
c) pasteless electrodes
d) pregelled disposable electrodes
View Answer

Answer: b
Explanation: The system automatically selects three electrodes from an array of Cu/Ni fabric based electrodes patterned on a thin pad on which the patient lies. The smart pad is a system that displays a patients electrocardiogram signals without adhesive pads, wires or active intervention from a clinician. The selected electrodes are used to provide a differential 3 lead measurement of the patient’s ECG, which is then transmitted wirelessly and displayed on a laptop computer.

11. What is made horizontally on electrocardiogram?
a) time measurements and heart rate measurements
b) only heart Rate Measurements
c) only time Measurements
d) not fixed and can be any thing
View Answer

Answer: a
Explanation: Time measurements and heart rate measurements are made horizontally on the electrocardiogram. Electrocardiograms are almost invariably recorded on graph paper with horizontal and vertical lines at 1 mm intervals with a thicker line at 5 mm intervals.

12. _____________ is paper recording speed for routine work.
a) 10 mm/s
b) 20 mm/s
c) 25 mm/s
d) 15 mm/s
View Answer

Answer: b
Explanation: Time measurements and heart rate measurements are made horizontally on the electrocardiogram. Electrocardiograms are almost invariably recorded on graph paper with horizontal and vertical lines at 1 mm intervals with a thicker line at 5 mm intervals.

13._______________ is measured on the vertical axis of electrocardiogram.
a) Time Measurements and Heart Rate Measurements
b) Amplitude Measurements
c) Time Measurements
d) Heart Rate Measurements
View Answer

Answer: c
Explanation: Time measurements and heart rate measurements are made horizontally on the electrocardiogram. Electrocardiograms are almost invariably recorded on graph paper with horizontal and vertical lines at 1 mm intervals with a thicker line at 5 mm intervals. Amplitude measurements are made vertically in millivolts. The sensitivity of an electrocardiograph is typically set at 10 mm/mV.

14. Which of the following option is correct regarding the sensitivity of an electrocardiograph?
a) 10 mm/mV
b) 15 mm/mV
c) 20 mm/mV
d) 25 mm/mV
View Answer

Answer: a
Explanation: Time measurements and heart rate measurements are made horizontally on the electrocardiogram. Electrocardiograms are almost invariably recorded on graph paper with horizontal and vertical lines at 1 mm intervals with a thicker line at 5 mm intervals. Amplitude measurements are made vertically in millivolts. The sensitivity of an electrocardiograph is typically set at 10 mm/mV.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.