Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Pneumotachometers

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pneumotachometers”.

1. Which of the following component is used for selection of narrow band in spectrophotometer?
a) Optical system
b) Radiating source
c) Filtering Arrangement
d) Detecting system
View Answer

Answer: c
Explanation: A source of radiant energy, which may he a tungsten lamp, a xenon-mercury arc, hydrogen or deuterium discharge lamp, etc. Filtering arrangement for the selection of a narrow band of radiant energy. It could be a single wavelength absorption filter, an interference filter, a prism or a diffraction grating.
advertisement

2. Which of the following component is used to produce a parallel beam of filtered light for passage through an absorption cell(cuvette) in spectrophotometer?
a) Optical system
b) Radiating source
c) Filtering Arrangement
d) Detecting system
View Answer

Answer: a
Explanation: An optical system for producing a parallel beam of filtered light for passage through an absorption cell (cuvette). The system may include lenses, mirrors, slits, diaphragm, etc. A detecting system for the measurement of unabsorbed radiant energy, which could be the human eye, a barrier-layer cell, phototube or photo-multiplier tube.

3. What is used for the measurement of unabsorbed radiant energy in spectrophotometer?
a) Optical system
b) Radiating source
c) Filtering Arrangement
d) Detecting system
View Answer

Answer: d
Explanation: An optical system for producing a parallel beam of filtered light for passage through an absorption cell (cuvette). The system may include lenses, mirrors, slits, diaphragm, etc. A detecting system for the measurement of unabsorbed radiant energy, which could be the human eye, a barrier-layer cell, phototube or photo-multiplier tube.
advertisement
advertisement

4. Which of the following method uses only the human eye as a measuring instrument?
a) Telemetric
b) Colorimetric
c) Polarimetric
d) Calorimetric
View Answer

Answer: b
Explanation: A colorimetric method in its simplest form uses only the human eye as a measuring instrument. This involves the comparison by visual means of the colour of an unknown solution, with the colour produced by a single standard or a series of standards. The comparison is made by obtaining a match between the colour of the unknown and that of a particular standard by comparison with a series of standards prepared in a similar manner, as the unknown.

5. Which of the following instrument isolates monochromatic radiation in a more efficient and versatile manner than colour filters in filter photometers?
a) Calorimeter
b) Colorimeter
c) Spectrophotometer
d) Polarimeter
View Answer

Answer: c
Explanation: A spectrophotometer is an instrument which isolates monochromatic radiation in a more efficient and versatile manner than colour filters used in filter photometers. In these instruments, light from the source is made into a parallel beam and passed to a prism or diffraction grating, where light of different wavelengths is dispersed at different angles.
advertisement

6. Which of the following detector is required in spectrophotometer?
a) Phototransistor
b) Photodiode
c) LDR
d) Photomultiplier
View Answer

Answer: d
Explanation: The amount of light reaching the detector of a spectrophotometer is generally much smaller than that available for a colorimeter, because of the small spectral bandwidth. Therefore, a more sensitive detector is required. A photomultiplier or vacuum photocell is generally employed.

7. Spectrophotometer generally employs a 6V Xenon Arc Lamp, which emits radiation in a wavelength region of visible light.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, Spectrophotometers generally employ a 6 V tungsten lamp, which emits radiation in the wavelength region of visible light. Typically, it is 32 candle power. These lamps should preferably be operated at a potential of say 5.4 V when its useful life is estimated at 1200 h.
advertisement

8. The recorder used with spectrophotometers has _____ wavelength scanning speeds.
a) one
b) two
c) three
d) four
View Answer

Answer: d
Explanation: The recorder used with spectrophotometers have four wavelength scanning speeds (100, 50, 20 and 5 nm/mm) and seven chart speeds (10, 5, 2, 1, 0.5, 0.2 and 0.1 inch/mm). It has a sensitivity of 100 mV absorbance units or 100 mV/100% T.

9. The recorder used in spectrophotometers has ______ chart speeds.
a) three
b) five
c) seven
d) nine
View Answer

Answer: c
Explanation: The recorder used with spectrophotometers have four wavelength scanning speeds (100, 50, 20 and 5 nm/mm) and seven chart speeds (10, 5, 2, 1, 0.5, 0.2 and 0.1 inch/mm). It has a sensitivity of 100 mV absorbance units or 100 mV/100% T.
advertisement

10. Which component is used in spectrophotometer for control, Signal Processing, and Communication functions?
a) Detector
b) Microprocessor
c) Deuterium Lamp
d) Tungsten Lamp
View Answer

Answer: b
Explanation: A microprocessor, in a spectrophotometer, could be used for the following functions: Control functions: Wavelength scanning, automatic light source selection, control of slit width, detector sensitivity, etc. Signal processing functions: Baseline correction, signal smoothing, calculation of % T, absorbance and concentration, derivative, etc. Communication functions: Keyboard entry, menu-driven operations, data presentation, warning display, communication with external systems, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter