Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Cardiac Arrhythmias

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cardiac Arrhythmias”.

1. _____________ is common engineering term and refers to its function to control a process.
a) Open-loop
b) Feedback
c) Reaction
d) Closed-loop
View Answer

Answer: b
Explanation: Feedback is a common engineering term and refers to its function to control a process. When this concept is applied to biological processes within the body, it is known as biofeedback. Biofeedback is a means for gaining control of the body processes to create a specially required psychological state so as to increase relaxation, relieve pain and develop healthier and more comfortable life patterns.
advertisement

2. Biofeedback training is an educational process for learning body skills.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, Biofeedback training is an educational process for learning specialized mind/body skills as through practice, one learns to recognize physiological responses and to control them rather than having them control us. The objective of biofeedback training is to gain self-regulatory skills which help to adjust the activity in various systems to optimal levels.

3. Which of the following instrument is used for measuring the average activity of sweat glands?
a) EOG
b) ECG
c) GSR
d) PCG
View Answer

Answer: c
Explanation: Electrodermal activity is measured in two ways: BSR (basal skin response) and GSR (galvanic skin response) is a measure of the average activity of the sweat glands and is a measure of the phasic activity (the high and low points) of these glands.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. BSR(Basal skin response) gives _____________
a) activity of sweat glands
b) baseline value of skin resistance
c) activity of endrocine glands
d) baseline value of breathing
View Answer

Answer: b
Explanation: BSR (basal skin response) and GSR (galvanic skin response) is a measure of the average activity of the sweat glands and is a measure of the phasic activity (the high and low points) of these glands. BSR gives the baseline value of the skin resistance where as GSR is due to the activity of the sweat glands.

5. GSR(Galvanic skin response) gives ________________
a) activity of sweat glands
b) baseline value of skin resistance
c) activity of endrocine glands
d) baseline value of breathing
View Answer

Answer: a
Explanation: BSR (basal skin response) and GSR (galvanic skin response) is a measure of the average activity of the sweat glands and is a measure of the phasic activity (the high and low points) of these glands. BSR gives the baseline value of the skin resistance where as GSR is due to the activity of the sweat glands.
advertisement

6. At which place GSR is measured?
a) palms of hand
b) nose
c) eye
d) teeth
View Answer

Answer: a
Explanation: BSR gives the baseline value of the skin resistance where as GSR is due to the activity of the sweat glands. The GSR is measured most conveniently at the palms of the hand, where the body has the highest concentration of sweat glands. The measurement is made using a dc current source.

7. What is used to measure and record BSR and GSR?
a) Tape recorder
b) Amplifier
c) Silver-Silver electrode
d) Piezoelectric device
View Answer

Answer: c
Explanation: The GSR is measured most conveniently at the palms of the hand, where the body has the highest concentration of sweat glands. The measurement is made using a dc current source. Silver-silver electrodes are used to measure and record the BSR and GSR.
advertisement

8. The BSR output is connected to RC network with time constant of _________________ seconds.
a) 1 to 3
b) 3 to 5
c) 5 to 7
d) 7 to 9
View Answer

Answer: b
Explanation: Silver-silver electrodes are used to measure and record the BSR and GSR. The BSR output is connected to an RC network with a time constant of 3 to 5 seconds which enables the measurement of GSR as a change of the skin resistance.

9. Biofeedback instrumentation for the measurement of EMG, temperature and pulse/heart rate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, Biofeedback instrumentation for the measurement of EMG, temperature and pulse/heart rate as it is not different from other instruments used for the measurement of physiological variables. Transducers and amplifiers are employed to measure the variable that is to be controlled by the feedback process.
advertisement

10. What is employed to measure the variable that is to be controlled by the feedback process?
a) Transducers
b) Sensing device
c) Tape recorder
d) Piezo-electric device
View Answer

Answer: a
Explanation: Biofeedback instrumentation for the measurement of EMG, temperature and pulse/heart rate is not different from other instruments used for the measurement of physiological variables. Transducers and amplifiers are employed to measure the variable that is to be controlled by the feedback process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.