Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Electrodes for EEG

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrodes for EEG”.

1. Electrodes to measure EEG are placed on ________
a) forehead
b) scalp
c) cheek
d) ears
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrode to measure EEG are placed on the scalp. The position of each electrode is specified using the International 10/20 system. Each electrode site is labeled with a letter and a number.
advertisement

2. According to the international 10/20 system to measure EEG, even number denotes which side of the brain?
a) left
b) top
c) bottom
d) right
View Answer

Answer: d
Explanation: The position of each electrode is specified using the International 10/20 system. Each electrode site is labeled with a letter and a number. Even number denotes the right side of the head.

3. Letter F in the EEG electrode placement system denotes?
a) front
b) face
c) frontal lobe
d) fast
View Answer

Answer: c
Explanation: F denotes frontal lobe of the head. The position of each electrode is specified using the International 10/20 system. Each electrode site is labeled with a letter and a number.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Normal EEG frequency range is _______
a) 50-500Hz
b) 0.5-50HZ
c) 0.05-5Hz
d) 1-200Hz
View Answer

Answer: b
Explanation: The frequency varies greatly with different behavioral states. The normal EEG frequency content ranges from 0.5 to 50Hz. The nature of the wave varies over the different parts of the scalp.

5. The letter T in the EEG electrode placement system denotes?
a) temporal lope
b) temper lobe
c) trace
d) timpanic
View Answer

Answer: a
Explanation: T denotes temporal lobe of the head. The position of each electrode is specified using the International 10/20 system. Each electrode site is labeled with a letter and a number.
advertisement

6. According to the international 10/20 system to measure EEG, odd number denotes which side of the brain?
a) left
b) right
c) top
d) front
View Answer

Answer: a
Explanation: The position of each electrode is specified using the International 10/20 system. Each electrode site is labeled with a letter and a number. Odd number denotes the left side of the head.

7. The delta wave in EEG ranges from ___________
a) 0.5-4Hz
b) 4-8Hz
c) 8-13Hz
d) 13-22Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: The delta wave in EEG ranges from 0.5-4Hz. The theta wave in EEG ranges from 4-8Hz. The alpha wave in EEG ranges from 8-13Hz and beta from 13-22Hz.
advertisement

8. Disturbance in the EEG pattern resulting from the external stimuli is called ________
a) provoked response
b) ckoored response
c) evoked response
d) impulse response
View Answer

Answer: c
Explanation: Disturbance in the EEG pattern resulting from the external stimuli is called evoked response. The stimuli could be a flash light or a click of sound. The stimuli can be repeated and the EEG waveform can be observed to find the activities occurring because of the stimuli.

9. The peak to peak amplitude of the waves that can be picked from the scalp is ______________
a) 100mV
b) 100V
c) 100uV
d) 10mV
View Answer

Answer: c
Explanation: The EEG signal can be picked up with electrodes either from the scalp or directly from the cerebral cortex. The peak to peak amplitude of the waves that can be picked up from the scalp is normally 100uV. The frequency varies greatly with different behavioral states.
advertisement

10. Which rhythm is the principal component of the EEG that indicates the alertness of the brain?
a) theta rhythm
b) gamma rhythm
c) beta rhythm
d) alpha rhythm
View Answer

Answer: d
Explanation: The alpha rhythm is the principal component of the EEG and is an indicator of the state of alertness of the brain. It serves as an indicator of the depth of anesthesia in the operating room. The frequency of the EEG seems to be affected by the mental activity of a person.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.