Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Intravascular Oximeters

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Intravascular Oximeters”.

1. What is the amount of blood in the average adult?
a) 5-10 liters
b) 10-15 liters
c) 5-6 liters
d) 5-15 liters
View Answer

Answer: c
Explanation: The blood constitutes 5–10% of the total body weight and in the average adult, it amounts to 5–6 l. Blood consists of corpuscles suspended in a fluid called plasma in the proportion of 45 parts of corpuscles (cells) to 55 parts of plasma.
advertisement

2. Which of the following is not the type of blood cell?
a) Erythrocytes
b) Thrombocytes
c) Leukocytes
d) Eosinocytes
View Answer

Answer: d
Explanation: The percentage of cells in the blood is called the haematocrit value or packed cell volume (PCV). The majority of the corpuscles in the blood are red blood cells (erythrocytes), others being white blood cells (leucocytes or Leukocytes) and platelets (thrombocytes).

3. Which of the following is the Red Blood Cells?
a) Erythrocytes
b) Leukocytes
c) Basophils
d) Monocytes
View Answer

Answer: a
Explanation: Erythrocytes (Red Blood Cells): Red blood cells have the form of a bi-concave disc with a mean diameter of about 7.5 m and thickness of about 1.7 m. The mean surface area of the cell is about 134mm2. There are about 5.5 million of them in every cubic millimetre of blood in men and nearly 5 million in women.
advertisement
advertisement

4. The normal red cell lasts approximately ______ before it is destroyed.
a) 90 days
b) 210 days
c) 120 days
d) 60 days
View Answer

Answer: c
Explanation: In the whole body, there are about 25 billion erythrocytes and they are constantly being destroyed and replaced at a rate of about 9000 million per hour. The normal red cell lasts approximately 120 days before it is destroyed.

5. Who is responsible for carrying oxygen from the lungs to the tissues and carbon dioxide from the tissues to the lungs?
a) Basophils
b) Eosinophils
c) RBC
d) Thrombocytes
View Answer

Answer: c
Explanation: The erythrocytes have no nucleus. They are responsible for carrying oxygen from the lungs to the tissues and carbon dioxide from the tissues to the lungs. Anaemia (reduction in the oxygen carrying capacity of blood) can develop from a change in the number, volume or Hb concentration of erythrocytes, caused by bone marrow dysfunction resulting in the poor production rate of RBCs.
advertisement

6. The main two types of leukocytes are ____________
a) The neutrophils and the thrombophils
b) The lymphocytes and the neutrophils
c) The neutrophils and the monophils
d) The lymphocytes and the monophils
View Answer

Answer: b
Explanation: Leucocytes form the defence mechanism of the body against infection. They are of two main types: the neutrophils and the lymphocytes. Neutrophils ingest bacteria and lymphocytes are concerned with an immunological response.

7. ______ play an important role in the blood coagulation process.
a) Platelets
b) Leukocytes
c) RBC
d) Neutrophils
View Answer

Answer: a
Explanation: Platelets are usually tiny, round, oblong or irregularly shaped cells of the blood with an average diameter of approximately 2 m. They play an important role in the blood coagulation process. There are usually 250,000–750,000 platelets in every cubic mm of blood.
advertisement

8. Which of the following is not the method of cell counting?
a) Microscopic method
b) Electrical conductivity method
c) Automatic optical method
d) Electroscopic method
View Answer

Answer: d
Explanation: There are three methods of cell counting: i) Microscopic method, ii) Automatic optical method, iii) Electrical conductivity method.

9. What is the difference of measuring accuracy between microscopic counting and electronic counters?
a) + or – 20 %
b) + or – 17%
c) + or – 3%
d) + or – 23%
View Answer

Answer: b
Explanation: Agoston and Zillich (1971) compared the results of microscopic counting with those made by electronic counters. It may be observed that instead of the + 0r – 20% measuring accuracy in microscopic counting, the electronic counters can provide an accuracy of + or – 3%.
advertisement

10. What is the ratio of a sample of red blood cells in dilute blood?
a) 500:1
b) 50000:1
c) 1:500
d) 1:50000
View Answer

Answer: d
Explanation: The method is based on collecting scattered light from the blood cells and converting them into electrical pulses for counting. A sample of dilute blood (1:500 for white cells and 1:50,000 for red cells) is taken in a glass container. It is drawn through a counting chamber in which the blood stream is reduced in cross-section by a concentric high velocity liquid sheath.

11. The instrument of an optical method of counting cells, that require about _____ of blood sample.
a) 100 ml
b) 1 liter
c) 1 ml
d) 10 ml
View Answer

Answer: c
Explanation: Instruments based on optical technique take about 30 s for completing the count. An accuracy of 2% is attainable. The instruments require about 1 ml of the blood sample.

12. 1 f/l = ____
a) 1018
b) 1015
c) 10-18
d) 10-15
View Answer

Answer: d
Explanation: f/l = Femolitres

1f/l = 10-15.

13. _______ will be calculated if the value of PCV and Hb per deciliters are known.
a) MCV
b) MCHC
c) MCH
d) PCT
View Answer

Answer: b
Explanation: It can be calculated if PCV and Hb per dl are known. For example, if PCV is 0.45 and there are 15 g Hb per dl of blood, then
MCHC = (15 /0.45) g/dl
= 33.3 g/dl.

14. PDW index is related to the size range covered by those platelets lying between _______ and _______ percentile.
a) 20th and 84th percentile
b) 16th and 20th percentile
c) 16th and 84th percentile
d) 20th and 80th percentile
View Answer

Answer: c
Explanation: Platelet Distribution Width (PDW): This index is related to the size range covered by those platelets lying between the sixteenth and eighty fourth percentile. This is the conventional geometric standard deviation of the mean platelet size and is derived from the distribution curve based on the data in a 64-channel pulse height analyzer.

15. Instruments based on the automatic optical technique take about _____ for completing the count blood cells.
a) 30 sec
b) 120 sec
c) 60 sec
d) 90 sec
View Answer

Answer: a
Explanation: Instruments based on this automatic optical technique take about 30 s for completing the count. An accuracy of 2% is attainable. The instruments require about 1 ml of the blood sample.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter