Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Measurement of Volume

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measurement of Volume”.

1. Which of the following parameter would provide information about the nature of the material?
a) Number of photons
b) Frequencies of photons
c) Number of atom
d) Molecules of atom
View Answer

Answer: b
Explanation: The study of the frequencies of the photons which are absorbed would thus provide information about the nature of the material. Also, the number of photons absorbed may provide information about the number of atoms or molecules of the material present in a particular state. It thus provides us with a method to have a qualitative and quantitative analysis of a substance.
advertisement

2. Molecules posses _____________ types of internal energy.
a) one
b) two
c) three
d) four
View Answer

Answer: c
Explanation: Molecules possess three types of internal energy—electronic, vibrational and rotational. When a molecule absorbs radiant energy, it can increase its internal energy in a variety of ways. The various molecular energy states are quantized and the amount of energy necessary to cause any change in any one of the above energy states would generally correspond to specific regions of the electromagnetic spectrum.

3. Electronic transitions corresponds to ___________ region.
a) near Infrared
b) infrared
c) gar Infrared
d) visible
View Answer

Answer: d
Explanation: Electronic transitions correspond to the ultraviolet and visible regions, vibrational transitions to the near infrared and infrared regions and rotational transitions to the infrared and far-infrared regions. The method based on the absorption of radiation of a substance is known as Absorption Spectroscopy.
advertisement
advertisement

4. Vibrational transition corresponds to ____ region.
a) ultarviolet
b) infrared
c) far Infrared
d) visible
View Answer

Answer: b
Explanation: Electronic transitions correspond to the ultraviolet and visible regions, vibrational transitions to the near infrared and infrared regions and rotational transitions to the infrared and far-infrared regions. The method based on the absorption of radiation of a substance is known as Absorption Spectroscopy.

5. Which of the following transition corresponds to the far-infrared region?
a) Electronic
b) Vibrational
c) Rotational
d) Mechanical
View Answer

Answer: c
Explanation: Electronic transitions correspond to the ultraviolet and visible regions, vibrational transitions to the near infrared and infrared regions and rotational transitions to the infrared and far-infrared regions. The method based on the absorption of radiation of a substance is known as Absorption Spectroscopy.
advertisement

6. Which method is based on the absorption of radiation of a substance?
a) Absorption Endoscopy
b) Absorption Spectroscopy
c) Absorption Arthroscopy
d) Absorption Colonoscopy
View Answer

Answer: b
Explanation: Electronic transitions correspond to the ultraviolet and visible regions, vibrational transitions to the near infrared and infrared regions and rotational transitions to the infrared and far-infrared regions. The method based on the absorption of radiation of a substance is known as Absorption Spectroscopy.

7. Spectrometric methods are speedy and sensitive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the main advantages of spectrometric methods are speed, sensitivity to very small amounts of change and a relatively simple operational methodology. The time required for the actual measurement is very short and most of the analysis time, in fact, goes into the preparation of the samples.
advertisement

8. Which of the following component is used to provide a sufficient intensity of light which is suitable for making measurement in Spectrophotometer?
a) Optical system
b) Radiating source
c) Filtering Arrangement
d) Detecting system
View Answer

Answer: b
Explanation: The function of the radiation source is to provide a sufficient intensity of light which is suitable for making a measurement. The most common and convenient source of light is the tungsten lamp. This lamp consists of a tungsten filament enclosed in a glass envelope. It is cheap, intense and reliable. A major portion of the energy emitted by a tungsten lamp is in the visible region and only about 15 to 20% is in the infrared region.

9. Which of the following radiating source is most common and convenient for use in spectrophotometer?
a) Carbon Arc Lamp
b) Mercury-vapor Lamp
c) Tungsten Lamp
d) Xenon Arc Lamp
View Answer

Answer: c
Explanation: The function of the radiation source is to provide a sufficient intensity of light which is suitable for making a measurement. The most common and convenient source of light is the tungsten lamp. This lamp consists of a tungsten filament enclosed in a glass envelope. It is cheap, intense and reliable. A major portion of the energy emitted by a tungsten lamp is in the visible region and only about 15 to 20% is in the infrared region.
advertisement

10. Deuterium arc lamp provides emission of high intensity and adequate continuity in the _____ nm range.
a) 0-90
b) 90-180
c) 190-380
d) 390-650
View Answer

Answer: c
Explanation: Deuterium arc lamp provides emission of high intensity and adequate continuity in the 190–380 nm range. A quartz or silica envelope is necessary not only to provide a heat shield but also to transmit the shorter wavelengths of the ultraviolet radiation. The limiting factor is normally the lower limit of atmospheric transmission at about 190 nm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter