Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Pulmonary Function Analysers

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pulmonary Function Analysers”.

1. The instrument which carries out a continuous and simultaneous recording of the instantaneous foetal heart rate and labour activity is called _________
a) Ergometer
b) Cardiotocograph
c) Cardiotocometer
d) Cardiotonometer
View Answer

Answer: b
Explanation: Cardiotocography (CTG) is a technical means of recording the fetal heartbeat and the uterine contractions during pregnancy. The machine used to perform the monitoring is called a cardiotocograph, more commonly known as an electronic fetal monitor(EFM).
advertisement

2. ________ is not an indirect method of foetal heart rate in cordiotocography monitoring.
a) Foetal ECG with scalp electrode
b) Foetal phonocardiogram
c) Abdominal foetal electrocardiogram
d) Ultrasound techniques
View Answer

Answer: a
Explanation: The following methods are commonly employed in most of the cardiotocographic monitoring during labour: I) Indirect method: Abdominal foetal electrocardiogram, foetal phonocardiogram, ultrasound techniques (narrow beam and wide-angle transducer) II) Direct method: Foetal ECG with scalp electrode (spiral, clip or suction electrode attached to the presenting part of the foetus).

3. _______ is a direct technique of uterine contraction in cardiotocographic monitoring.
a) Tocodynamometry
b) Intrauterine pressure measurement
c) Phonocardiometry
d) Ultrasound technique
View Answer

Answer: b
Explanation: The following techniques are commonly used in uterine contraction in most of the cardiotocographic monitoring: I) Indirect method: Tocodynamometry (using tocotonometer to sense changes in uterine tension transmitted to abdominal skin surface) II) Direct method: Intrauterine pressure measurement (using a fluid-filled intracervical catheter with strain gauge transducer).
advertisement
advertisement

4. The galvanometer, which needs a frequency response of only 3 MHz, is positioned by a servo motor through a silent step-down belt drive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The galvanometer, which needs a frequency response of only 3 Hz, is positioned by a servo motor through a silent step-down belt drive. Recording sensitivity is 20 bpm/cm giving a basic resolution of 1 bpm for seeing small changes in the heart rate.

5. The intrauterine pressure can reach values of 150 mmHg or more during the expulsion period.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, because during labour, the uterus muscle starts contraction of increasing intensity in a bid to expel out the child. The intrauterine pressure can reach values of 150 mmHg or more during the expulsion period. However, a normal patient in spontaneous active labour will demonstrate uterine contractions occurring at intervals of three to five minutes, with a duration of 30 to 70 s and a peak intensity of 50 to 75 mmHg.
advertisement

6. Which transducer cannot be used in the same place as the foetal heart rate detector, thus the patient must have two transducers on her abdomen?
a) Cardiotocometer
b) Toco-tonometer
c) LVDT
d) IUPC
View Answer

Answer: b
Explanation: The toco-transducers are location sensitive. They should be placed over the fundus where there is maximum motion with the contractions. The toco-tonometer transducer cannot be used in the same place as the foetal heart rate detector, thus the patient must have two transducers on her abdomen.

7. Which is the most important of all instrumental methods of analysis in clinical chemistry?
a) Colorimetry
b) Spectrophotometry
c) Pneumotachometry
d) Oximetry
View Answer

Answer: b
Explanation: Spectrophotometry is the most important of all the instrumental methods of analysis in clinical chemistry. This method is based on the absorption of electromagnetic radiation in the visible, ultraviolet and infrared ranges.
advertisement

8. Which method of the following is based on the absorption of electromagnetic radiation in visible, ultraviolet and infrared ranges?
a) Colorimetry
b) Spectrophotometry
c) Pneumotachometry
d) Oximetry
View Answer

Answer: b
Explanation: Spectrophotometry is the most important of all the instrumental methods of analysis in clinical chemistry. This method is based on the absorption of electromagnetic radiation in the visible, ultraviolet and infrared ranges.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

advertisement

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter