Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Essential Parameters for Telemedicine

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Essential Parameters for Telemedicine”.

1. Which of the following option is the correct full form of CRO?
a) Common Ray Oscilloscope
b) Common Ray Oscillator
c) Cathode Ray Oscillator
d) Cathode Ray Oscilloscope
View Answer

Answer: d
Explanation: Cathode ray oscilloscopes are widely used for the display of waveforms encountered in the medical field. These waveforms can be recorded from the CRO screen by running a photographic film through a recording camera fixed in front of the screen. Recorders are either of the single channel type or of the type which record several channels simultaneously.
advertisement

2. __________has the widest range of temperature measurement.
a) RTD
b) Mercury thermometer
c) Thermocouple
d) Thermistor
View Answer

Answer: c
Explanation: Thermocouple has the widest range of temperature measurement from -184*C to +2300*C. RTD has a range of -200*C to +850*C. Thermistor has a range of 0*C to 100*C whereas conventional mercury thermometers range is -37*C to +356*C.

3. The junction at a lower temperature in thermocouple is termed as measuring junction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The junction at a higher temperature in thermocouple is termed as measuring junction. The junction at a lower temperature in the thermocouple is called the reference temperature. The cold junction is usually kept at 0*C.
advertisement
advertisement

4. Select the correct option from below for the particular description of arrangement. When two wires of different material are joined together at either end, forming two junctions which are maintained at different temperature, a thermo-motive force is generated causing a current to flow around the circuit.
a) thermocouple
b) thermalpair
c) thermistor
d) thermostat
View Answer

Answer: a
Explanation: The junction at a higher temperature in thermocouple is termed as measuring junction. This arrangement is called thermocouple. The junction at a lower temperature in the thermocouple is called the reference temperature.

5. What force is generated when two wires of different material are joined together at either end, forming two junctions which are maintained at a different temperature?
a) chemical reactive
b) electro-motive
c) thermo-motive
d) mechanical
View Answer

Answer: c
Explanation: When two wires of different material are joined together at either ends, forming two junctions which are maintained at a different temperature, a thermo-motive force is generated causing a current to flow around the circuit. This arrangement is called a thermocouple. The junction at a lower temperature in the thermocouple is called the reference temperature. The junction at a higher temperature in thermocouple is termed as measuring junction.
advertisement

6. The junction at a higher temperature in the thermocouple called is measuring junction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The junction at a lower temperature in the thermocouple is called the reference temperature. The cold junction is usually kept at 0*C. The junction at a higher temperature in thermocouple is termed as measuring junction.

7. What is the temperature at which the lower junction in thermocouple is maintained?
a) 0 K
b) 273 K
c) -327 K
d) -273 K
View Answer

Answer: b
Explanation: The lower temperature junction in thermocouple is maintained at 273 K (0*C). The junction at lower temperature in the thermocouple is called the reference temperature. The junction at a higher temperature in thermocouple is termed as measuring junction.
advertisement

8. Which is the correct formula for the resistance Rt of a metallic conductor at any temperature t?
a) Rt = Ro(ɑt-1)
b) Rt = Ro(1-ɑt)
c) Rt = Ro(1+ɑt)
d) Rt = Ro(10+ɑt)
View Answer

Answer: c
Explanation: The resistance Rt of a metallic conductor at any temperature t is given by Rt = Ro(1+ɑt). Ro is the resistance at 0*C. ɑ is a temperature coefficient of resistivity.

9. The full form of RTD is _________________
a) resistive thermal detector
b) resistance temperature detector
c) resistance temperature device
d) reluctance thermal device
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a passive sensor and requires current excitation to produce an output voltage. RTD has very low temperature coefficient.RTD stands for Resistance Temperature Device. Voltage drop across RTD is much larger than the thermocouple output voltage.
advertisement

10. Which of the following quantity is measured by Thermister?
a) pressure
b) displacement
c) temperature
d) height
View Answer

Answer: c
Explanation: Thermistors are the oxides of certain metals like manganese, cobalt and nickel which have large negative temperature coefficient, i.e. resistance decreases with increase in temperature. A thermistor is used to measure temperature. It is a temperature transducer. With a change in temperature its resistance changes. Thus its working principle is variable resistance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter