Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Silver-Silver Chloride Electrodes

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Interview Questions and Answers focuses on “Silver-Silver Chloride Electrodes”.

1. On increasing the chloride deposit the Ag-AgCl electrode ______________
a) increases the impedance
b) reduces impedance
c) has no effect on impedance
d) cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: Studies have shown that the impedance of the electrode was different layers of chloride. There is an optimum chloriding, which gives the lowest impedance. Above and below that value the impedance is high.
advertisement

2. Ag-AgCl electrodes are ___________
a) polarized
b) non-polarized
c) partially polarized
d) cannot be said
View Answer

Answer: b
Explanation: The most important and desirable property of the electrodes designed to pick up signals from biological objects is that they should not polarize. This means that the electrodes potential must not vary considerably even when current passes through it. Electrodes made of Ag-AgCl yield acceptable standards of performance.

3. Silver -Silver Chloride electrodes are prepared by the process of ____________
a) centrifugation
b) etching
c) manually
d) electrolysis
View Answer

Answer: d
Explanation: Silver-Silver Chloride electrodes are normally prepared by electrolysis. Two silver discs are suspended in a saline solution. The positive pole of dc supply is connected to the disc to be chloride and the negative pole goes to the other disc.
advertisement
advertisement

4. Electrocardiography was invented by ___________
a) Willem Einthoven
b) Robert Koch
c) Werner Forssmann
d) Gertrude B.Elion
View Answer

Answer: a
Explanation: Willem Einthoven a Dutch physician and physiologist. He invented the first Electrocardiogram (ECG or ECG) in 1903. He received the Nobel Prize for Medicine in 1924 for it.

5. MRI stands for ____________
a) Mechanical Resonance Imaging
b) Magnetic Resonance Imaging
c) Mutually Related Imaging
d) Magnetic Resultant Imaging
View Answer

Answer: b
Explanation: MRI stands for Magnetic Resonance Imaging. The MRI is a diagnostic technique that uses magnetic fields and radio waves to produce a detailed picture of soft tissues and body bones. An MR mirrors the spine using a magnet crossing the body to excite hydrogen atoms.
advertisement

6. The interior of the neuron is at a potential of about _____ mV relative to the exterior.
a) -70
b) +70
c) -170
d) +170
View Answer

Answer: a
Explanation: The neurons, like the other cells of the body, are electrically polarized at rest. The interior of the neuron is at a potential of about -70 mV relative to the exterior. When a neuron is exposed to a stimulus above a certain threshold, a nerve impulse, seen as a change in membrane potential, is generated which spreads in the cell resulting in the depolarization of the cell.

7. Tricuspid valve is also called _______________
a) Left Atrio-ventricular valve
b) Right Atrio-ventricular valve
c) Pulmonary valve
d) Cardiac valve
View Answer

Answer: b
Explanation: It’s placed between right atrium and ventricle. It consists of three flaps or cusps. It prevents backward flow of blood from right ventricle to the right atrium.
advertisement

8. From instruments point of view, heart is a ______ system.
a) pneumatic
b) electric
c) electronic
d) hydraulic
View Answer

Answer: d
Explanation: Heart pumps blood. It is analogous to water. Thus heart can be considered as a hydraulic system.

9. The basic functional unit of nervous system is ____________
a) nerves
b) axon
c) neuron
d) dendrite
View Answer

Answer: c
Explanation: The basic functional unit of the nervous system is a neuron. A typical neuron consists of a nucleated cell body and has several processes and branches. The dendrites normally conduct impulses towards the cell body and the axon conducts away from it.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter