Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Transmission of Still Images

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transmission of Still Images”.

1. The minimum input of physical parameter that will create a detectable out change. This is the definition of which of the following parameter?
a) threshold
b) span
c) sensitivity
d) precision
View Answer

Answer: c
Explanation: The sensitivity of the sensor is defined as the slope of the output characteristic curve. In simple words The minimum input of physical parameter that will create a detectable out change is called sensitivity. Total operating range of the transducer is called its span.
advertisement

2. What is the total operating range of the transducer is called?
a) offset
b) threshold
c) span
d) drift
View Answer

Answer: c
Explanation: The total operating range of the transducer is called the span of the transducer. Offset is the output that will exist when it should be zero. Drift is basically the change in a signal over a long period of time.

3. Hysteresis is changed in output with the same value of the input.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hysteresis is observed when the input/output characteristics for a transducer are different for increasing inputs than for decreasing outputs. Hysteresis is changed in output with the same value of input but with a different history of input variation. It results when some of the energy applied for increasing inputs is not recovered when the input decreases.
advertisement
advertisement

4. What is the region called in which the output does not change with an increase in input?
a) saturation
b) threshold
c) offset
d) input range
View Answer

Answer: a
Explanation: The region in which the output does not change with an increase in input is called saturation. The threshold of the transducer is the smallest change in measurant that will result in a measurable change in the transducer output. Offset is the output that will exist when it should be zero.

5. Which of the following characteristic is defined for the material: Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment.
a) saturation
b) conformance
c) threshold
d) repeatability
View Answer

Answer: d
Explanation: Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment is called repeatability. The threshold of the transducer is the smallest change in measurant that will result in a measurable change in the transducer output. The region in which the output does not change with an increase in input is called saturation.
advertisement

6. ___________ is called the closeness of a calibration curve to a specified curve for an inherently non linear transducer.
a) saturation
b) linearity
c) conformance
d) hysteresis
View Answer

Answer: c
Explanation: Hysteresis is changed in output with the same value of input but with a different history of input variation. Conformance indicates the closeness of a calibration curve to a specified curve for an inherently non linear transducer. The region in which the output does not change with an increase in input is called saturation.

7. The range between the max and min values is applied parameter which can be measured is called ____________
a) repeatability
b) span
c) output range
d) input range
View Answer

Answer: b
Explanation: Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment is called repeatability. Input range is the range between the max and min values is applied parameter which can be measured. The total operating range of the transducer is called span of the transducer.
advertisement

8. ___________ is not a static property.
a) repeatability
b) frequency response
c) hysteresis
d) saturation
View Answer

Answer: b
Explanation: Frequency response is the change of transfer function with frequency, both in magnitude and in phase. It is a dynamic property. The region in which the output does not change with an increase in the input is called saturation. Ability of the sensor to repeat a measurement when put back in the same environment is called repeatability.

9. Time for the sensor to reach a stable output once it is turned on. This is the definition of ________________
a) settling time
b) span
c) frequency response
d) response time
View Answer

Answer: a
Explanation: Frequency response is the change of transfer function with frequency, both in magnitude and in phase. Settling time is the time for the sensor to reach a stable output once it is turned on. The total operating range of the transducer is called the span of the transducer.
advertisement

10. _______________ is not a dynamic property.
a) frequency response
b) response time
c) settling time
d) saturation
View Answer

Answer: d
Explanation: Settling time is the time for the sensor to reach a stable output once it is turned on. The region in which the output does not change with an increase in the input is called saturation. It is a static property of the transducer. Frequency response is the change of transfer function with frequency, both in magnitude and in phase.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter