Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Video Printers

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Video Printers”.

1. Any disturbance in the heart’s normal rhythmic contraction is called?
a) Heart stroke
b) Cardiac arrest
c) Arrhythmias
d) Premature contraction
View Answer

Answer: c
Explanation: Any disturbance in the heart’s normal rhythmic contraction is called an arrhythmias or cardiac dysrhythmia. In this arrhythmias heart can’t beat in a regular rhythm. In arrhythmia heart-rate will be higher than normal rate or will be less than the normal rate.
advertisement

2. Which diagnostic statement is based on ECG wave shapes that attempt to describe the state of the working muscle masses?
a) Rhythm statements
b) Morphological statements
c) Morphological-Rhythm statements
d) Rhythm-Morphological statements
View Answer

Answer: b
Explanation: Morphological statement-primarily based on ECG wave shapes that attempt to describe the state of the working muscle masses. The other type of diagnostic statement is Rhythm statement. These both diagnostic statements are observed from the ECG records.

3. Rhythm statements concerned with the site and rate of the cardiac pacemaker and the propagation of impulses through the conduction system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Rhythm statements concerned with the site and rate of the cardiac pacemaker and the propagation of impulses through the conduction system is true because the other type of the diagnostic statements is Morphological statements and it is primarily based on ECG wave shapes that attempt to describe the state of the working muscle masses.
advertisement
advertisement

4. Which wave from ECG waveforms becomes widened when the self-triggering impulse does not arrive through the AV node?
a) P wave
b) QRS wave
c) ST wave
d) T wave
View Answer

Answer: b
Explanation: Sometimes irritation occurs in the ventricles, the self-triggering impulse does not arrive through the node and thus travels a different and slower path in spreading over the ventricles. The QRS wave then becomes widened and is classified as a ventricular ectopic beat.

5. When the self-triggering impulse does not arrive at the AV node and travels a different and slower path over the ventricles, the QRS becomes widened and is classified as ___________
a) Ectopic beat
b) Ventricular-ectopic beat
c) Ventricular beat
d) Atrio-ventricular beat
View Answer

Answer: b
Explanation: Sometimes irritation occurs in the ventricles, the self-triggering impulse does not arrive through the node and thus travels a different and slower path in spreading over the ventricles. The QRS wave then becomes widened, and is classified as a ventricular ectopic beat. This ectopic beat is classified from ventricles so it is called as a ventricular ectopic beat.
advertisement

6. An ectopic beat, which starts in an abnormal location in the heart and is often premature, therefore also called _______
a) Pre ventricular contraction
b) Premature ventricular beat
c) Pre ventricular beat
d) Premature ventricular contraction
View Answer

Answer: d
Explanation: An ectopic beat is a beat, which starts in an abnormal location in the heart and is often premature, therefore also called premature ventricular contraction (PVC), i.e. it occurs sooner than the next expected beat.

7. When the heartbeat is slower than the normal rate of the heart(less than 60), this type of arrhythmias called _______
a) Bradycardia
b) Tachycardia
c) Arterial contraction
d) Ventricular contraction
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 2 types of arrhythmias, i) Bradycardia-when the heart-rate is to slow(less than 60), ii)Tachycardia-when the heart-rate is to fast(greater than 100). Here the answer is Bradycardia because heart rate is less than 60.
advertisement

8. Which of the following are resuscitation techniques?
a) Cepstrum coefficient
b) Prophylactic therapy
c) Transthoracic defibrillation
d) Dynamic time warping
View Answer

Answer: d
Explanation: The necessity for early detection of the arrhythmias led to the establishment of coronary care units in hospitals for the intensive monitoring and treatment of such patients. The attempt in these units was to effectively carry out resuscitation techniques such as cardiac massage and transthoracic defibrillation.

9. If heart rate is x, then which value of x is known as tachycardia?
a) x < 60
b) x > 60
c) 60 < x < 100
d) x > 100
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 2 types of arrhythmias,i)Bradycardia-when the heartrate is to slow(less than 60), ii)Tachycardia-when the heartrate is to fast(greater than 100).Here the answer is Bradycardia because,heart rate is less than 60.
advertisement

10. Photo-diodes work in ___________
a) forward biased
b) reverse biased
c) independent of forward and reverse biasing
d) any configuration
View Answer

Answer: b
Explanation: The photodiode is a P-N junction semiconductor diode. It always operated in the reversed biased condition. The light is always focused through a glass lens on the junction of the photo diode.

11. Parallel flow dialyzer has a low internal resistance. Because of this blood pump is required.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Parallel flow dialyzer has a low internal resistance which allows adequate blood flow through the dialyzer with the patient’s arterial blood pressure, eliminating the need for a blood pump. The dialyzing surface area of a parallel flow dialyzer is about 1 sq m. At a blood flow rate of 200 ml/min and a dialysate flow of 500 ml/min, the urea and creatinine clearance is about 80 and 64 ml/min.

12. CMRR is measured in _______________
a) V/s
b) dB
c) dB/s
d) dB/ms
View Answer

Answer: b
Explanation: CMRR is an important specification referred to the differential amplifier and is normally expressed as decibels. The ability of the amplifier to reject common voltages on its two input leads is known as common-mode rejection. It is specified as the ratio of common-mode input to differential input to elicit the same response.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter