Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Medical Diagnosis with Chemical Tests

«

This set of Biomedical Instrumentation Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Medical Diagnosis with Chemical Tests”.

1. Which of the following is not the electrolyte?
a) Bicarbonate
b) Potassium
c) Magnesium
d) Sodium
View Answer

Answer: c
Explanation: For instance, the group of important anions and cations of the blood plasma (electrolytes) like sodium, potassium, chloride and bicarbonate, which together with serum urea form a related set of tests— performed on patients with electrolyte disturbances.
advertisement

2. The blood pressure within the glumerular capillaries is _________ of mercury.
a) 80 mm
b) 70-80 mm
c) 90 mm
d) 70-90 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: The renal arteries carry blood at very high pressure from the aorta into the glomerular capillary tuft. The blood pressure within the glomerular capillaries is 70–90 mm of mercury. The blood flow through the capillary tuft is controlled by the state of contraction of the muscle of the arteriole leading to the tuft.

3. In the sampling control, one complete rotation of the plate thus presents _______
a) 35 samples
b) 40 samples
c) 20 samples
d) 30 samples
View Answer

Answer: b
Explanation: The plate rotates a distance sufficient to allow the tube, when it next moves down, to dip into the next cup. One complete rotation of the plate thus presents 40 samples. As the sample plate completes a cycle, a switch is operated, which stops the rotating action of the plate and the sampling action of the sample probe. The sampling rate can be adjusted to 20, 40 or 60 per hour.
advertisement
advertisement

4. In the sampler, the range of the sample size is from _______
a) 0.1 to 8.5 ml
b) 1 to 8.5 ml
c) 0.85 to 0.1 ml
d) 8.5 to 10 ml
View Answer

Answer: a
Explanation: With this sampler, the sample size may range from 0.1 to 8.5 ml. It utilizes cups of sizes 0.5, 2, 3 and 10 ml. The sample plate is kept covered to prevent evaporation, which may sometimes lead to errors up to 5%. Sampling and washing periods are controlled by a programming cam.

5. Which cams are used in the earlier modules of auto-analyzers to initiate and control sample aspiration and wash cycles?
a) Electrical cams
b) Digital cams
c) Analog cams
d) Mechanical cams
View Answer

Answer: d
Explanation: Mechanical cams were used in the earlier modules of auto-analyzers to initiate and control sample aspiration and wash cycles. Modern systems use electronic timers to do the same function. These timers provide greater flexibility in the control of the sample-to-wash ratios, which in turn allows flexibility in setting up parameters for analyses.
advertisement

6. The function of the _________ is to continuously and simultaneously push fluids, air and gases through the analytical chain.
a) sampling unit
b) proportioning pump
c) manifold
d) dialyzer
View Answer

Answer: b
Explanation: The function of the proportioning pump is to continuously and simultaneously push fluids, air and gases through the analytical chain. In fact, it is the heart of the automatic analysis system.

7. In the proportioning pump, two speed pump has a non-synchronous _____ rpm motor.
a) 10 rpm
b) 30 rpm
c) 45 rpm
d) 15 rpm
View Answer

Answer: c
Explanation: Proportioning pumps are available either for single-speed or for two-speed operations. The single-speed pump has the capacitor synchronous gear head utilizing 10 rpm output shaft at 50 Hz. The two-speed pump has a non-synchronous 45 rpm motor.
advertisement

8. ________ is not part of the manifold.
a) Transmission tubing
b) Pump tubes
c) Platter
d) Plastic tubes
View Answer

Answer: d
Explanation: A manifold mainly consists of a platter, pump tubes, coils, transmission tubing, fittings and connections. A separate manifold is required for each determination and the change can be effected within a few minutes. The pump tubing and the connected coils are placed on a manifold platter, which keeps them in proper order for each test.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

advertisement

To practice all areas of Biomedical Instrumentation for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter