Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Biosensors

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biosensors”.

1. Doppler velocimetry works on the principle of __________
a) frequency measurement of fiber optic sensor
b) amplitude measurement of fiber optic sensor
c) phase measurement of fiber optic sensor
d) time shift measurement of fiber optic sensor
View Answer

Answer: a
Explanation: Doppler velocimetry works on the principle of frequency measurement of fiber optic sensor. In this method, light from a laser, normally helium/neon, is sent via a fibre onto the skin surface. The moving red blood cells scatter the light and produce a Doppler frequency shift because of their movement.
advertisement

2. Fluoroptic temperature sensors work on the principle of _______
a) thermistor
b) thermocouple
c) optical fiber
d) rtd
View Answer

Answer: c
Explanation: Fluoroptic temperature sensors work on the principle of optical fiber sensors. They contain a rare earth phosphor which is illuminated by a white light along a short length of large core optical fibre. The light excites the phosphor which emits a number of lines. By using filters, two of these lines at 540 and 630 nm are selected, and the ratio of their intensities is a single valued function of the temperature of the phosphor.

3. Monopolar needle electrode have a coating of which material over the stainless steel wires which are bare only at the tips?
a) carbon
b) calcium
c) sodium
d) teflon
View Answer

Answer: d
Explanation: The monopolar needle electrode consists of a teflon coated stainless steel wire. The wire is bare only at the tip. It is found that after the needle has been used a number of times, the teflon coating will recede, increasing the tip area. The needle should be discarded when this happens.
advertisement
advertisement

4. Endoscopic imaging uses ___________
a) thermal sensors
b) chemical sensors
c) optic fiber sensors
d) pressure sensors
View Answer

Answer: c
Explanation: Optic sensors are used for endoscopic imaging. Optical fibre sensors are non-electrical and hence are free from electrical interference usually associated with electronically based sensors. They are suitable for telemetry applications as the bulk of the instrumentation can be at a reasonable distance from the patient.

5. _______________ converts biochemical events into measurable signals.
a) amplifier
b) opamp
c) rectifier
d) transducer
View Answer

Answer: d
Explanation: Transducers convert biochemical events into measurable signals. They provide the means for detecting the biochemical changes inside the body. Particularly biosensors are employed for this purpose.
advertisement

6. The biological response of the biosensor is determined by ______
a) biocatalytic membrane
b) physio-chemical membrane
c) chemical membrane
d) artificial membrane
View Answer

Answer: a
Explanation: The biological response of the biosensor is determined by biocatalytic membrane. The biocatalytic membrane accomplishes the conversion of reactant to product. The product of the reaction diffuses to the transducer. This then causes the electrical response.

7. Home blood glucose sensor works on which principle?
a) electro-physiological
b) electrochemical
c) physio-chemical
d) chemical
View Answer

Answer: b
Explanation: Home blood glucose detection sensor works on the principle of electrochemical. The biosensor in this instrument relies upon enzymes that recognise and catalyze reactions of glucose with the generation of redox – active species that are detected electrochemically.
advertisement

8. The chemical reaction of glucose with oxygen is catalyzed in the presence of ________
a) glucose oxidase
b) monoglucose carbodase
c) glusoce dioxidase
d) biglucose oxidase
View Answer

Answer: a
Explanation: The chemical reaction of glucose with oxygen is catalyzed in the presence of glucose oxidase. In the presence of glucose oxidase as a catalyst, the glucose and oxygen react and gluconic acid is produced as by product. Hydrogen perioxide (H2O2) is also produced in some amount.

9. Home blood glucose measurement devices measure the glucose level through non-invasive method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Home blood glucose measurement devices measure the glucose level through invasive method. There is a small needle at the tip of the machine that pierces the skin to take blood sample. This blood is then undergoes electrochemical reactions and the glucose level is determined.
advertisement

10. Blood glucose level measurement device uses a biosensor works on the principle of electrochemical.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Home blood glucose detection sensor works on the principle of electrochemical. The biosensor in this instrument relies upon enzymes that recognize and catalyze reactions of glucose with the generation of redox – active species that are detected electrochemically.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter